Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 9. 2013,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 9. 2013, 13.27

8 let

Audijevo lastništvo Ducatija: ključen ni dobiček, temveč prestiž

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ducati je v Frankfurtu predstavil novo različico motorja superbike 899 panigale, eno leto stara vprašanja o vzrokih za Volkswagnovo lastništvo italijanskega proizvajalca pa ostajajo neodgovorjena.

Piech je pred 29 leti zamudil prvo priložnost za nakup Ducatija

Volkswagnov koncern je prek Audija oziroma uradno Lamborghinija lani kupil Ducati. Lastništvo proizvajalca motociklov tudi po enem letu poraja ravno toliko vprašanj, dokončnih odgovorov pa ne ponuja.

Nemci so za Ducati odšteli milijon ameriških dolarjev, kar je v korporativnem smislu relativno majhen znesek. Prvemu možu koncerna Ferdinand Piech se je s tem izpolnila dolgoletna želja po lastništvu italijanskih motociklov, prav osebni interes pa je tudi najverjetnejši razlog za nakup.

Piech Ducatija ni kupil leta 1984, ko ga je na dražbo postavila italijanska vlada, saj ga je prehitela finančna skupina Claudia Castiglionija, ustanovitelja Cagive.

Volkswagen tako kot BMW s Husqvarnimi motocikli išče prestiž

Ducati je v zadnjih dveh desetletjih zamenjal več lastnikov, letno pa mu uspe prodati 40 tisoč motociklov. To ni veliko niti z vidika motociklistične industrije, saj jih Honda za primerjavo letno proda 16 milijonov.

Če neposrednega poslovnega učinka nakup motociklov za Volkswagnov koncer zato nima, je drugače s prestižem. Tudi konkurenčni BMW je poleg lastne serije motociklov kupil Husquarno, ki ne prinaša manjši prodajni doprinos, a jo Bavarci vseeno hočejo usmeriti v prestižne vode.

Lastništvo plod osebnega in ne poslovnega interesa?

Ducatijeva skupna prodaja se zdi tudi kot kapljica v morje dosežkov Volkswagnovega koncerna, ki letno proda krepko čez osem milijonov vozil. Piechova odločitev je bila kljub pridobljenemu prestižu torej predvsem osebne in ne strogo poslovne narave, čemur pritrjuje tudi večina analitikov.

A Volkswagen je kupil tudi Lamborghini, ki za koncern s prodajnega stališča ni ključen, zato pa prinaša za koncern potrebno ekskluzivnost. In če je Volkswagnu s prevzemom že uspelo obrniti tok poslovne uspešnosti Lamborghinija, se bo na trdnejše noge z njimi lahko postavil tudi Ducati.

Ne spreglejte