Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
19. 5. 2015,
18.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

General Motors Chevrolet Športni Avtomoto

Torek, 19. 5. 2015, 18.02

7 let, 12 mesecev

Chevrolet camaro – izgubil kilograme in okrepil tehniko, da bi v Evropi ukrotil divjega mustanga

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
General Motors znamko Chevrolet umika iz Evrope. Je pa na tej strani Atlantskega oceana pustil svojevrstna ambasadorja, corvetto in camara. Drugi se je dobro pripravil na evropsko bitko z mustangom.

Dva ameriška velikana se bosta udarila za evropske kupce

Chevrolet camaro je avtomobilska ikona, uteleša kulturo ameriške avtomobilske industrije in navdušuje predvsem sanjače, prave bencinske navdušence. Njegovo karizmatičnost smo z modelom 5. generacije preverili celo v domu starejših občanov, kjer je velik, močan, glasen in vozniško precej samosvoj jenki pustil pečat. Tudi v Evropi obstaja želja, krog kupcev, ki si želijo avtomobilskih mišic po ameriško in ne morejo pozabiti na avtomobilske prizore iz hollywoodskih oglasov. Z roko na srcu je treba priznati, da imajo ti avtomobil še vedno svoj čar.

Zato bo na evropskih cestah prav zanimivo spremljati ameriško državljansko vojno nove dobe. Ne, ne bodo se udarile sile Juga in Severa, temveč dve ameriški avtomobilski ikoni, Chevroletov camaro in Fordov mustang. Nedvomno gre v vseh pogledih za dvoboj velikanov, ki si želita pozornosti in denarja evropskih kupcev.

Camaro izgubil skoraj sto kilogramov in štiri valje …

Ne ustrašite se prehitro! Zaradi evropske racionalnosti, davkov in okolijskih želja ter seveda stroja Ecoboost izpod pokrova glavnega tekmeca mustanga so se inženirji General Motorsa odločili tudi v camara 6. generacije vgraditi sodoben prisilno polnjeni stroj. Ta ima polovico manj valjev in dve tretjini manjšo prostornino. Njegov novi bencinski motor 2.0L turbo zmore 205 kilovatov največje moči in 400 njutonmetrov navora. Camaro je s tem osnovnim motorjem do stotice še vedno zmožen pospešiti v manj kot šestih sekundah. Ne zgolj zaradi 275 "turbokonjev", temveč tudi zaradi lažjega telesa, saj je v povprečju izgubil okoli sto kilogramov, kar pomeni, da se v najlažji izvedbi njegova teža začne pri okoli 1.300 kilogramih.

V razmerju med teatralnostjo, zmogljivostmi in učinkovitostjo ter sodobno tehniko pa inženirji veliko stavijo na novi 3,6-litrski motor V6. Ta stroj ima tudi tehnične sladkorčke, podobne, kot smo jih navajeni med velikani evropske motorogradnje. Ne gre zgolj za direktni vbrizg in spremenljive čase krmiljena ventilov, prvič lahko namreč camaro s tem motorjem porabo goriva nadzira s sistemom Active fuel management.

To pomeni, da je ob umirjeni vožnji mogoče izklopiti izgorevanje v določenih valjih. Ta atmosferski motor pridela 250 kilovatov največje moči in 385 njutonmetrov navora.

Rjoveči V8 v kombinaciji z aktivnim vzmetenjem, ki tisočkrat v sekundi prebere cesto

Camaro seveda ni pozabil svojih korenin, zato se pod oznako SS vrača kot najzmogljivejši camaro vseh časov. Tukaj brez stoja z osmimi valji v dveh vrstah, med katerimi se izriše silhueta črke V, preprosto ne gre. 6,2-litrska tovarna moči LT1 proti kolesom bruha nič manj kot 455 "konjev" oziroma 339 kilovatov. Potisk adrenalina pa obljublja tudi podatek o navoru: na voljo je 617 njutonmetrov.

Najmočnejši med camari je opremljen tudi z aktivnim blaženjem. Elektronsko nadzorovani blažilniki sistema Magnetic ride control stik koles s cesto ohranjajo z nenehnim prilagajanjem slogu vožnje in kakovosti podlage. Tisočkrat v sekundi senzorji preberejo cesto in na podlagi hipne analize prilagodijo delovanje blažilnikov za optimalni oprijem oziroma zagotavljanje največjega udobja v voznem programu, namenjenem ležernemu križarjenju.

Novinec ima še nov sistem voznih programov, tako imenovani Drive Mode Selector, s katerim voznik aktivira nastavitve za posamezne sloge vožnje. Na voljo je program za vožnjo v razmerah z malo oprijema na snegu in ledu (snow/ice), za udobno vožnjo (tour) in športno vožnjo (sport). Najmočnejši camaro SS pa ima poleg naštetega še program za dirkališče (Track settings).

Najzahtevnejši si lahko za doseganje boljših časov na dirkaških stezah omislijo še paket Camaro 1LE package.

Moč se na kolesa lahko prenaša prek šeststopenjskega ročnega menjalnika ali osemstopenjskega samodejnega menjalnika, ki je hitrejši in bolj odziven ter pet odstotkov varčnejši kot šeststopenjski samodejni menjalnik v predhodniku.

Ne spreglejte