Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 2. 2018,
3.58

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

nakup avtomobila Štirikolesni pogon sneg

Torek, 13. 2. 2018, 3.58

6 let, 3 mesece

Sneg ni ovira: To so najcenejši avti 4x4

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Prodaja avtomobilov s štirikolesnim pogonom je v Evropi in Sloveniji v zatonu, toda zadnje obilnejše snežne padavine so pokazale, kako tak pogon v snegu olajša vožnjo. Štirje taki novi avtomobili na slovenskem trgu so cenejši od 15 tisoč evrov.

Suzuki ignis je eden izmed štirikolesno gnanih avtomobilov, ki za svoj denar nudi tudi zelo veliko opreme. | Foto: Gregor Pavšič Suzuki ignis je eden izmed štirikolesno gnanih avtomobilov, ki za svoj denar nudi tudi zelo veliko opreme. Foto: Gregor Pavšič

Sem stereotipni kupec SUV: Kaj dobim, zakaj sem razočaran?


Vsaj kar zadeva uradne maloprodaje cene, je mogoče nov avtomobil s štirikolesnim pogonom najceneje dobiti pri Suzukiju. Osnovni ignis s pogonom na vsa štiri kolesa namreč stane dobrih 12 tisočakov. Če bi upoštevali še uradne popuste, ki so navedeni v uradnem ceniku, je najcenejša štirikolesno gnana fiat panda za 12 tisočakov.

Štirikolesno gnani modeli do 20 tisoč evrov (brez uradnih popustov):

 

Izhodiščna cena:

Suzuki ignis

12.350 EUR

Suzuki swift

13.000 EUR

Fiat panda

14.390 EUR

Lada niva

14.850 EUR *

Dacia duster

16.190 EUR

Suzuki jimny

16.199 EUR

Suzuki vitara

17.700 EUR

Subaru impreza

19.990 EUR

Dacia duster ohranja terensko robustnost, pridobila pa je na vsakdanji uporabnosti. | Foto: Dacia Dacia duster ohranja terensko robustnost, pridobila pa je na vsakdanji uporabnosti. Foto: Dacia

Fiat panda in suzuki ignis najcenejša

Medtem ko pod mejo 20 tisočakov pade tudi osnovna subaru impreza, je pri drugih modelih v tem cenovnem rangu izbire več. Ignisa je mogoče z bogato opremo in modernim motorjem dobiti za manj kot 15 tisočakov. Tja spada tudi štirikolesno gnani swift, ki je terensko sicer manj uporaben kot bolj robustni ignis. Pri obeh ni največja težava cena, temveč dobavljivost. Oba izdelujejo na Japonskem, kvote za Slovenijo pa so zelo omejene in vsaj lani so jih hitro razprodali.

Za malo več denarja, velikosti in opreme predvsem dacia duster in suzuki vitara

Na drugi strani je pri Suzukiju drag model jimny, ki stane več kot 16 tisoč evrov. Enaka je namreč izhodiščna cena štirikolesno gnane dacie duster, ki jo je za manj kot 20 tisoč evrov mogoče dobiti tudi z dizelskim motorjem in (za Dacio) bogatejšim seznamom opreme. Dusterjev najbližji tekmec je Suzukijeva vitara, ki stane od 17.700 evrov naprej. Tudi vitara za manj kot 20 tisočakov ponuja že moderne motorje in opremo, a manjšo oddaljenost od tal kot duster.

Iz Rusije vam pripeljejo tudi lado nivo

In še posebnica lada niva. Ruski avtomobil kljubuje zobu časa. Uradnega trgovca za lado v Sloveniji še ni, podjetja za uvoz vozil pa jo ponujajo za slabih 15 tisočakov. Morda bomo tudi v Sloveniji dobili uradnega uvoznika, če bo predsednik družbe AvtoVAZ (proizvajalec lade) res postal nekdanji Revozov šef Aleš Bratož.

Če bi podobno kot pri pandi upoštevali uradni popust tudi pri Suzukijevem SX4 s-crossu, bi tudi ta model spadal v cenovni razpon do 20 tisočakov.

Ne spreglejte