Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
21.58

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

E-mobilnost javni promet Dunaj

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 21.58

2 meseca, 2 tedna

Dunaj

Drzni načrti Dunaja: vse to načrtujejo v naslednjih letih

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72
električni avtobus Dunaj | Prvi primerki Daimlerjevega električnega avtobusa na Dunaju. Skupaj so jih naročili 60. | Foto Wiener Linien

Prvi primerki Daimlerjevega električnega avtobusa na Dunaju. Skupaj so jih naročili 60.

Foto: Wiener Linien

Avstrijska prestolnica bo v svojo dekarbonizacijo v naslednjih osmih letih vložila 56 milijonov evrov. Medtem na ulice Dunaja prihaja tudi 60 električnih avtobusov. Do leta 2025 bodo povsem elektrificirali devet mestnih avtobusnih linij.

Več mestnih služb na Dunaju je vzpostavilo okvirje za elektrifikacijo mestnega prometa. V osmih letih bodo v projekte vložili 56 milijonov evrov. Načrtujejo 1.245 električnih vozil različnih tipov.

"Če želimo do leta 2040 mesto narediti ogljično nevtralno, moramo investirati. Sektor mobilnosti je tu zelo pomemben dejavnik," je dejal predsednik dunajskega mestnega sveta Jürgen Czernohorszky.

Gorivo Avstrija
Avtomoto Kaj mika Avstrijce? Podatki zanimivi, diši jim tudi dizel.

Dekarbonizacijo prometa bodo v dunajskih mestnih službah nadaljevali pri lastnih gospodarskih vozilih. | Foto: Stadt Wien Dekarbonizacijo prometa bodo v dunajskih mestnih službah nadaljevali pri lastnih gospodarskih vozilih. Foto: Stadt Wien Prihodnje leto ne bodo več naročali mestnih vozil s klasičnimi motorji

Mestna gospodarska vozila bodo pomemben del dekarbonizacije Dunaja. Mesto je že pred letom in pol sprejelo sklep, da v mestno floto od leta 2025 ne sprejme več novih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem. Izjema so le posebna vozila, kjer brezogljična alternativa še ni mogoča.

Mestna uprava je tretjino svojih avtomobilov že zamenjala za električne in zdaj podobno nalogo predaja upraviteljem mestnih gospodarskih vozil. Lani so že preizkušali 23 električnih komercialnih vozil. Mesto ima 176 lahkih gospodarskih vozil in prvih 23, ki so prišli iz lanske testne flote, bodo postopno povečevali.

Dunaj javni promet | Foto: Stadt Wien Foto: Stadt Wien

Dunaj javni promet | Foto: Stadt Wien Foto: Stadt Wien

Naročili so 60 električnih avtobusov, naročilo za vodikove so za zdaj odpovedali

Lani so na dunajske ceste že zapeljali tudi prvi Mercedesovi oziroma Daimlerjevi dvanajst metrov dolgi električni avtobusi, ki jih izdeluje njihova namenska enota EvoBus. Novembra leta 2022 je dunajsko mestno avtobusno podjetje (Wiener Linien) podpisalo naročilo za 60 električnih avtobusov in dodatno še za deset avtobusov s pogonom na vodik.

Dobavitelj teh bi bil poljski Solaris. Toda po testnem preizkusu njihovega vodikovega avtobusa so sredi lanskega leta odpovedali naročilo.

Že danes na Dunaju okrog 80 odstotkov potnikov vsak dan potuje brezemisijsko – z uporabo podzemne železnice ali tramvaja.

Leta 2025 bo električnih devet mestnih linij

Na Dunaju so tako že lani preizkusno vozili prvi štirje avtobusi ecitaro. Vzpostavili so tudi polnilno mesto s štirimi 300-kilovatnimi polnilnicami, kjer se baterija avtobusa dovolj napolni v približno 20 minutah. Vse naročene avtobuse bodo na Dunaju prejeli do leta 2025, ko nameravajo devet linij nameniti zgolj električnim avtobusom. V celoti bodo elektrificirali okrog 20 odstotkov celotne flote avtobusov, ki trenutno šteje okrog 400 vozil. Naložba v avtobuse in polnilno postajo je vredna 48 milijonov evrov. Sredstva sta prispevala Evropska unija in ministrstvo za varnost podnebja. 

Poleg omenjenih novih 12-metrskih električnih avtobusov Dunaj na nekaterih linijah že uporablja tudi povsem električne osemmetrske minibuse. Vseh 127 linij skupno meri okrog 850 kilometrov, na njih pa je 4.230 postajališč.

Avtobusni prevoz je le del javnega prevoza na Dunaju, ki ga sestavljata tudi podzemna železnica in tramvaj. Dnevno mestni javni transport uporablja skoraj dva milijona potnikov.

Ne spreglejte