Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
1. 7. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

reli Reli Železniki Rok Turk

Nedelja, 1. 7. 2018, 6.00

5 let, 10 mesecev

Reli v Železnikih sklenil prvo polovico DP

Dva soseda iz Idrije najbolje vrtita volan #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Rok Turk reli Železniki | Foto Uroš Modlic

Foto: Uroš Modlic

V Železnikih se je končala prva polovica državnega prvenstva v reliju, v katerem sta bila do zdaj najbolj prepričljiva idrijska soseda Rok Turk in Aleks Humar.

Blanka Kacin je kot sovoznica popeljala Roka Turka do tretje zaporedne zmage v letošnji sezoni. | Foto: Gregor Pavšič Blanka Kacin je kot sovoznica popeljala Roka Turka do tretje zaporedne zmage v letošnji sezoni. Foto: Gregor Pavšič Peto izvedbo relija v Železnikih je prepričljivo dobil aktualni državni prvak Rok Turk (peugeot 208 R5), ki je na skupno desetiih hitrostnih preizkušnjah zelo rutinirano opravil s tekmeci v državnem prvenstvu in si s tretjo zmago na stežaj odprl vrata do drugega naslova državnega prvaka. V Železnikih je Turk uspel svojega glavnega tekmeca Claudia De Cecca (hyundai i20 R5) ugnati za 50 sekund. Šele na predzadnji preizkušnji je bil De Cecco prvič hitrejši od Turka, ki je takrat tudi že nekoliko spustil ritem dirkanja.

Lanskemu zmagovalcu odpovedal motor, Turk mnogo hitrejši kot lani

Zaključek relija bi bil bolj napet, če na peti hitrostni preizkušnji ne bi odstopil lanski zmagovalec relija Vlastimil Majerčak (ford fiesta R5). Slovak je dobil tri od prvih štirih preizkušenj, a je imel pred Turkom kljub temu le 1,1 sekunde prednosti. Obetal se je zelo napet obračun, a nato je Majerčaka izdala tehnična okvara na motorju njegovega dirkalnika.

"Zelo sem vesel dejstva, da sem bil veliko hitrejši kot na istih preizkušnjah v lanskem letu. Takrat sem se z mojim dirkalnikom R5 še precej lovil, zdaj pa sem se ga že kar dobro navadil in resnično uživam med vožnjo. Vsekakor odlična dirka," je zmago komentiral Turk.

Rovtarica
Avtomoto To je skriti cestni dragulj na Gorenjskem #foto
reli železniki | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Rezultati - 5. reli Železniki

1. Turk-Kacin (peugeot 208 R5) 1:00:41,0
2. De Cecco – Campeis (hyundai i20 R5) + 0:50,4
3. Nucita-Vozzo (abarth 124) + 1:33,94
4. Humar-Cevc (peugeot 208 R2) + 2:23,1
5. Novak-Ocvirk (opel adam R2) + 3:25,7
6. Puskadi-Godor (škoda fabia R5) + 3:33,6
7. Zeiringer-Stampfl (škoda fabia S2000) + 3:51,1
8. Mrevlje-Gomizelj (peugeot 208 R2) + 4:12,8
9. Rončel-Rončel (peugeot 208 R2) + 4:48,2
10. Premrl-Ošlaj (peugeot 208 R2) + 5:01,6

Aleks Humar in Jaka Cevc (peugeot 208 R2) sta med Slovenci letos neulovljiva v razredu dvokolesno gnanih dirkalnikov. | Foto: Gregor Pavšič Aleks Humar in Jaka Cevc (peugeot 208 R2) sta med Slovenci letos neulovljiva v razredu dvokolesno gnanih dirkalnikov. Foto: Gregor Pavšič

Od 52 posadk na štartu jih je reli zaključilo 38. | Foto: Gregor Pavšič Od 52 posadk na štartu jih je reli zaključilo 38. Foto: Gregor Pavšič

Abarthov dirkač Nucita pred Humarjem

De Cecco je bil v Železnikih drugi, tretje mesto pa je pripadlo tovarniškemu dirkaču Abartha Andrei Nuciti (abarth 124). Italijan je bil zanesljivo najhitrejši med dirkalniki s pogonom na en par koles.

Med Slovenci je bil spet izjemno hiter Aleks Humar (peugeot 208 R2), ki v svoji kategoriji dvokolesno gnanih dirkalnikov v državnem prvenstvu ni dovolil presenečenja. Že po petih preizkušnjah je imel več kot pol minute naskoka pred Timom Novakom (opel adam R2). Ta je pritiskal na vso moč, toda kot novinec na cestah v Selški dolini ni mogel še odločneje napasti odličnega ter izkušenega Humarja. Tretje mesto je v tem razredu zasedel Denis Mrevlje (peugeot 208 R2). Humar je podobno kot Turk zmagal že tretjič letos.

V diviziji III je nekoliko presenetljivo zmagal Simon Mlinar (renault clio RS). Prvi favorit Aleš Zrinski (BMW M3) je že prvi sobotni hitrostni preizkušnji prebil gumo in jo s sovoznikom menjal, s tem pa tudi izgubil možnosti za zmago. Zrinski se je kljub temu prebil na drugo mesto, tretji pa je bil Miha Mušič (lancia delta HF integrale).

Najbolj napet dvoboj dneva v diviziji I med Logarjem in Štucinom

Najbolj napet obračun so obiskovalci relija videli v najmanjši diviziji I, kjer sta bila razred zase Boštjan Logar (MG ZR 105) in Martin Štucin (škoda felicia). Logar je po tretji preizkušnji zaostajal že za slabih 12 sekund, nato pa je stopil na plin in dve preizkušnji pozneje že prevzel vodstvo. Do cilja je povečeval prednost pred Štucinom in zmagal s prednostjo 11,1 sekunde. Tretje mesto je osvojil Alen Lampe (VW polo), ki se je z zaostankom dobre pol minute še edini kolikor toliko lahko kosal z razpoloženima Logarjem in Štucinom.

Boštjan Logar in Nejc Štrovs (MG ZR 105) sta se iskreno veselila tesne zmage na domačem reliju. | Foto: Gregor Pavšič Boštjan Logar in Nejc Štrovs (MG ZR 105) sta se iskreno veselila tesne zmage na domačem reliju. Foto: Gregor Pavšič

Martin Štucin in Peter Rehar sta za Logarjem zaostala za 11, sekunde. | Foto: Gregor Pavšič Martin Štucin in Peter Rehar sta za Logarjem zaostala za 11, sekunde. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte