Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
23. 8. 2013,
11.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ferrari Športni Avtomoto

Petek, 23. 8. 2013, 11.22

8 let

Ferrari 458 speciale - ekstrem za izbrance

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ferrari nadaljuje s pisanjem zgodbe ekstremov. Model 458 so spremenili v dirkaško nastrojen stroj z najzmogljivejšim atmosferskim osemvaljnikom vseh časov.

Očka 430 scuderia in dedek 360 stradale bi bila ponosna

Različici 360 stradale z enim najprodornejših in najglasnejših rjovenj, kar jih je kdaj zapustilo izpušne cevi, je sledila 430 scuderia, tehnološko superioren stroj, ki je zabrisal mejo med dirkalnikom in superšportnikom. Zdaj bo bogate adrenalinske odvisnike in postopače razvajal 458 speciale.

Lažji za 90 kilogramov. Odstranili so tudi preproge.

Z združevanjem brezkompromisne športnosti in vsakdanje uporabnosti naj bi spet postavljal nova merila.

Z izdatno uporabo kompozitnih materialov in odstranjevanjem takšnih "neumnosti", kot so preproge, so ga olajšali za kar devetdeset kilogramov.

Inženirji so posebej ponosni na izboljšane aktivne karoserijske elemente (prilagodljivi usmerjevalniki zraka), ki z naraščajočo hitrostjo spreminjajo naklon in s prilagoditvijo zračnemu toku zagotavljajo več aerodinamičnega oprijema.

Čez 600 "konjev" in zlahka obvladovano drsenje

Sredinsko nameščen osemvaljnik s 605 "konji" (običajni 458 jih ima 570) je postal nosilec naslova najzmogljivejšega osemvaljnega atmosferskega motorja vseh časov. Na liter prostornine razvije 135 "konjev". Pospešek do sto je izboljšan s 3,4 na zgolj 3 sekunde, dvestotico bo voznik dosegel že po dobrih devetih sekundah.

Superšportnik bo premierno predstavil tudi sistem SSC (side slip angle control), ki bo s pomočjo hitrega reguliranja delovanja elektronskega diferenciala in instantnega prilagajanja navora v povezavi s sistemom proti zdrsu omogočal lažje obvladovanje avtomobila med drsenjem na meji.

Michelin je posebej za 458 speciale razvil tudi nove pnevmatike – michelin pilot sport cup 2, zaradi katerih naj bi se stranski pospeški v zavojih povzpeli tudi nad 1,3 G-ja.

Ferrari bo 458 prvič pokazal na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Ne spreglejte