Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 7. 2014,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2014, 12.16

8 let

Hrvaški vstop v Schengen sprošča policiste za lov na avtocestne dirkače

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav se je hitrost v avtocestnih predorih povečala, policija še nima dovolj kadra za samostojno enoto pri lovu na avtocestne dirkače in najbolj nevarne kršitelje cestno-prometnih predpisov.

Dars: Hitrost v slovenskih predorih se je povečala, avtoceste potrebujejo več nadzora

Ob začetku poletne sezone, ko so slovenske avtoceste prometno tradicionalno bolj obremenjene, so se tudi pristojni organi odzvali na povečano gostoto prometa in s tem povečano potencialno nevarnost za vsakega udeleženca. Pri Darsu, kjer sicer izvajajo le vzdrževanje in nadzor nad avtocestami, zakonsko pa so sistemske rešitve v rokah ministrstva za notranje zadeve, so opozorili na vse višje hitrosti na slovenskih cestah.

Po njihovih besedah najbolj črnih dogodkov letos v največji meri ni povzročala hitrost, toda povprečna hitrost se je v naših predorih letos povečala. Skozi predore se torej letos vozi hitreje kot prejšnja leta.

Avtocestna enota bi lahko nadzirala tudi tranzitni tovorni promet

Pri Darsu zato opozarjajo, da bo treba nadzor nad varnostjo na slovenskih cestah spet dobro preučiti in da tega kot vzdrževalci, ki lahko preučujejo le rešitve v okviru svojih pristojnosti, ne morejo storiti samostojno. Pri tem so spet izpostavili vprašanje večjega nadzora policije oziroma uvedbo enot, ki bi bile namenjene le nadzoru prometa na avtocestah.

"O študiji avtocestne policije smo razmišljali že pred desetimi leti, takrat smo jim zagotavljali tudi parkirna mesta na naših vzdrževalnih postajališčih. Po mojih podatkih policija razmišlja v to smer, a to je povsem v njihovi pristojnosti. Take enote ne bi skrbele le za meritve hitrosti in upoštevanje varnostne razdalje, temveč bi izvajale tudi nadzor nad vozniki tovornjakov in podobno," pravi Ulrich Zorin z Darsa.

Tudi pri ministrstvu za notranje zadeve so nam potrdili, da je uvedba posebne avtocestne enote zgolj pristojnost policije.

Realnost so nadzori, ko policija celoten tok prometa spelje prek avtocestnega postajališča

Realnost nadzora na slovenskih avtocestah tako ostaja projekt Pegaz. Pri tem policisti na avtocesti celoten prometni tok speljejo prek postajališča, s tem umirijo promet in po predhodni opazovalni selekciji določijo tista vozila, ki jih nato še podrobneje pregledajo. Podobne akcije so policisti že izpeljali in z njimi vedno ugotovili številne kršitve.

Ne spreglejte