Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
29. 10. 2022,
19.40

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Boštjan Avbelj reli

Sobota, 29. 10. 2022, 19.40

1 leto, 6 mesecev

Boštjan Avbelj − prvak italijanskega prvenstva IRC v reliju

Izjemen uspeh: slovenska zastava na vrhu v Italiji #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Boštjan Avbelj | Boštjan Avbelj in Damijan Andrejka (škoda fabia rally2) sta s pomočjo ekipe Munaretto postala prvaka italijanskega prvenstva IRC. | Foto International Rally Cup

Boštjan Avbelj in Damijan Andrejka (škoda fabia rally2) sta s pomočjo ekipe Munaretto postala prvaka italijanskega prvenstva IRC.

Foto: International Rally Cup

Izjemni slovenski voznik relija Boštjan Avbelj je z odliko sklenil letošnjo sezono in postal prvak italijanskega prvenstva IRC. Včeraj je na reliju Bassano z drugo zmago postavil piko na i svoji izjemni sezoni in s sovoznikom Damijanom Andrejko v mestecu Bassano del Grappa prejel pokal iz rok dvakratnega svetovnega prvaka Mikija Biasiona.

Bil je konec sezone 2018. Boštjan Avbelj je imel za seboj odlično sezono v italijanskem pokalu Renault Clio, kjer se je v močni konkurenci na dirkališčih uvrščal na zmagovalne stopničke. Odlično sezono, najbrž celo svojo najboljšo, pa je imel doma tudi gorski prvak Milan Bubnič. Pivčan je postal Avtomobilist leta in že na tisti podelitvi v Ljubljani je Avbljev začetni podpornik in mentor Miro Marinšek, v trenutku razočaran zaradi razpleta, napovedal Avbljev prestop v reli.

Avbelj leta 2019 v Velenju, kjer je odpeljal svoj prvi reli. | Foto: Gregor Pavšič Avbelj leta 2019 v Velenju, kjer je odpeljal svoj prvi reli. Foto: Gregor Pavšič Sin Marjana Avblja, odličnega slovenskega motokrosista in prvega slovenskega dobitnika točk za svetovno prvenstvo v motokrosu − to je bilo skoraj 40 let pred uspehi Tima Gajserja −, je po duši relist. Leta 2014 je bil s svojim serijskim mitsubishi lancerjem EVO9 predvoznik na reliju v Železnikih, toda šele z izborom RaceStar mu je nekaj let pozneje uspelo priti v svet avtomobilskega športa. Najprej je bil to pokal Twingo v Sloveniji, nato je sledil preskok na mednarodne dirke. Privadil se je hitrosti, naučil se je filigransko natančnih dirkaških linij in vse to združil s svojim naravno prirojenim talentom za vožnjo avtomobila.

Pol leta po tistem izboru za Avtomobilista leta je Avbelj prvič sedel na štartu relija. Bilo je leta 2019 v Velenju, kjer je imel štartno številko 22 in ob sebi prvič tudi sovoznika Damijana Andrejko. Toda najhitrejši čas že na prvi hitrostni preizkušnji in suverena zmaga sta ob izjemno atraktivni vožnji, s katero je takoj ogrel srca navijačev ob cesti, potrdila izjemen Avbljev potencial. Na slovensko sceno je dokončno zapeljal izvenserijski dirkaški talent.

Odlična predstava na reliju v Bassanu, s katero je potrdil zmago v prvenstvu IRC. Hitrejši v skupni razvrstitvi je bil le neobremenjeni ruski voznik Nikolaj Grjazin, ki je letos zmagal tudi na reliju v Vipavski dolini.  | Foto: International Rally Cup Odlična predstava na reliju v Bassanu, s katero je potrdil zmago v prvenstvu IRC. Hitrejši v skupni razvrstitvi je bil le neobremenjeni ruski voznik Nikolaj Grjazin, ki je letos zmagal tudi na reliju v Vipavski dolini. Foto: International Rally Cup

Boštjan Avbelj | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Čaroben večer v Bassanu del Grappi

Včeraj zvečer je v mestecu Bassano del Grappa sklenil prvi krog svoje relativno kratke, a že zelo uspešne kariere. Drugo leto je Avbelj član italijanske ekipe Munaretto MS, za katero vozi v vse bolj zanimivem italijanskem prvenstvu IRC. To ponuja denarne nagrade, zato se sodelujoča moštva potrudijo in privabijo kakovostne voznike.

Letos sta bila Avbljeva glavna tekmeca zelo izkušena Luca Rossetti in Andrea Nucita (oba škoda fabia rally2), na posameznih dirkah pa sta se jima pridružila še zvezdnika s svetovnega prvenstva Mads Ostberg in Nikolaj Grjazin. Toda Avbelj je včeraj z drugo letošnjo zmago v konkurenci IRC spet ugnal tako Rossettija kot Nucito in na najboljši možni način ubranil vodilno mesto v skupnem seštevku tega prvenstva.

"Sanjski dan zame. Že pred štartom sem želel napasti na vso moč in se nisem zanašal na prednost v skupnem seštevku. Vseeno pa je bilo treba voziti tudi z glavo in s pravim ritmom. Reli je bil zelo lep in zahteven, s svojim današnjim dirkanjem pa sem zelo zadovoljen. Naslov prvaka pomeni veliko, saj sem ga dosegel proti dvema veliko bolj izkušenima tekmecema," je v cilju povedal Avbelj, ki sicer lanske zmage v Bassanu ni ponovil. Objektivno hitrejši je bil Grjazin, ki pa ni vozil za točke IRC in je zato tudi lahko vozil veliko bolj sproščeno od Avblja, Nucite in Rossettija. Slovenski dirkač je s tem poleg hitrosti pokazal tudi veliko mero zrelosti.

Video − del vožnja posadke Avbelj - Andrejka v Bassanu:

Avbelj in Andrejka sta lani kot prva tujca zmagala na reliju v Piancavallu. | Foto: Luca AmicoRally Dal Porto Avbelj in Andrejka sta lani kot prva tujca zmagala na reliju v Piancavallu. Foto: Luca AmicoRally Dal Porto Letos se je marsikaj povrnilo 

Avblju in Andrejki se je v letošnji izjemni sezoni, prejšnji konec tedna sta se zavihtela tudi na zmagovalni oder relija Como za italijansko asfaltno prvenstvo, povrnilo marsikaj na račun veliko smole v lanski sezoni.

Avbelj je že lani kot prvi tujec dobil italijansko reli klasiko v Piancavallu in šele kot drugi tujec (po Poljaku Robertu Kubici) tudi reli v Bassanu. Toda nekaj zamujenih priložnosti s prebitimi pnevmatikami, napako moštva pri količini goriva in tragično nesrečo, ki je v trenutku Avbljevega vodstva predčasno končala reli, so preprečile končni uspeh.

Danes ima precej redek slog vožnje, ki navdušuje navijače ob cesti

Letos je bil zato v drugem letu sodelovanja z Munarettom rezultatski pritisk mnogo večji, a mu je bil 32-letni dirkač iz Sinje Gorice pri Vrhniki suvereno kos. Vse štiri relije v prvenstvu IRC je odpeljal z odliko in dejansko mu je žal le izgubljene zmage na prvem reliju sezone, ko ga je Nucita ugnal za komaj 2,8 sekunde.

Italijanski privrženci relija so slovensko posadko zelo toplo sprejeli. Avbelj je v prvenstvo prinesel svežino, ob tem pa tudi izjemno atraktiven slog vožnje. Tega je v preteklosti pokazal tudi že v Sloveniji, kjer je leta 2019 poleg zmage v Velenju odlično dirkal tudi v Novi Gorici in bil tam najhitrejši med Slovenci. Takrat še manj znanemu Avblju je roko spontano stisnil tudi zmagovalec Grjazin, s katerim sta si včeraj spet križala hitrostne preizkušnje.

Po lanski smoli je imel letos 32-letni Avbelj veliko razlogov za veselje. | Foto: International Rally Cup Po lanski smoli je imel letos 32-letni Avbelj veliko razlogov za veselje. Foto: International Rally Cup

Odpeljani kilometri niso na Avbljevi strani

Razlika med njima je seveda velika. Medtem ko Rus izjemno veliko testira in tudi dirka, v tekmovalnem avtomobilu je za tekmovanja ali teste praktično vsak konec tedna, so Avblju tekmovalni kilometri odmerjeni veliko bolj skopo.

Letos je odpeljal pet relijev v skupni dolžini slabih 490 kilometrov. Grjazin ima letos za seboj že 17 relijev, od tega kar devet za svetovno prvenstvo. Avbelj je v celotni karieri odpeljal šele 19 relijev, torej le dva več, kot jih ima Grjazin samo letos.

Tudi v Sloveniji se skrivajo vozniki s potencialom najvišjega svetovnega formata

Uspehi Avblja so najboljši dokaz, da je mogoče tudi v Sloveniji najti voznike za najvišjo mednarodno raven relija. Če bi Avblja "našli" deset let prej oziroma če bi deset let prej oblekel tekmovalni kombinezon, bi imel prav gotovo vse vozniške predispozicije − ob seveda vselej izjemno nezavidljivi finančni plati tovrstnih projektov z več milijoni evrov podpore − za preboj v sam vrh svetovnega prvenstva. Morda je bil Avbelj slovenski kandidat, da z dovolj kilometri in neprecenljivimi izkušnjami pride celo do službe tovarniškega voznika v reliju.

Zanimivo bo videti, kakšen bi bil lahko Avbljev tekmovalni program v prihodnji sezoni. Za zdaj je nastopil le na enem reliju za evropsko prvenstvo, in sicer leta 2020 v Rimu. Če odmislimo vselej mikavno Italijo, je na mednarodni ravni najbrž najbližje evropsko prvenstvo v reliju. Ali bo do tega res prišlo in kakšne možnosti bo imel slovenski dirkač v prihodnje, bodo pokazali vselej zanimivi in zahtevni zimski meseci.

Pokali iz rok dvakratnega svetovnega prvaka Biasiona 

Včerajšnja družba na ciljni rampi v Bassanu del Grappi je bila za take načrte odlična spodbuda. Pa ne le družba Grjazina in Nucite, temveč tistega, ki je najhitrejšim pomagal deliti pokale. To je bil namreč sloviti Miki Biasion, šampion prav iz tega okolja, sicer pa dvakratni svetovni prvak v reliju v letih 1988 in 1989. Biasion je še vedno edini Italijan, ki je stopil na sam vrh svetovnega relija.

Ne spreglejte