Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 1. 2015,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Torek, 6. 1. 2015, 8.41

8 let

Kako so pri Porscheju za Slovenca izdelali prestižnega 918 spyderja (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Proizvodnja brutalno hitrih in tri četrt milijona evrov vrednih porschejev 918 spyder je prava avtomobilska erotika izbranih sto inženirjev in tehnikov. V Zuffenhausnu enega izdelali tudi za Slovenca.

Del tovarne, kjer so pol stoletja nastajali kultni 911, preuredili za proizvodnjo hibridnega superšportnika

Porsche svoj najzmogljivejši serijski avtomobil, pri katerem kombinacija bencinskega motorja V8 in dveh električnih motorjev zagotavlja sistemsko moč 887 "konjev", izdeluje v delu tovarne v Zuffenhausnu pri Stuttgartu. Tam zadnjih petdeset let izdelujejo svojo ikono, kultnega športnika 911, proizvodnji hibridnega superšportnika 918 spyder pa so namenili štiri tisoč kvadratnih metrov v drugem nadstropju tega kompleksa.

Tam je bil nekoč prostor za lakiranje porschejev 911. Zdaj je tam proizvodni trak v obliki črke L, okrog katerega je zbranih sto inženirjev in tehnikov (skupaj v vsej tovarni dela 3.500 zaposlenih) iz okrog 14 različnih držav. Moški in ženske so stari od 21 do 56 let, za seboj imajo od šest do 40 let delovnih izkušenj. Vsi veljajo za specialiste svojega področja in so do zdaj delali pri sestavljanju modelov 911.

Samo za sončni senčnik 200 ročno odmerjenih šivov

Kot prikazuje enajstminutni video z utrinki iz proizvodnje, v katerem so se snovalci namensko odpovedali spremljevalni glasbi in v prid avtomobilski erotiki raje opozorili na neposredne zvoke šivanja, rezanja ter varjenja, skrajni superšportniki nastajajo dobesedno ročno. Samo pri usnjenem sončnem senčniku se v 40 minutah z mirno roko potrudijo narediti dvesto natančnih šivov.

Glavno vodilo se tudi v Zuffenhassnu glasi: En inženir, en motor

Vsak porsche 918 spyder mora iti skozi 18 postaj oziroma proizvodnih faz, nato pa ga neslišno, le s pomočjo obeh električnih motorjev, odpeljejo do dvigala. Dve nadstropji nižje vsakega čakajo še testiranja. Vsakega 918 spyderja izdelujejo sto delovnih ur.

Podobno kot se glasi tudi glavno vodilo športnega oddelka AMG pri Mercedes-Benzu, tudi Porschejevi inženirji zagovarjajo rek en inženir, en motor. Pogonski bencinski motor je zasluga in odgovornost enega človeka, za sestavljanje 140-kilogramskega motorja pa potrebujejo 20 delovnih ur.

Ne spreglejte