Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
15. 10. 2022,
9.56

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 reli Soška dolina reli

Sobota, 15. 10. 2022, 9.56

1 leto, 6 mesecev

Reli Soška dolina

Kdo bodo prvaki? Jutri atraktiven dogodek v Soški dolini.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Reli Nova Gorica Rok Turk | Rok Turk lahko v nedeljo že šestič postane slovenski državni prvak v reliju. | Foto Uroš Modlic

Rok Turk lahko v nedeljo že šestič postane slovenski državni prvak v reliju.

Foto: Uroš Modlic

Državno prvenstvo v reliju se bo konec tedna nadaljevalo z relijem Soča Valley, ki po lanski pozivni izvedbi letos prvič šteje za točke državnega prvenstva. Organizatorji iz društva RR Tmin, ki so spomladi organizirali že prvo letošnjo gorskohitrostno dirko, so prejeli 59 prijav. Prvi favorit bo Rok Turk (hyundai i20 rally2), ki lahko v nedeljo potrdi šesti naslov državnega prvaka.

Lani je Soška dolina gostila pozivni reli, letos bo ta prvič štel za točke državnega prvenstva. Reli se bo začel v soboto zvečer s hitrostno preizkušnjo po ulicah Bovca, nato se bo reli v nedeljo nadaljeval še s šestimi hitrostnimi preizkušnjami. Tekmovalna dolžina relija bo znašala 75 kilometrov.

Turku do naslova manjajo le še tri točke

Med 59 prijavami, kolikor so jih prejeli organizatorji relija, bo prvi favorit spet Rok Turk (hyundai i20 rally2). Njegova sovoznica Blanka Kacin je letos že državna prvakinja med sovozniki, Turku pa manjkajo še tri točke. Za šesti naslov državnega prvenstva tako potrebuje le še rutiniran prihod do cilja, zagotovo pa bo Turk tudi tokrat pokazal visoko raven dirkanja.

Za njim bo gneča precejšnja. Marko Grossi (hyundai i20 R5) trenutno drži drugo mesto v državnem prvenstvu, tokrat pa bo imel še nekaj zanimive konkurence. To bo predvsem Boštjan Logar (škoda fabia rally2), ki se je v Grossijevi odsotnosti letos že predstavil na reliju v Železnikih. Z dirkalnikom razreda Rally2 bosta med Slovenci vozila še Aleš Zrinski (ford fiesta R5) in Rado Raspet (škoda fabia rally2), ki je sicer predsednik Zveze za avtošport AŠ2005. Raspet se v reli vrača prvič po enajstih letih.

Janu Medvedu in Izidorju Šavlju se obeta naslov državnega prvaka med dvokolesno gnanimi dirkalniki, a do konca sezone sta še dva relija. | Foto: Uroš Modlic Janu Medvedu in Izidorju Šavlju se obeta naslov državnega prvaka med dvokolesno gnanimi dirkalniki, a do konca sezone sta še dva relija. Foto: Uroš Modlic

Medved s prednostjo 29 točk pred Škuljem

Iz vidika državnega prvenstva pa bo v ospredju razplet Divizije 2 za dvokolesno gnane dirkalnike. S prednostjo 29 točk na reli prihaja Jan Medved (ford fiesta rally4), ki je na zadnjih dveh relijih ujel in prehitel favorita Marka Škulja (ford fiesta rally4). Mladi voznik je imel obakrat smolo s tehnično okvaro polosi. Za obema bodo vrh napadali še Nik Prunk, Grega Premrl (oba peugeot 208 rally4) in vse hitrejši Šved Mille Johansson (ford fiesta rally4). V tem razredu državnega prvenstva je prijavljenih kar 16 posadk.

V diviziji 1 bo prvi favorit Martin Čendak (opel adam cup), ki bi z normalnim prihodom v cilj - potrebuje vsega še sedem točk - tudi že potrdil naslov državnega prvaka. Obeh glavnih tekmecev z zadnjega relija v Novi Gorici, Nejca Mraka in Matjaža Mihevca, tokrat na štartu ne bo. V diviziji 3 je državni prvak že Matic Humar (renault clio RS), a ga tudi tokrat čaka zanimiv dvoboj z Vasjo Miklavčičem v enakem dirkalniku.

Reli bo z izjemo uvodne hitrostne preizkušnje po ulicah Bovca potekal po dveh različnih hitrostnih preizkušnjah - Kolovrat (11 kilometrov) in Gora Rocka (13 kilometrov) pri Šentviški planoti. Obe se bosta vozili po trikrat. Servisna cona relija bo v Kobaridu.
Ne spreglejte