Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2012,
21.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 16. 3. 2012, 21.40

7 let, 12 mesecev

Osama bin Laden je želel ubiti tudi Obamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pokojni voditelj teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden naj bi imel v načrtu tudi umor ameriškega predsednika Baracka Obame in drugih ameriških voditeljev.

Informacijo so ameriškim medijem posredovali obveščevalci, domnevno pa prihaja iz dokumentov, ki so jih zasegli maja lani v Pakistanu. Ameriški obveščevalni in vladni viri so kmalu po napadu posebnih enot na bin Ladnovo poslopje v pakistanskem Abotabadu namigovali, da so med kupom informacij o teroristih tam odkrili tudi načrte za napade na ameriške državne voditelje. Ameriške posebne enote so 1. maja v Pakistanu ubile bin Ladna, njegovo truplo pa odvrgle v Indijski ocean.

Teroristi niso imeli ne sredstev in ne sposobnosti, da bi si željo po uspešnem napadu uresničili Glede na to, da je teroristična mreža Al Kaida v vojni z ZDA, je to tudi povsem logično. Težava zanje je le v tem, ker teroristi niso imeli ne sredstev in ne sposobnosti, da bi si željo po uspešnem napadu uresničili. Bin Laden naj bi podrejenim naročil, da izvedejo napad na predsednikovo letalo Air Force One. Na koncu je bil Obama hitrejši.

Dokumenti opisujejo Osamo bin Ladna tudi kot analitika ameriške politike Dokumenti, ki so prišli sedaj do medijev iz neimenovanih virov, pa opisujejo Osamo bin Ladna tudi kot analitika ameriške politike. Šef mreže, ki je prevzela odgovornost za napade na ZDA 11. septembra 2001, je namreč izražal prepričanje, da bodo z uspešnim atentatom na Obamo ubili dve muhi na en mah.

"Po Obamovi smrti bi ZDA zapadle v hudo politično krizo" Bin Laden je menil, da veteran ameriškega senata in politike nasploh podpredsednik ZDA Joseph Biden ni pripravljen na prevzem položaja predsednika in po Obamovi smrti bi menda potemtakem ZDA zapadle v hudo politično krizo. Biden resda včasih ustreli kakšnega kozla z izjavami, ki zabavajo javnost, vendar to v ZDA doslej še ni bila hiba, ki bi politiku preprečila prevzem predsedniškega položaja.

Nepoznavanje ameriške realnosti je bin Laden izkazal tudi s prepričanjem, da bi uspešen atentat na nekdanjega poveljnika mednarodnih enot v Afganistanu generala Davida Petraeusa spremenila potek vojne v tej državi.

Bin Laden je bil zaskrbljen zaradi poteka vojne Zaplenjeni dokumenti kažejo tudi, da je bil Osama bin Laden zaskrbljen zaradi poteka vojne, predvsem ker ni mogel dovolj hitro nadomeščati pobitih ali aretiranih teroristov. Med drugim je tudi želel spremeniti ime svoje mreže Al Kaida, ker ni dovolj jasno izražalo, da mreža vodi versko vojno proti vsem, ki niso muslimani.

Ne spreglejte