Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 8. 2023,
0.44

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

Natisni članek

Volvo

Torek, 22. 8. 2023, 0.44

8 mesecev, 2 tedna

Volvovi karavani nekoč in danes

Lepotec na Hrvaškem, pogrešate take karavane? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38
Volvo karavan 245 | Volvo 245, ki je na Hrvaško pripeljal z nizozemskimi registrskimi oznakami.  | Foto Gregor Pavšič

Volvo 245, ki je na Hrvaško pripeljal z nizozemskimi registrskimi oznakami.

Foto: Gregor Pavšič

Medtem ko lastniki starih Volvovih karavanov navdušujejo po evropskih cestah, je prihodnost te oblike avtomobila pri tej tradicionalni znamki še negotova. Volvo je svojega prvega karavana 140 sicer izdelal že sredi 60. let. Bo Volvove karavane nazadnje rešila elektrifikacija?

V hrvaški Istri smo na parkirišču opazili zanimiv starodobnik, in sicer Volvovega karavana z oznako 245 GL. Pravi karavan stare šole, ki ga zaznamuje "škatlasta" oblika in zato zelo dober izkoristek prostora v notranjosti, je glede na registrske oznake v Istro pripeljal iz Nizozemske. Na sprednjem odbijaču je imel nameščeni še dve dodatni meglenki.

Danes, ko v Evropi prodaja karavanov strmo pada, najbolj zaradi porasta športnih terencev, in jih nekateri proizvajalci umikajo iz ponudbe, je stari volvo ponudil spomin na preteklost, ko so imeli tovrstni karavani še veliko večji pomen.

Tak karavan je bil dolg 4,9 metra, medosna razdalja pa je merila 2,64 metra. | Foto: Gregor Pavšič Tak karavan je bil dolg 4,9 metra, medosna razdalja pa je merila 2,64 metra. Foto: Gregor Pavšič

Oboževal ga je tudi ustanovitelj Ikee

Prvi klasični Volvov karavan je bila serija 140. Izdelovati so jo začeli leta 1966 in prinesla je kar veliko sprememb. Poleg oblike je bil to sistem poimenovanja s tremi številkami (prva je predstavila serijo, druga število valjev in tretja število vrat), ta serija je imela tudi že zavorne diske na vseh kolesih. Volvo je izdelal več kot milijon volvov 140 in ta oblika avtomobila je preživela vse do 90. let.

Naslednik serije 140 je bila serija 200, ki so jo v Evropi izdelovali med letoma 1974 in 1993. Skupno so jih izdelali že 2,8 milijona. Zadnjega med njimi leta 1993 in ta avtomobil je še vedno v Volvovem muzeju. Karavana te serije iz leta 1993 je dve desetletji vozil tudi Ingvar Kamprad, ustanovitelj podjetja Ikea.

Pred 40 leti je bil s turbomotorjem najhitrejši karavan

Tak karavan je bil dolg 4,9 metra, medosna razdalja pa je merila 2,64 metra. Med motorji je Volvo zanj krajši čas ponujal tudi šestvaljni dizelski motor z Volkswagnovim poreklom, pozneje so v nekatere različice vgradili tudi turbomotor.

To je bilo leta 1981, ko je volvo 245 postal najhitrejši karavanski avtomobil. Volva s fotografije pa so izdelali pred letom 1983, saj je Volvo takrat opustil oznako glede na število valjev in vrat - vsi modeli so imeli le še oznako 240.

Nekateri proizvajalci vendarle tudi danes stavijo na klasične karavane. Takega so izdelali pri Peugeotu in Oplu (308 in astra), prav tako pri Toyoti (corolla), tudi Volkswagen bo novega passata ponujal le še kot karavana, ne več kot limuzino.

Tudi napoved prvih namenskih električnih vozil pri Volvu kaže na športne terence. | Foto: Volvo Tudi napoved prvih namenskih električnih vozil pri Volvu kaže na športne terence. Foto: Volvo

Kako naprej?

Volvo je bil torej eden izmed utemeljiteljev karavanskih izvedb avtomobilov. Bodo ti postali del njegove prihodnosti ali le spomin na nekdanje avtomobilske čase? Vsaj kratkoročno se karavanom ne piše nič dobrega, toda dolgoročno je vodstvo Volva že večkrat poudarilo, da nanje resno računa.

Karavan je del Volvove tradicije, in ko se bo znamka povsem prelevila v proizvajalca električnih avtomobilov, naj bi na namenski platformi izdelali tudi električnega karavana. Toda pred tem bodo v času klasičnih bencinskih modelov marsikje dobili prednost športni terenci. Volvo je pred kratkim v Veliki Britaniji s trga umaknil vse karavane (in nekatere limuzine), konkretno modele S60, V60 in V90.

Model XC60 je trenutno najbolje prodajani model Volva. | Foto: PRIMA Model XC60 je trenutno najbolje prodajani model Volva. Foto: PRIMA Prodajne številke obstoječih karavanov so neizprosne

Volvo je v prvem polletju 2023 po svetu prodal 106 tisoč primerkov vozila XC60, svojega najbolje prodajanega športnega terenca. XC60 je prodajno celotno linijo Volvovih limuzin in karavanov samostojno presegel za 70 odstotkov. Prodali so namreč 16 tisoč modelov V60 in 7.100 vozil V90, v obeh primerih torej karavanov.

V Sloveniji je karavanski model V60 v različici recharge še na voljo. V prvem polletju je Volvo v Sloveniji registriral 244 novih avtomobilov, med temi 14 modelov V60 in osem vozil V90 crosscountry. Na drugi strani so pri športnih terencih registrirali 90 vozil XC60 in 74 vozil XC40.

Foto: spomin na Volvove karavane serije 200

Volvo karavan | Foto: Volvo Foto: Volvo

Volvo karavan | Foto: Volvo Foto: Volvo

Volvo karavan | Foto: Volvo Foto: Volvo

Volvo karavan | Foto: Volvo Foto: Volvo

Volvo karavan | Foto: Volvo Foto: Volvo

Ne spreglejte