Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
11. 4. 2014,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lexus Terenski Avtomoto

Petek, 11. 4. 2014, 9.27

8 let

Lexus NX – prestižni japonski terenec s hibridno zasnovo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lexus predstavlja novega športnega terenca, ki bo povzel že znano hibridno tehnologijo, v modelno ponudbo pa vpeljuje novi dvolitrski bencinski motor brez prisilnega polnjenja in z njim.

NX najbližje BMW X5 in audiju Q5

Lexus bo na avtomobilskem salonu v Pekingu predstavil svojega novega športnega terenca, ki bo dimenzijsko podoben BMW X5 in audiju Q5, Japonci pa bodo z njim zagotovo želeli nagovoriti tudi kupce nekoliko manjšega range roverja evoqua. Z novim avtomobilom bodo pri Lexusu pripravili tudi teren za novo generacijo RX, ki bo dimenzijsko zrasel in na trgu postal tekmec Mercedes-Benzovem razredu M in novemu volvu XC90.

Novost je dvolitrski bencinski motor s turbinskim polnilnikom ali atmosfersko zasnovo

NX je dobil zelo izrazite oblikovalske linije, ki spominjajo tudi na druge Lexusove modele.

Avtomobil bodo poganjali trije različni motorji. Model NX300h bo imel 2,5-litrski štirivaljni bencinski motor, na zadnji osi pa bo še električni motor. Ta se bo vklapljal po potrebi in zagotavljal tudi občasni štirikolesni pogon. Lexus za zdaj še ni razkril pričakovane porabe goriva in ravni ogljičnega odtisa.

Lexus bo NX opremil tudi z novim dvolitrskim motorjem s turbinskim polnilnikom, ki ima okrog 250 "konjev" in bo v prihodnje v Lexusovi ponudbi predvidoma zamenjal 2,5-litrski motor V6.

NX bo na voljo še z atmosfersko različico tega novega dvolitrskega motorja, tudi ta pa bo imela možnost začasnega štirikolesnega pogona. Za razliko od NX300h bosta imela oba modela NX200 mehansko zagotovljen štirikolesni pogon in srednji diferencial z delno zaporo. Tega so si sposodili pri novi toyoti RAV4. Lexus bo pričakovano NX ponudil tudi v športni različici F sport.

Športno naravnana notranjost, brezžično polnjenje pametnih telefonov in tablic

Športno in k vozniku naravnana je tudi notranjost športnega terenca. Avtomobil bo imel poseben prostor za brezžično polnjenje pametnih telefonov in tablic, digitalni prikazovalnik "head-up", panoramsko sliko s kamero in senzor sil G. Notranjost sicer s posameznimi elementi povzema že znane rešitve iz modelov GS in IS.

Ne spreglejte