Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
10. 9. 2014,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 10. 9. 2014, 15.25

8 let

Luca di Montezemolo Ferrariju pomahal v slovo

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Luca di Montezemolo je po 23 letih na čelu Ferrarija odstopil z direktorskega položaja. Trenje med njim in prvim možem Fiata, Sargiem Marchionnejem, je bilo očitno preveliko.

Marchionne: "Nihče ni nepogrešljiv"

Karizmatičnega, 63-letnega Italijana naj bi po neuradnih informacijah nasledil predsednik matičnega podjetja, koncerna Fiat, Sergio Marchionne, oziroma človek, s katerim naj bi bil di Montezemolo že nekaj časa na bojni nogi.

Središče nestrinjanja naj bi bile izjave di Montezemola o prihodnosti njegovega položaja pri Ferrariju. Ta je po koncu preteklega dirkaškega konca tedna na dirkališču v Monzi poudaril, da se njegova pogodba s Ferrarijem izteče šele po treh letih in da naj bi si nadaljnjo usodo v prvi vrsti kreiral sam.

Kot odgovor na di Montezemole trditve je Marchione izjavil: "Tako jaz kot on služiva podjetju in ko se v podjetju spreminjajo načrti ali ko nastane navzkrižje idej, se stanje hitro lahko spremeni. Nihče ne more delovati zunaj ustaljenih pravil in sam odločati o svoji usodi."

Zadnja izjava Sergia Marchionneja pred odhodom di Montezemola naj bi bila: "Nihče ni nepogrešljiv."

Montezemolo želel ekskluzivnost, Marchionne 48 milijard evrov

Jabolko spora naj bi bilo predvsem nestrinjanje obeh glede Ferrarijeve tržne strategije v prihodnosti. Montezemolo naj bi se goreče zavzemal za ohranjanje ekskluzivnosti znamke. Ohranjal naj bi jo tudi z nadzorovanjem letne prodaje, ki naj ne bi presegla šest tisoč prodanih ferrarijev. Marchione pa naj bi zagovarjal pocenitev prestižnih superšportnikov in poudarjal željo po dvakrat višji letni prodaji.

Marchionne naj bi di Montezemolu očital tudi pešanje forme ekipe formule 1, ki kljub vrhunskim voznikom, izvrstni infrastrukturi in vrtoglavemu letnemu proračunu že šesto leto ostaja brez vidnejših rezultatov.

V ozadju najbrž tičijo tudi Marhionnejevi načrti širjenja tržnih lovk znamk Alfa Romeo, Maserati in Jeep, za katere naj bi v prihodnjih letih potreboval vsaj 48 milijard evrov. Ferrari naj bi bil, seveda, zastavonoša velikopotezne širitve.

Uradni prevzem vajeti naj bi se zgodil 13. oktobra, najbrž ne po naključju vzporedno s vstopom podjetja FCA (Fiat Chrysler Automobiles) na newyorško borzo.

Ne spreglejte