Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 4. 2013,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maserati

Torek, 9. 4. 2013, 13.40

8 let

Maserati ghibli – dizelski tekmec BMW-jeve trojke in mercedesa E

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maserati na skrajšani osnovi novega quattroporteja predstavlja novo dinamično limuzino, s katero se bo zoperstavil BMW-jevi seriji 3 in Mercedesovemu razredu E. Prvi maserati z dizelskim motorjem.

Nekoliko daljši od BMW-jeve trojke

Maserati bo za svojo novo limuzino, ki jo bodo še ta mesec predstavili na avtomobilskem salonu v Šanghaju, prvič po letu 1997 obudil ime ghibli. Nova dinamično zasnovana limuzina, ki je nastala na skrajšani osnovi nove generacije quattroporteja, za Maserati predstavlja vstop v nov avtomobilski razred in neposredno primerjavo z BMW-jevo serijo 3 in Mercedes-Benzovim razredom E.

Ghibli bo v dolžino meril slabih pet metrov, kar je nekoliko več od BMW-jeve trojke. Čeprav Maserati še ni razkril podatkov o zmogljivostih, je že znano, da bo imel ghibli precej bolj dinamičen in športen karakter kot quattroporte.

Prvi maserati z dizelskim motorjem

Maserati bo avtomobil ponudil s tremi različnimi motorji. Ghibli bo prvi maserati z dizelskim motorjem. To bo trilitrski motor V6 s turbinskim polnilnikom. Bencinski motor enake delovne prostornine in zasnove bo na voljo v dveh različicah – 410- in 330-"konjski". Pozneje bo sledil še bencinski motor V8.

Skupaj z najmočnejšim bencinskim šestvaljnikom tudi štirikolesni pogon

Vsi motorji bodo povezani z ZF-ovim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, pretikanje pa bo mogoče z obvolanskimi ročicami.

Maserati bo ghiblija na izbranih trgih ponudil tudi s štirikolesnim pogonom, a le v kombinaciji z najbolj zmogljivo različico bencinskega šestvaljnika.

Ghibli ključen za Maseratijeve prodajne načrte

Maserati si od ghiblija obeta temelje za odlično prodajo. Do leta 2015 želijo doseči raven letne prodaje 50 tisoč vozil, za kar polovico teh pa naj bi bil zaslužna prav nova limuzina. Cene za posamezne različice bodo od slabih 60 do 70 tisoč evrov. Prvi ghibliji bodo na ceste zapeljali že poleti.

Ne spreglejte