Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
14. 8. 2015,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Športni Avtomoto

Petek, 14. 8. 2015, 10.16

8 let

Mercedes-Benz C coupe – vozni užitki, odeti v kroj visoke mode

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mercedes C coupe bo na cestah že decembra letos. Pod Lešnikovimi športno-elegantnimi potezami se skriva prestižna kabina in pod njo večina sodobne tehnologije, ki jo Mercedes-Benz premore.

Nižji in oplemeniten s tehnološko inteligenco

C coupe bo, skladno z atraktivno obliko, med vsemi izvedbami razreda C športnosti namenjal največji poudarek. Od običajne limuzinske izvedbe je 17 milimetrov nižji, kar pripomore k vizualnemu uveljavljanju obljubljenega športnega duha, ki naj se ne bi odrekal eleganci in udobju.

Po besedah njegovih ustvarjalcev naj bi očitno prestižna kabina čustva združevala s tehnološko inteligenco. Na prvi pogled je kokpit, ki ga dobro poznamo že iz razreda C in v povezavi s katerim smo ga pohvalili tako pri testiranju limuzinske kot tudi karavanske izvedbe, dodatno oplemeniten z boljšimi materiali in nekaterimi oblikovnimi sladkorčki.

V skladu s tradicijo zadnjih let bo tudi količnik zračnega upora pohvalno nizek – le 0.26.

Novi so sedeži, zaradi karoserijske zasnove in dolgih vrat je Mercedes (kot običajno) zaprosil za storitve posebnega podajalca varnostnega pasu. V primerjavi s predhodnikom je avtomobil skoraj deset centimetrov daljši, štiri centimetre širši in ima osem centimetrov daljše medosje – izdatnejše mere pomenijo predvsem več udobja za sprednja potnika –, uradno pa naj bi imeli več prostora za glave, komolce in ramena vsi v avtomobilu.

V zavoje hitreje kot kadarkoli prej

Tudi v vozniškem smislu bo v primerjavi s predhodnikom v vseh pogledih superioren. Za začetek že zato, ker bo izkoriščal prednosti nove sprednje večvodilne preme – izboljšala naj bi oprijem in prispevala k lateralni stabilnosti vozila ter tako z neodvisno zadnjo, tudi večvodilno premo tvorila dinamični tandem, pripravljen na zahteve hitrejših voznikov.

Serijsko bo C coupe opremljen z običajnim, jeklenim vzmetenjem – po želji obogatenim s sistemom sports direct steer za natančnejšo vodljivost. Kot se spodobi, bo mogoče doplačilo elektronsko reguliranega zračnega vzmetenja airmatic z neprestanim prilagajanjem vozni podlagi in petimi različnimi voznimi programi: ECO, comfort, sport, sport + in individual.

Motorna paleta bo sprva sestavljena iz štirih bencinskih in dveh dizelskih štirivaljnih motorjev. Bencinarji bodo nosili oznake C 180 (1,6-litrski motor, 115 kW), C 200 (2,0, 135 kW), C 250 (2,0, 155 kW) in C 300 (2,0, 180 kW). Dizla bosta nudila 125 oziroma 150 kilovatov največje moči.

Pameten za dva!

Primerno založen novinec bo varnostni navdih črpal iz Mercedesove obsežne palete uveljavljenih aktivnih elektronskih pomagal. Zavorni asistent bo, da bi se izognil trku s stoječimi ali počasi premikajočimi, uspel samodejno zavirati do hitrosti 200 kilometrov na uro, sistem attention asist bo nadzoroval voznikov slog vožnje in opozarjal v primeru utrujenosti, aktivni tempomat bo v sodelovanju s pomočnikom pred nenamerno menjavo voznega pasu pri hitrostih do 130 kilometrov na uro med drugim uspel zadržati vozilo na voznem pasu, tudi če rob vozne površine ne bo označen s talnimi oznakami ali pa bodo te pomanjkljive oziroma obrabljene.

C coupe bo lahko opremljen tudi s sistemom za preprečevanje trka s pešci pri hitrostih do 50 kilometrov.

Omenjeni sistemi so del varnostne armade, ki bo na voljo, in se pridružujejo koristnim pomagalom, kot je parkirni pomočnik, 360-stopinjski pregled okolice vozila s štirimi kamerami, sistem prepoznavanja prometnih znakov in samodejnim uravnavanjem delovanja dolgih luči.

Ne spreglejte