Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
5.43

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

avtošport Slovenija 2023 Nova Gorica reli Robert Reid

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 5.43

7 mesecev, 4 tedne

Robert Reid

Nekoč na vrhu sveta, potrdil je prihod v Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Robert Reid | Robert Reid je danes podpredsednik za področje športa pri Mednarodni avtomobilistični organizaciji FIA. | Foto osebni arhiv

Robert Reid je danes podpredsednik za področje športa pri Mednarodni avtomobilistični organizaciji FIA.

Foto: osebni arhiv

Prihod v Slovenijo je potrdil Robert Reid, podpredsednik mednarodne avtomobilske zveze FIA, sicer pa leta 2001 svetovni prvak v reliju med sovozniki.

Robert Reid bo gost najpomembnejšega slovenskega relija v Novi Gorici, kjer bo v prvi vrsti opravljal vlogo mentorja pri posadkah v okviru izbora Rally Star. FIA je v zadnjih dveh letih na vseh celinah organizirala izbore iskanja novih talentov, zmagovalci pa so zdaj začeli program usposabljanja na različnih relijih z dirkalniki razreda Rally3. V evropsko finale se je lani prebil tudi Koprčan Martin Čendak, zmagal pa je Estonec Romet Jorgensson.

Reid si bo ogledal tudi nekaj hitrostnih preizkušenj in bo tudi na uradnem štartu relija MAHLE v Novi Gorici. Ta bo potekal od 22. do 24. septembra in velja za najpomembnejši reli v Sloveniji, ki med drugim šteje tudi za FIA evropski reli pokal. V organizaciji AMD Gorica bo letos že enajsta izvedba te prireditve.

Burns in Reid sta največje uspehe dosegla pri moštvu Subaru. | Foto: Subaru Burns in Reid sta največje uspehe dosegla pri moštvu Subaru. Foto: Subaru Sanjsko desetletje z nesrečnim Burnsom

Reid je kariero začel v začetku osemdesetih let. Leta 1991 je postal sovoznik Richarda Burnsa, s katerim sta se v naslednjem desetletju pri ekipah Mitsubishi in Subaru prebijala med najboljše posadke relija na svetu.

Krona kariere za Burnsa in Reida je bilo leto 2001 in naslov svetovnega prvaka. Zadnjo zmago za SP sta dosegla tega leta na Novi Zelandiji, pred koncem sezone 2003 – takrat že pri moštvu Peugeota – pa se je zdravstveno stanje 34-letnega Burnsa nenadoma močno poslabšalo. Zaradi posledic možganskega tumorja je Anglež umrl leta 2005, Reid pa je v reliju ostal aktiven v različnih vlogah.

Pod predsedstvom Mohammeda Ben Sulayema trenutno opravlja vlogo podpredsednika FIA za področje športa. Letos je Slovenijo že obiskal v sklopu srečanja upravnega organa organizacije WMSC.

Reid je skupno zmagal na desetih relijih za svetovno prvenstvo in bil obenem z Burnsom tudi 34-krat na zmagovalnih stopničkah.

 

Ne spreglejte