Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2015,
23.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Toyota vodik

Nedelja, 4. 10. 2015, 23.31

8 let, 1 mesec

Nemci: Toyota Mirai je avtomobilska inovacija desetletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemški neodvisni inštitut CAM je kot inovacijo desetletja izmed sto najbolj prebojnih izbral Toyotin avtomobil na gorivne celice mirai. Med znamkami po inovativnosti na vrhu Volkswagen.

CAM: v izborih prevladujejo nemška podjetja in njihovi projekti

Omenjeni nemški inštitut CAM (Center of Automotive Management) je del Univerze uporabnih znanosti v Bergisch Gladbachu blizu Kölna.

Ne preseneča, da po njihovem mnenju med najbolj inovativnimi avtomobilskimi podjetji vodijo nemška: za letošnje leto je po njihovem mnenju med vsemi najbolj inovativen Volkswagen, med premijskimi avtomobilskimi znamkami Mercedes-Benz, med običajnimi Ford in med modeli volvo XC90.

Pri pregledu zadnjega desetletja so kot najbolj inovativen projekt izbrali BMW-jev projekt i (vozila na alternativne pogone, za zdaj le i3 in i8), najbolj inovativna znamka desetletja je Mercedes-Benz, najbolj inovativno podjetje pa znova Volkswagen.

Mirai, začetek nove dobe avtomobilskega sveta

Pri Toyoti pravijo, da mirai predstavlja začetek novega obdobja avtomobilskega sveta, saj gre za prvi avtomobil na gorivne celice ("veliko")serijske izdelave na svetu, torej v prosti prodaji in na voljo kupcem. Pogonski sistem limuzine mirai v gorivnih celicah pretvarja vodik v elektriko, ki poganja 114-kilovatni (155 "konjev") elektromotor.

Edini izpust tega pogona je čista voda. Za mirai pravijo tudi, da je preprost za uporabo kot običajni avtomobili, poleg tega pa se z njimi kosa tudi v dometu in v hitrosti polnjenja posode za gorivo.

Prius PHEV je na izboru zasedel tretje mesto

Primat nosi tudi drugi Toyotin izdelek, ki je stopil na stopničke pri izboru CAM – prius PHEV. Tudi ta naj bi bil prvi avtomobil svoje sorte (hibridni pogon s povečano baterijo ter z možnostjo polnjenja na domači vtičnici) v serijski proizvodnji, njegova normna poraba pa znaša le 2,1 litra bencina na sto kilometrov, kar ustreza 49 gramom ogljikovega dioksida na kilometer vožnje.

Ne spreglejte