Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nissan

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 12.05

8 let

Nissan leaf – večji doseg in razpolovljen čas polnjenja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Japonci bodo v Ženevi razkrili svojega povsem prenovljenega električnega leafa. Novi leaf bo ponujal 200-kilometrski doseg, močnejši motor, pametni nadzor energije in nov polnilni modul.

Inženirji obljubljajo prek 100 izboljšav, ki so nastale po natančni analizi podatkov iz prakse

Od leta 2011, ko je Nissan na trg poslal svojega električnega leafa, so eko navdušenci po vsem svetu kupili okoli 50.000 teh avtomobilov, ki v okolje ne spuščajo škodljivih izpustov. Prenova naj bi obsegala prek 100 izboljšav, ki so se jih inženirji lotili tudi na podlagi obdelave povratnih podatkov, pridobljenih iz leafovega telematičnega sistema (Carwings Telematics System).

Ta zajema natančne podatke iz vsakdanjega življenja avtomobila, ki med drugim vključujejo tudi število in čas polnjenja baterij, kilometrino oziroma realne dosege …

Telematika za več komunikacije in aktivno iskanje elektrike

Telematika pa ne koristi samo Nissanovim razvojnikom, temveč tudi lastnikom. Slednja jim bo namreč po novem omogočala daljinsko upravljanje polnjenja in ogrevanja, boljšo povezljivost s pametnim telefonom, izboljšano glasovno vodenje oziroma ukazovanje in natančnejšo ter bolj odzivno navigacijo z eko načrtovanjem poti, ki bo vključevala tudi podatke o najbližjih polnilnih postajah, posredovane v realnem času.

Močnejši elektromotor, 15 odstotkov večji doseg in močnejši polnilni modul

Japonci so se seveda lotili tudi prenove pogonskega sklopa. Jedro pogona predstavlja močnejši in visokoodziven AC-sinhronski elektromotor z močjo 80 kilovatov. Ta energijo črpa iz kompaktne modularno zasnovane litij-ionske baterije (48 celic), nameščene pod dno potniškega prostora.

S tem so dosegli boljše težišče in bolj optimalno razporedili maso. Nov pogonski sklop in rahlo izboljšana aerodinamika – z 0,29 na 0,28 koeficienta zračnega upora – naj bi novemu leafu omogočal 200-kilometrski doseg, kar predstavljal okoli 15-odstotno izboljšavo.

Novi leaf pa bo mogoče tudi hitreje napolniti z električno energijo. Kot opcija bo namreč na voljo nov 6,6-kilovatni priključni polnilni modul. Ta bo omogočal polnjenje s tokom 32 amperov. Pri polnjenju na klasični vtičnici s tokom med 10 in 16 amperi se avtomobil polni približno osem ur. Nov polnilni modul pa omogoča polnjenje z višjim tokom in čas skrajša za polovico.

Keramični grelec bo nadomestila toplotna črpalka

Med inteligentnejše upravljanje z energijo seveda sodi tudi klimatizacija potniške kabine. Ker je ogrevanje slednje pri električnih avtomobilih energijsko precej potratna zadeva, bo v novi leaf namesto keramičnega grelca vgrajena učinkovitejša in bolj varčna toplotna črpalka, ki bo toploto črpala iz okolja. Boljši bo tudi toplotni nadzor – hlajenje in ogrevanje – baterije. Izboljšan pa je tudi zavorni sistem, ki naj bi še učinkoviteje sodeloval pri količini energije, pridobljene iz rekuperacije.

Ne spreglejte