Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2018,
10.21

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Letalo Airbus

Torek, 17. 7. 2018, 10.21

5 let, 10 mesecev

Nov mejnik: avtonomno polnjenje goriva v zraku dveh velikih letal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Avtomatizirano polnjenje goriva pri velikih letalih je bilo vse do sedaj tabu tema. A pri francoskem Airbusu so s pomočjo svojega oddelka za obrambo in vesolje ter RAAF (Royal Australian Air Force, Kraljeve avstralske zračne sile) opravili prvo povsem avtomatsko polnjenje goriva na razvojnem tankerju A 310.

Avtomoto Potniški boeing s hitrostjo 6.000 km/h?

Avtomoto Boeingova novost: ukrep zaradi gromozanskih kril #video

Polnjenje goriva rezervirano za izkušene pilote in majhna letala

Popolnoma avtomatizirano polnjenje goriva v zraku velja za eno od ključnih tehnologij v moderni dobi zračnih sil. Možnost prenosa goriva z letalskega tankerja na drugo letalo podaljša doseg zračnih flot in omogoči nadzornim letalom, da ostanejo precej dlje časa na misiji. Toda težava nastane, ko se morata dve različni letali sinhronizirati pri hitrosti več sto kilometrov na uro, se pripeti na cev in v najhitrejšem možnem času pretočiti visoko gorljivo gorivo. Proces zahteva veliko znanja, spretnosti, vaje in usklajenosti.

Airbusov oddelek za obrambo in vesolje ter RAAF (Royal Australian Air Force, Kraljeve avstralske zračne sile) sta opravila avtomatizirano zračno polnjenje goriva z razvojnim tankerjem A 310 in transportnim tankerjem RAAF KC-30A. Prej so kar nekajkrat vajo naredili z bojnim rekreativcem, 20. junija pa so vaji ob španski obali kar sedemkrat opravili z avtomatskim priklopom dveh velikih letal.

Sistem v letalu s pomočjo procesiranja fotografije prepozna lokacijo polnilne cevi in letala ter poskrbi, da sta skozi celotno polnjenje obe letali poravnani. | Foto: Airbus Sistem v letalu s pomočjo procesiranja fotografije prepozna lokacijo polnilne cevi in letala ter poskrbi, da sta skozi celotno polnjenje obe letali poravnani. Foto: Airbus

Razvoj avtonomnih tehnologij

Če nekoliko zanemarimo, da je bilo polnjenje goriva v zraku odvisno predvsem od dragega osebja, prinaša razvoj novih zračnih plovil brez posadke, ki bodo lahko izkoriščali usluge letalskih tankerjev. Posledično razvijajo tudi robotske tankerje, ki bi lahko nalogo polnjenja nekoč opravljali povsem brez posadke. Razvoj letal bo posledično stremel k razvoju avtonomnih sistemov, ki bodo omogočali povsem avtomatizirano polnjenje letal.

Kot pravijo pri Airbusu, se avtomatizirano polnjenje začne, ko da primerni ukaz pooblaščena oseba na letalu in se začne približevati ter sproži izpust polnilne cevi. Računalnik potem uporabi pasivne tehnike, kot je procesiranje slike, in ugotovi, ali je položaj cevi pravilen. Avtomatizirani sistem nato prevzame nadzor v pravilnem položaju in poskrbi, da je polnilna cev vedno poravnana z drugim letalom. Med polnjenjem računalnik samodejno skrbi za pravilno razdaljo med letaloma, vendar lahko upravljalec letala kadarkoli prevzame nadzor.

Avtomoto Airbus A380: zakaj nihče več noče največjega potniškega letala na svetu
Avtomoto Nasa in Boeing: Zakaj je ta 747 res nekaj posebnega? #video
Avtomoto Drama v Frankfurtu: zagorel tovornjak, nato še airbus #video
Ne spreglejte