Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 8. 2023,
7.08

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Kitajska BYD

Sreda, 16. 8. 2023, 7.08

8 mesecev, 3 tedne

BYD

Patriotski poziv na Kitajskem: predsednik BYD pozval k "združitvi"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
BYD atto 3 | Kitajski proizvajalci bodo v Evropo najprej poskušali prodreti s cenovno dostopnimi avtomobili. Eden takih je tudi BYD atto 3.  | Foto BYD

Kitajski proizvajalci bodo v Evropo najprej poskušali prodreti s cenovno dostopnimi avtomobili. Eden takih je tudi BYD atto 3.

Foto: BYD

Predsednik kitajskega BYD je preostale kitajske proizvajalce avtomobilov pozval, naj se združijo in skupaj premagajo konkurenco z Zahoda. Odzivi so bili različni.

BYD je trenutno najuspešnejši kitajski proizvajalec avtomobilov, ki je kot prvemu uspelo z vrha spraviti vsaj 15 let vodilni Volkswagen. Na trgu avtomobilov z "novimi energijskimi pogoni" – električni in priključni hibridi – so v prvih sedmih mesecih imeli 37-odstotni tržni delež. Lani je bil v enakem obdobju še 29-odstoten.

Chuanfu pozval k združenemu nastopu

Na nedavni proslavi jubilejnega dogodka – dosegli so pet milijonov izdelanih vozil – je imel Wang Chuanfu, ustanovitelj in predsednik družbe, odmeven govor. V njem je namreč dejal, da je napočil čas, da se "kitajska avtomobilska industrija združi" in da skupno poskuša "osvojiti svet". Chuanfu je v predstavitvi pokazal zgodovino razvoja proizvodnje avtomobilov, od državne družbe FAW iz leta 1956 do novih "start-up" znamk, kot so Xpeng, Nio in Li Auto.

Skupno je pokazal logotipe 12 proizvajalcev. Večina med temi že ima ambicije po širitvi na trge zunaj Kitajske, a se reševanja različnih birokratskih in logističnih ovir za zdaj lotevajo vsak po svoje. Obenem so na domačem trgu sredi "cenovne vojne", ki jo je z nižanjem cen letos začela Tesla.

Odzivi na pobudo predsednika BYD so bili različni

"Ponosen sem na kitajsko avtomobilsko industrijo. Iz uspeha BYD se lahko veliko naučimo," je na družbenem omrežju Weibo zapisal William Li, izvršni direktor Nia.

Video BYD je vzhičeno delil tudi Li Xiang, izvršni direktor Li Auta. Nasprotno pa nekateri tudi svarijo, da bi preveč agresiven pristop lahko privedel do sprejetja za Kitajce neugodnih regulativ na pomembnih tujih trgih.

"Kako naj v teh ključnih trenutkih delamo skupaj? Če lahko o tem le govorimo, v resnici pa v srcu čutimo grenkobo, bi bilo bolje najprej opraviti pravi konkurenčni tržni boj doma," se je odzval Wang Yuanli, eden višjih tehnoloških gurujev pri Great Wallu.

 

Ne spreglejte