Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2012,
12.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 18. 7. 2012, 12.21

8 let

Pininfarinini vlaki za prevoz ene osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pininfarina bo na razstavi italijanskega oblikovanja v Londonu med drugim predstavila konceptno urbano vozilo za osebni prevoz.

Italijanska oblikovalska hiša Pininfarina v Londonu pripravlja razstavo z naslovom Pininfarina v Londonu. Razstavo je zasnoval italijanski kulturni inštitut v Londonu. Namen razstave je predstavitev italijanskih oblikovalskih dosežkov in pritegnitev ljudi v angleško prestolnico še pred letošnjimi poletnimi olimpijskimi igrami.

Osebni urbani železniški prevoz

Na razstavi bo prvič predstavljen Pininfarinin osebni urbani železniški prevoz. Konceptno vozilo je majhno, lahko in brez voznika. Ti mali osebni vlakci bi delovali po naročilu, kot kakšni taksiji oziroma osebni avtomobili. Posameznik bi svoj vlak poklical na mesto, kjer se trenutno nahaja, ta pa bi ga popeljal kamorkoli, brez vmesnih postojank.

Prevoz z malo emisij

Pininfarina je konceptne osebne vlake (personal rapid transit) razvila s korejskim podjetjem Vectus, ki se ukvarja z urbano mobilnostjo. Ali naj bi osebne vlake poganjala elektrika, kar bi se sicer pričakovalo, ni natančno znano. Pri Pininfarini so povedali le to, da naj bi osebni vlaki izpuščali malo emisij. Ali bi nizke emisije v ozračje uhajale med porabo goriva ali med izdelavo vozil, pa še ni znano.

Ideja o hitrem in učinkovitem mestnem prometnem sistemu, ki posameznike popelje na želeno destinacijo brez vmesnih postaj, je vsekakor privlačna. Pri konceptu pa se pojavi kar nekaj vprašanj. Prvi problem je logističen, saj pot osebnih vlakcev med preostalim mestnim prometom nikakor ne bi mogla biti hitra.

Še več italijanskega dizajna

Na londonski razstavi bo Pininfarina predstavila model vlaka v velikosti 1 : 18. Poleg konceptnega urbanega vozila pa bo podjetje razstavilo tudi nekaj svojih drugih dizajnov, med drugim baklo z olimpijskih iger 2006, konceptno vozilo cambiano in avtomat z zaslonom na dotik Coca-Cole iz leta 2011.

Ne spreglejte