Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
21. 12. 2012,
14.09

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2012, 14.09

8 let, 1 mesec

Reli je preprosto strast, Usodna strast

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Usodna strast je knjižni prvenec našega novinarja Gregorja Pavšiča. Ta knjiga ni kronološki reli almanah. To je ključ, ki odpira vrata v svet dirkaških bogov. To je zgodba o fenomenu relija.

Športne zgodbe iz prašnega vrtinca prvinskega dirkanja

Športne zgodbe so od nekdaj navdihovale in povezovale ljudi, v oči pravih navijačev priklicale solze, radost, strast. Jasno, da motošport pri tem ni nobena izjema. In če je kraljica motošporta, kot mnogi imenujejo formulo 1, že pred časom postala tako draga, sterilna, VIP-ovsko glamurozna in z vidika neposrednega stika z navijači res precej oddaljena od srca običajnega človeka, je reli tudi danes ostal tam med temi ljudmi.

Ta njegov čustveno-tehnični fenomen tudi na dirkah WRC še vedno ostaja del običajnih ljudi, ki tako na Finskem ali pa na Novi Zelandiji kot tudi na Jančah ali pa v ljubljanskih Stožicah, kjer poteka domači Saturnus, lahko čisto od blizu gledajo in dobesedno občutijo čustva dirkača in sovoznika, ki se v rohnečem dirkalniku borita s fiziko in stotinkami.

Športnih zgodb, veselih, žalostnih, osupljivih, strašnih … je v reliju neskončno in Gregor Pavšič je prav s svojo knjigo poskrbel za njihov jagodni izbor in iz vrtinca prahu, drsenja, blata, rohnenja, pokanja izluščil bit tega športa. Skozi 12 poglavij in 308 strani bralcu dejansko ponudi vpogled v dirkaški spektakel skozi oči velikega poznavalca.

Med vrsticami te knjige boste kmalu začutili dejstvo, da je njena vsebina nastajala ob in na hitrostnih preizkušnjah največjih relijev na tako rekoč vseh koncih sveta. Avtor namreč že več kot desetletje profesionalno spremlja ta šport in skorajda osebno pozna že vse njegove glavne akterje – biološke in mehanske.

Od živalskega opletanja in rohnenja skupine B pa vse do magičnega Saturnusa

Knjiga dejansko ponuja veliko zanimivega branja in na nevsiljiv način podaja tudi dirkaške iztočnice za razmišljanje celo takrat, ko sta platnici zaprti.

V njej boste našli odgovore na številna v tančico skrivnosti zavita dirkaška vprašanja, kot so recimo:

- zakaj je reli z brutalno močnimi dirkalniki skupine B postal žrtev lastnega uspeha,

- kako se je dirkačem upirala vožnja skozi živi koridor človeških teles,

- zakaj legendarni Colin McRae, ki so ga navijači klicali McCrash, to v resnici sploh ni bil,

- kako bi se devetkratni zaporedni svetovni prvak Loebs znašel v nekem drugem času in drugem avtu, ko je navor pesek mlel le pod zadnjim kolesnim parom. Takrat, ko so se recimo dajali Röhrl, Vatanen in pokojni Toivonen.

Seveda pa avtor, ki prihaja iz zibelke slovenskega relija, Idrije, ni pozabil na zlate trenutke magičnega Saturnusa, na dneve, ko se je ob trasah domačih "brzincev" prek sto tisoč tistih slovenskih navdušencev, ki jih je mistika relija ob cviljenju gum in dimu priklenila na zavoje Planinskih rid, Velikih Žablj in 50-kilometrski brzinski gigant čez Trnovski gozd.

Svoje spomine na zmagoslavje pa tudi na strah, razočaranje so avtorju seveda zaupali tudi nekateri najbolj prodorni slovenski dirkači, kot so Brane Küzmič, Andrej Jereb, Miran Kacina, Darko Peljhan in drugi.

Ste vedeli, da je Küzmič z BMW-jem doma med tednom v vrtec vozil otroke, z istim avtom pa ob koncih tedna dirkal?

Iz oči v oči z legendami, kot so Loeb, Solberg, Kankkunen, Vatanen, Hirvonen in drugi

Gregor je v svoji strastni predanosti do relija v stik seveda prihajal z najbolj uglednimi imeni tega športa. Zato boste v njegovi knjigi našli tudi ekskluzivne zapise, ki so nastajali v številnih intervjujih in neformalnih pogovorih ter tudi na kavicah z velikani, kot so: Ari Vatanen, Nicky Grist, Gabriele Favero, Sebastien Loeb, Petter Solberg, Juha Kankkunen, Mikko Hirvonen in drugi.

Končna sodba

Knjiga ponuja tako bralno izkušnjo, kot da bi tehnično dokumentacijo nastavitve dirkalnika za reli Akropolis in sovozniške zapiske Loebovega navigatorja Elene z odličnim dramatičnim občutkom polikal samouki mojster romanov in za piko na i dodal še svoj pečat ne povsem nevpletenega opazovalca.

Ja, če si boste vzeli čas in pokukali v tehnično-čustveno drobovje spektakla, ki ga označuje pojem reli, potem boste v prihajajočem letu skoraj zagotovo stali na kakšnem makadamskem zavoju in nestrpno pričakovali to, kar boste prebrali v tej knjigi.

Ne spreglejte