Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
9. 9. 2015,
5.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 9. 2015, 5.35

8 let

Rolls Royce dawn – s takšnim kabrioletom se bodo vozili milijonarji

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rolls Royce je predstavil najtišjega kabrioleta na svetu. Poimenovan po zori naj bi poosebljal nove začetke, ki pridejo z vsakim dnevom. Stal bo okoli 300 tisoč evrov.

Vzor nastal že pred 63 leti

Ime dawn (zora), ki naj bi jasno namigovalo na brezmejne možnosti ponujene z vsakim novim dnevom, nosi tudi zgodovinski pomen. Da bi ga še bolje razumeli, pojdimo za hip v leto 1952. To leto je bilo za Britance v marsičem tudi prelomno in je na nek način pomenilo številne nove začetke. Prvič je poletelo prvo reaktivno potniško letalo na svetu, deHavilland Comet, pri šestindvajsetih letih je zavladala kraljica Elizabeta druga, Rolls Royce pa je kupcu iz Kanade predal prvo vozilo rolls royce silver dawn. Njegovo pločevinasto telo so izdelali tako imenovani coachbuilderji, pogodbeni izdelovalci karoserij in absolutni mojstri svojega poklica iz podjetja Park Ward, ki ga je Rolls Royce pozneje skupaj s podobno uglednim H.J.Mulliner kmalu posvojila in ju pod svojo streho tudi združila.

Ime silver dawn si je med leti 1950 in 1954 nadelo le 28 prestižnih kabrioletov in ravno prvi avtomobil je služil kot muza današnji oblikovalski ekipi.

Polepšan z avtomobilskim nakitom

Prestižni kabriolet osnovo, torej podvozje in ključne mehanske dele, deli z leta 2013 predstavljenim dvovratnim modelom wraith, a njegovi ustvarjalci poudarjajo, da je kar 80 odstotkov karoserijskih delov povsem novih, predvsem pa naj bi bili filozofiji obeh vozil popolnoma različni.

Voznik kabrioleta si namreč želi pozornosti, ki jo bo glede na videz in impozantnost skoraj 5,3 metra dolgega vozila nedvomno tudi prejel. Pokrov motorja je izjemno dolg, maska v nasprotju s tradicijo znamke tokrat ožja, previsi so kratki, boki visoki in kolesa velika – najmanj 20-palčna, ob doplačilu lahko še palec večja.

Menjalnik bo vedel, kakšni zavoji so pred vozilom in se prilagodil

Armaturna plošča je vključno z upravljalnikom in spremljajočo tehnologijo v grobem prenesena iz modela wraith. Omeniti velja, da so inženirji izpopolnili sistem glasovnega upravljanja. Za določitev cilja je, na primer, dovolj že pritisk na gumb volana in stavek: "navigate to Saint Tropez".

Podobno kot wraith, pa se bo tudi dawn lahko zanašal na sodelovanje satelitske navigacije in ZF-ovega osemstopenjskega samodejnega menjalnika – ta s pomočjo zemljevidov in GPS podatkov v naprej prepozna konfiguracijo vozišča in samodejno prilagodi njegovo delovanje v prid optimalne vozne izkušnje.

Dodelanost vseh materialov, vključno z obsežno uporabo lesa, ki bo vsakokrat prilagojen natančnim zahtevam petičnih lastnikov in, ki ga je kabina polna, je na najvišji ravni. Kakovost in izdelava ročno izdelanih detajlov bo izjemna in občutki bolj kot avtomobilskim, podobni tistim na prestižnih jahtah. Posebej zanj so razvili celo pnevmatike, ki bodo omogočale kar se da tiho drsenje med zavistno-občudovalskimi pogledi.

Platno zaradi nepremagljive romantike zvoka dežnih kapljic

Štiri velike sedeže je Roll Royce pospremil z obljubo izdatni prostornosti za štiri odrasle, streha nad njimi pa naj bi bila inženirski vrhunec celotnega vozila. Zaradi romantike in estetike, tako trdijo njegovi ustvarjalci, naj bi že v začetku v poštev prišlo le platno.

Nič naj ne bi bilo tako romantičnega koz zvok dežnih kapljic ob udarjanju v platno. Vprašanje pa je, ali ga bodo potniki sploh slišali. Dawn bo namreč daleč najtišji kabriolet na svetu – nudil naj bi celo enako stopnjo zvočne zatesnjenosti kot njegovi limuzinski bratje kar, v primeru, da zares drži, pomeni veliko. Ko sem sam sedel za volanom modela ghost, sem pri 200 kilometrih na uro šepetal, sovoznik pa me je jasno slišal.

Do popolnosti zvočno zadušen strešni mehanizem naj bi bil popolnoma tih, streho pa bo lahko pomikal pri hitrostih do 50 kilometrov na uro. Za odpiranje ali zapiranje platna bo potreboval 22 sekund.

Izstop drugačen kot pri drugih vozilih, pravijo pri Rolls Roycu ...

In mimogrede, da gre za poseben avtomobil dovolj pove že uradno sporočilo za javnost. V njem namreč piše, da potnik iz njega preprosto ne izstopi kot iz običajnega avtomobila ampak ga zapusti, kot bi zapustil elegantni čoln riva parkiran ob pomol katere od vil ob italijanskem jezeru Como. Najbrž zdaj tudi lažje razumete tisto primerjavo z jahtami … Hja, čudovit in nor (ali pa čudovito nor) je svet v katerem živijo tisti, ki bodo zanj lahko odšteli približno 300 tisoč evrov.

Ne spreglejte