Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
24. 4. 2024,
8.39

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

subaru legacy Subaru

Sreda, 24. 4. 2024, 8.39

1 teden, 2 dneva

Subaru legacy

Se ga spomnite? Po 36 letih bo dočakal konec svoje poti. #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Subaru legacy | Foto Subaru

Foto: Subaru

Subaru bo konec prihodnjega leta dokončno ustavil proizvodnjo modela legacy, ki so ga izdelovali 36 let.

Subaru je v Evropi postal skrajno nišna avtomobilska znamka, ki pa je tudi na evropska (in slovenska) tla v zadnjih desetletjih poslal nekaj opaznih modelov. Poleg impreze in foresterja je bil tak model tudi legacy. Izdelovali so ga od leta 1989, zdaj pa so Japonci uradno naznanili, da se z letom 2025 proizvodnja zaključuje. Glavni razlog je padec zanimanja in prodaje za legacyja, ki so ga na primer že umaknili s trgov, kot sta Japonska in Avstralija. Tudi v Sloveniji legacyja ni več na ceniku znamke, ki sicer prodaja še modele crosstrek (nekdanji XV), foresterja, outbacka in električnega solterro.

Subaru legacy | Foto: Subaru Foto: Subaru

Subaru legacy | Foto: Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons Kultna kombinacija prvega legacyja in Colin McRaeja

Najprepoznavnejša ostaja prva generacija legacyja, ki so jo izdelovali med leti 1989 in 1999. Ta legacy je bil obenem pomemben za Subarujev marketinški prodor na globalne trge. Prav na njegovi osnovi so začeli z resnejšim pohodom v svetovno prvenstvo v reliju.

V začetku devetdesetih so se povezali z britanskim Prodrivom, kjer so razvili dirkaškega legacyja in vanj posadili vzhajajočo zvezdo svetovnega relija Colina McRaeja. Ta je z legacyjem postal britanski reli prvak, leta 1993 pa na Novi Zelandiji pripeljal Subaruju prvo zmago za svetovno prvenstvo. Še istega leta je legacyja na relijih nasledila kompaktnejša in novejša impreza.

Video – Colin McRae in subaru legacy

Subaru solterra | Foto: Subaru Foto: Subaru Lahko legacyja nasledi solterra?

Tudi Subaru, tako kot ostali proizvajalci, v ospredje postavlja svoj električni program. Eden od naslednikov legacyja bi bil lahko električni športni terenec solterra, ki je Subarujev brat toyote bZ4X.

Subaru je lani prodal 8.872 solterrov, letos v prvem četrtletju pa 1.147 – to je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Solterra v ospredje postavlja svojo robustnost, prostornost in vozne lastnosti, kar so tudi že preizkušene lastnosti Toyotinega brata. Toda obe vozili tehnološko ne sodita v vrh električne ponudbe. Še največ razvojnega potenciala imata pri hitrem polnjenju sicer relativno majhne baterije, saj polnjenje tudi po nadgradnji pri solterri od 20 do 80 odstotkov traja 35 minut.

Ne spreglejte