Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
11. 3. 2022,
5.37

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Natisni članek

brezpilotni letalniki Ukrajina Zagreb

Petek, 11. 3. 2022, 5.37

2 leti, 2 meseca

Burna noč v Zagrebu

V Zagrebu strmoglavil vojaški brezpilotnik iz Ukrajine. Milanović: Gre za resen incident.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Zagreb padec | Krater na mestu padca za zdaj še neznanega plovila.

Krater na mestu padca za zdaj še neznanega plovila.

Prebivalce Zagreba sta ponoči zmotila glasen pok in padec brezpilotnega letala na mesto. Policija je potrdila najdbo dveh padal, odzval se je tudi hrvaški predsednik Milanović. Hrvaški obrambni minister Mario Banožić je bil po incidentu z brezpilotnim letalnikom, ki je malo pred polnočjo strmoglavil v Zagrebu, tudi v stiku z madžarskim in slovenskim obrambnim ministrom. Pogovor Banožića in ministra Mateja Tonina so za STA potrdili tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu.

"Pogovarjal sem se z madžarskim in slovenskim obrambnim ministrom. Izrazila sta zaskrbljenost zaradi incidenta, izmenjali pa smo tudi informacije, ki jih imamo. To bomo počeli čez celoten dan," je na izredni novinarski konferenci med drugim povedal Banožić. Letalnik je sicer v hrvaški zračni prostor priletel ob 22.57 iz madžarske smeri, na višini 1300 metrov in s hitrostjo 700 kilometrov na uro.

Priletel je iz smeri Madžarske, prvotno pa po dosedanjih informacijah iz Ukrajine, kar pomeni, da je bil skoraj eno uro neopažen v zračnem prostoru članic Evropske unije. A Banožić je zanikal, da bi odpovedal radarski sistem. "Letalnik smo zaznali z radarji. Ne vemo točno, kateri ga je snemal. Imamo radarski sistem, ki je avtomatiziran in povezan v Natov sistem. Danes bomo videli, kaj se je zgodilo na Madžarskem. Imamo podatke o poti, a jim moramo preveriti s podatki iz drugih držav," je pojasnil.

Na bližnjih drevesih našli tudi dve padali

Včeraj nekaj po 23. uri je območje Jaruna v Zagrebu vznemiril glasen pok. Na tamkajšnje parkirišče je padel brezpilotnik ter v tleh naredil tri metre širok in meter globok krater. Pri tem po za zdaj znanih informacijah ni bil nihče poškodovan.

Na mestu padca je bilo veliko majhnih delov, ki so spominjali na dele letala, so poročali hrvaški mediji. Na kraj dogodka je prišla policija, ki je pozno ponoči potrdila, da so na bližnjih drevesih našli tudi dve padali.

Tupoljev tu-141 je staro brezpilotno letalo za nadzor, ki so ga izdelovali v Sovjetski zvezi.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Tupoljev tu-141 je staro brezpilotno letalo za nadzor, ki so ga izdelovali v Sovjetski zvezi. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Priletelo je iz smeri vzhoda

Že zjutraj so se pojavile neuradne govorice o padcu brezpilotnega tupoljeva tu-141 "stritzh" ali tu-143, ki prav tako še niso potrjene. V tem primeru bi šlo za zelo staro rusko nadzorno letalo, ki pa so ga pozneje uporabljali v Ukrajini. Izdelovali so ga med letoma 1979 in 1989. Dolgo je bilo 14 metrov in imelo razpon kril 3,8 metra.

Iz hrvaške vlade so nato potrdili, da je plovilo priletelo z vzhoda, torej iz zračnega prostora Madžarske. Letelo je na višini 1.300 metrov, in sicer s hitrostjo 700 kilometrov na uro. Strmoglavilo je šele zaradi pomanjkanja goriva.

Zoran Milanović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dogodek medtem na izredni novinarski konferenci označil za resen incident, a poudaril, da ni bil usmerjen proti Hrvaški. Na to temo se je sicer danes že pogovarjal z načelnikom generalštaba hrvaške vojske, direktorji pristojnih agencij in uprav ter s Plenkovićem.

Povedal je, da s preletom vnaprej niso bili seznanjeni, da pa je predmet kar 40 minut letel čez Madžarsko, medtem ko je bil v hrvaškem zračnem prostoru le sedem minut, nato pa je strmoglavil na širšem območju Jaruna. "Gre za resen incident, preiskava je v teku in želimo ugotoviti vse podrobnosti," je še dejal, sodržavljane pa pozval, naj ostanejo mirni, saj dogodek ni bil usmerjen proti Hrvaški.

Po njegovih besedah sicer v oči bije predvsem to, da gre za brezpilotni letalnik velikosti letala, težak približno šest ton, ki pa mu je očitno kljub svoji velikosti uspelo neopazno preleteti kakšnih tisoč kilometrov vse od Ukrajine do Zagreba.

"Nadzor nad njim so izgubili, ni iz regije, vsi sedijo in mirujejo. Kako je mogoče, da neki nesofisticirani letalnik več kot eno uro prebije nad članicami Nata in da tega nihče ne opazi? /.../  Naša protizračna obramba je v takšnem stanju, kolikor se v njo vlaga," je dodal Milanović.

Markijan Lubkjivski z ukrajinskega obrambnega ministrstva je za Jutarnji list izjavil, da plovilo ni ukrajinsko. Hrvaške organe je prosil, da opravijo temeljito preiskavo, kako in zakaj se je brezpilotnik znašel nad Hrvaško.

Strokovnjaki že zjutraj omenjali brezpilotnik

Da bi se lahko stari brezpilotnik tupoljev pokvaril nad Ukrajino, nato pa preletel Madžarsko in strmoglavil v Zagrebu, je omenil tudi Tyler Rogoway, strokovnjak za vojno aviacijo in urednik spletnega portala War Zone. Pri tem poudarja, da tupoljev tu-141 ni na ravni današnjih modernih brezpilotnih letal in da tovrstne nesreče starih plovil niti niso tako zelo redke, je poročal Jutarnji list.

Na prizorišče je prišla tudi vojna policija, prav tako predstavniki specialne policije. Širše območje dogodka so zaprli.

Ne spreglejte