Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
10. 4. 2016,
6.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Nedelja, 10. 4. 2016, 6.50

6 let, 6 mesecev

Slovenci avtomobile spoštujemo, kaj pa slovenščina?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Ni veliko držav, če sploh katera, ki pri pisanju imen oziroma nazivov osebnih avtomobilov po slovarju knjižnega jezika zahtevajo uporabo malih začetnic. Kdaj lahko Slovenci svoj avtomobil, ki pogosto prevzame vlogo domačega ljubljenčka, napišemo z veliko začetnico.

Statistično vsak drugi Slovenec vozi vsaj en avtomobil

Slovenci imamo osebne avtomobile tradicionalno radi in smo nanje pogosto močno navezani. Statistično ima približno vsak drugi Slovenec v lasti osebni avtomobil, ki jih je pri nas registriranih dober milijon. Čeprav se naš vozni park v zadnjih letih, ko je prodaja novih avtomobilov v Sloveniji zaradi gospodarske krize in posledično večje potrošniške previdnosti znatno padla, smo na avtomobile v povprečju pogosto zelo navezani.

Le Slovenija avtomobile piše z malo začetnico

Slovenija pa kljub svoji tehniški kulturi in dejstvu, da je grof Anton Codelli prvi avtomobil z Dunaja v Ljubljano pripeljal že leta 1898, ostaja ena redkih držav, ki v pravopisu zahteva navajanje avtomobilov z majhno začetnico. Evropske države avtomobil, kot je na primer renault clio, pišejo z veliko začetnico, tudi v slovenskih medijih je mogoče opaziti obe praksi navajanja imen osebnih avtomobilov.

Slovenski slovar knjižnega jezika (SSKJ), ki ga je izdala Slovenska akademija znanosti in umetnosti in je bil iz vidika pravopisnih pravil zadnjič pregledan leta 2001, namreč pri stvarnih občnih imenih navaja primere, ko je treba te pisati z malo začetnico. To velja tudi za imena industrijskih izdelkov, ki so nastala iz imen podjetij ali trgovskih znamk, kadar se ne uporabljajo kot imenovalni prilastki.

Pogost je primer stavka, na primer  | Foto: Pogost je primer stavka, na primer

Primeri:

  • Prilastek je beseda, ki natančnejše opisuje besedno jedro. V primeru besedne zveze "vozim avtomobil Renault Clio" je jedro beseda avtomobil, prilastek pa navedba vozila in zato se ga mora po SSKJ napisati z veliko začetnico.

  • Če bi v besedilu navajali "vozim renault clio", naziv avtomobila ni imenovalni prilastek (beseda renault postane jedro) in je zato napisan z malo začetnico.

  • V pogovornem in tudi pisnem jeziku pa pri formiranju stavkov vendarle pogosteje uporabljamo "vozim renault clio" kot "vozim avtomobil Renault Clio" in v tem primeru so male začetnice po SSKJ pravilno uporabljane.

  • Zelo pogost je tudi primer stavka, na primer "vozim Renaultov clio" ali "Oplovo astro". V tem primeru besedna zveza nima prilastka, saj sta besedi clio ali astra jedri in ju zato pišemo z malo. Pri besedah "Renaultovo" in "Oplovo" gre za imeni znamk, ki za nameček tudi izhajata iz osebnega imena ustanovitelja (Louis, Marcel in Fernand Renault oziroma Adam Opel) in se zato pišeta z veliko začetnico.

  • Enako velja tudi primeru bolj poetične uporabe imen avtomobilov. Če bi napisali "vozim lepotico Alfo Romeo", je iz sobesedila jasno, da z navajanjem lepotice še vedno mislimo na industrijski oziroma tehnični izdelek in zato pri navedbi avtomobila spet uporabimo veliko začetnico.

  • Primer pravilne uporabe velike začetnice pri znamki in modelu avtomobila bi bil, kadar bi navajali avtomobilski prototip. Torej vozilo, ki na svetu obstaja kot eno in edino. Pri splošni navedbi avtomobilov (renault clio, volkswagen golf, opel astra …) gre za le eno vozilo iz velikoserijske proizvodnje načeloma enakih avtomobilov.

 

Ne spreglejte