Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2016,
0.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Natisni članek

Audi Ekskluzivni Avtomoto

Torek, 12. 4. 2016, 0.25

6 let, 7 mesecev

Audi A8 L extended – predsedniška limuzina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Največja in najbolj prestižna Audijeva limuzina je bil do včeraj audi A8 L. Od danes je to audi A8 L extended, na 6,36 metra podaljšani A8 L s prostorom in prestižem za šest potnikov.

Namenjen je le enemu kupcu

Audijev model A8 je že v serijski različici pojem udobja in prostornosti in za zdaj največ, kar lahko ponudijo avtomobili iz Ingolstadta. Toda neimenovani petični kupec si je želel več in je pri Audiju naročil prav posebno različico A8. Gre za podaljšano izvedbo, ki je dolga 6,3 metra in ima šest vrat. Medosna razdalja znaša 4,22 metra in je 1,09 metra daljša kot pri klasičnem audiju A8 L v različici s podaljšano medosno razdaljo.

'Limo', kot pravimo limuzinam s podaljšano karoserijo, ni nič nevsakdanjega, so pa minila že desetletja, kar so nekaj podobnega ponujali proizvajalci avtomobilov sami. Nekoč je bilo to precej razširjeno, spomnite se MB 600 pullmana, pa raztegnjenega Citroënovega legendarnega DS in še kakšnega. A tudi tu se, očitno, zgodovina ponavlja – pri Audiju so menda na željo potencialnih kupcev pripravili prototip podaljšane osmice, ki je tik pred (malo)serijsko izdelavo. Ni nepričakovano dejstvo, da ga bodo izdelovali le za znanega kupca. | Foto: 'Limo', kot pravimo limuzinam s podaljšano karoserijo, ni nič nevsakdanjega, so pa minila že desetletja, kar so nekaj podobnega ponujali proizvajalci avtomobilov sami. Nekoč je bilo to precej razširjeno, spomnite se MB 600 pullmana, pa raztegnjenega Citroënovega legendarnega DS in še kakšnega. A tudi tu se, očitno, zgodovina ponavlja – pri Audiju so menda na željo potencialnih kupcev pripravili prototip podaljšane osmice, ki je tik pred (malo)serijsko izdelavo. Ni nepričakovano dejstvo, da ga bodo izdelovali le za znanega kupca.

Veliko pozornosti ojačitvam karoserije

Audi je avtomobil za šest potnikov razvijal eno leto. Ojačati so morali karoserijo in prilagodili obliko, da sta bila sprednji in zadnji del v skladu s podaljšanim sredinskim delom avtomobila. Z ojačitvami strehe in poda so inženirji zagotovili vzvojno čvrstost karoserije, ki je praktično enaka serijskemu audiju A8 L.  

Avtomobil poganja trilitrski bencinski motor V6, ki zmore 306 "konjev" in 440 njutonmetrov navora. Do 100 kilometrov na uro ta šestmetrska limuzina pospeši v 7,1 sekunde in ima najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro. Limuzino z maso 2,4 tone pomagajo ustavljati zmogljive zavore s športnega audija S8.

Medosna razdalja je podaljšana za celih 1,09 metra: Eno leto jim je vzel razvoj te podaljšane osmice, pri čemer so morali doseči sodobne varnostne standarde, želeno togost kletke in skladno zunanjo podobo. Ker je A8 zgrajen okoli aluminijastega prostorskega okvirja, so po isti shemi dosegli tudi podaljšanje in na koncu togost, podobno običajnemu A8. Med osema je tu za 1,09 metra več dolžine kot pri običajnem A8, karoserija pa je od stebrička A proti zadku povsem na novo zasnovana oziroma oblikovana. Prednje in zadnje luči imajo za tako dolge avtomobile zakonsko predpisane majhne stranske pozicijske luči. | Foto: Medosna razdalja je podaljšana za celih 1,09 metra: Eno leto jim je vzel razvoj te podaljšane osmice, pri čemer so morali doseči sodobne varnostne standarde, želeno togost kletke in skladno zunanjo podobo. Ker je A8 zgrajen okoli aluminijastega prostorskega okvirja, so po isti shemi dosegli tudi podaljšanje in na koncu togost, podobno običajnemu A8. Med osema je tu za 1,09 metra več dolžine kot pri običajnem A8, karoserija pa je od stebrička A proti zadku povsem na novo zasnovana oziroma oblikovana. Prednje in zadnje luči imajo za tako dolge avtomobile zakonsko predpisane majhne stranske pozicijske luči.

Motor v prototipu je 3-litrski bencinski V6. Za pogon so izbrali 3-litrski bencinski TFSI z 228 kilovati ter s 440 njutonmetri, preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika poganja vsa štiri kolesa. Zmogljivosti je dovolj za pospešek z mesta do 100 v le 7,1 sekunde (kar je za 1,4 sekunde počasneje kot pri enako motoriziranem običajnem A8), največja hitrost pa je tudi tu elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro. Pod 19-palčnimi kolesi je, zaradi skoraj 2,5 tone suhe mase, zavorni sistem, sposojen iz modela S8. | Foto: Motor v prototipu je 3-litrski bencinski V6. Za pogon so izbrali 3-litrski bencinski TFSI z 228 kilovati ter s 440 njutonmetri, preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika poganja vsa štiri kolesa. Zmogljivosti je dovolj za pospešek z mesta do 100 v le 7,1 sekunde (kar je za 1,4 sekunde počasneje kot pri enako motoriziranem običajnem A8), največja hitrost pa je tudi tu elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro. Pod 19-palčnimi kolesi je, zaradi skoraj 2,5 tone suhe mase, zavorni sistem, sposojen iz modela S8.

 

 | Foto:

Vseh šest potnikov v A8 L extended sedi v smeri vožnje. Ob zadnjih sedežih je tudi hladilnik. | Foto: Vseh šest potnikov v A8 L extended sedi v smeri vožnje. Ob zadnjih sedežih je tudi hladilnik.

Ne spreglejte