Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
5. 3. 2013,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Družinski Avtomoto

Torek, 5. 3. 2013, 19.20

8 let

Ssangyong rodius – enoprostorec s tremi metri med osema

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta korejski proizvajalec v Ženevi predstavlja novo generacijo velikega enoprostorca rodiusa. Zadnji bo prostornejši, stabilnejši med zavoji in opcijsko opremljen tudi s štirikolesnim pogonom.

Ssangyong pospešeno vlaga v razvoj

Ta korejska znamka je odločno stopila po sledeh Kie in Hyundaia, ki sta prav z razvojem, novim oblikovanjem in dvigom kakovosti tudi v Evropi doživela tržni preboj. Ssangyong je v zadnjem času za razvoj novih modelov in zaposlitve strokovnjakov namenil okoli 130 milijonov evrov težak proračun.

Oblika ni presežek, a je veliko bolj po meri evropskega kupca

Rodiusova nova podoba naj bi po besedah Korejcev zlasti z boka želela poudariti moč in fluidnost karoserijskih linij. Avtomobil je res videti veliko bolj samozavestno in pogumno kot nekoč, čeprav se še vedno ni povsem otresel azijskega oblikovalskega jezika, kar se še najbolj pozna od C-stebrička naprej. Njegova največja prednost bo zagotovo prostor, saj trimetrska razdalja med osema veliko obeta. Za voznikovim in sovoznikovim sedežem bosta tako še dve sedežni vrsti, ki ju bo mogoče tudi povsem odstraniti iz vozila v primeru selitvenih prevozov ali celo spanja v vozilu. Sedeže srednje vrste je mogoče sklopiti in dobiti mizice, podatka o velikosti prtljažnega prostora pa še niso razkrili.

Pogon bodo speljali na zadnji kolesni par ali pa na vsa štiri kolesa

Precej nenavadno za razred enoprostorcev je, da je motorna moč sicer bolj po dostavniško speljana na zadnji kolesni par. Opcijsko bosta na voljo še štirikolesni pogon in celo reducirani prenos. Vsekakor zanimiva pogonska strategija, ki ga želi celo malce potisniti proti terencem oziroma SUV-jem. V resnici želi biti nekakšen "crossover" multitalent.

Bolj suveren na cesti in sodobnejše opremljen

Novi rodius pa bo menda bistveno bolj suveren med zavoji. Serijsko bo namreč opremljen s stabilizacijsko elektroniko (ESP) in sistemom proti prevračanju (ARP) ter zavornim asistentom (BAS). Inženirji so odločno posegli tudi v njegovo podvozje, zlasti zadnjo premo.

Za udobnejšo in prepričljivejšo vozniško izkušnjo bo vsak rodius opremljen še z ogrevanimi sprednjimi sedeži, zmogljivim info-zabavnim vmesnikom, opremljenim s povezavo bluetooth in USB-priključkom.

Dizel iz koranda

Pod motornim pokrovom se skriva sodoben dvolitrski dizel z oznako E-XDI 2000, znan že iz novega koranda. Ta v rodiusu zmore dobrih 112 kilovatov in 360 njutonmetrov navora. Kupci bodo lahko izbirali med ročnim šeststopenjskim ali petstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Ne spreglejte