Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 11.03

8 let

Studio Pininfarina predstavil dvosedežnega roadstarja Sergia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Studio Pininfarina je v čast dolgoletnemu predsedniku uprave Sergiu Pininfarini pripravil moderen dvosed, ki je narejen v stilu barchett iz sredine 20. stoletja.

Več o študiji na ženevskem avtosalonu

Sergio je moderno oblikovan čistokrvni športni dvosed, ki so ga oblikovali v spomin na Sergia Pininfarino, ki je bil dolga leta ''capo di banda''. Sergio, ki je umrl lansko leto, je v svojem 40-letnem vodenju podjetja Pininfarina design oblikoval veliko zares legendarnih avtomobilov in svoje podjetje postavil na pediestal avtomobilskega oblikovanja.

Ferrari 250 GT iz leta 1961, še en ferrari 250 P/2 concept iz leta 1986 ter ne nazadnje tudi novodobni maserati quattroporte, ki je pot začel leta 2003, so že nekateri izmed nesmrtnih.

Pri podjetju Pininfarina pravijo, da Sergio predstavlja fascinanten in vznemirljiv svet dvosedežnih barchett. Italijanski žrebci se radi pokažejo zgoraj brez – Sergio nima strehe, niti vetrobranskega stekla, nima odbijačev, zadnji spojler, ki se tokrat bohoti nad glavama voznika in sovoznika, pa ima hkrati tudi funkcijo zaščitnega loka v primeru prevračanja.

Več o študiji in (upamo) tudi vsaj omejeni seriji serijske barchette bomo zvedeli prav kmalu, saj bo Sergio na ogled postavljen na ženevskem avtosalonu.

O izrazu barchetta

Barchetta po italijansko pomeni mali čolniček, izraz pa se uporablja predvsem za italijanska mala dvosedežna športna vozila, ki so bila namenjena dirkanju. Zato, da sta bila masa ter zračni upor vozila čim manjša, so se pri barchettah odpovedali vsem dodatkom na karoseriji in tudi udobju v notranjosti. Tipično za ta mala športna vozila je, da so brez odbijačev, brez strehe in brez prostora za prtljago, nekateri pa so tudi brez vetrobranskega stekla oziroma je popolnoma v stilu celotnega vozila, minimalno.

Največ barchett je bilo izdelanih med letoma 1940 in 1950. Mali dvosedežni športniki se vozijo tudi po naših cestah, v okolici Ljubljane včasih opazimo Renaultovega spiderja, ki je bil narejen okroglega leta 2000, videli pa smo tudi že ferrarija 550 pininfarina barchetta, ki so jih od leta 2001 naredili 448 primerkov.

Največ barchett na naših cestah pa je tistih od Fiata, ki pa s športnostjo in stilom pravih barchett nimajo nič skupnega.

Barchette na tekmovanjih

Govorimo seveda o malih špartanskih športnikih, ki so v svojem času pobirali zmage in slavo na vseh znamenitih dirkah. Eden najboljših predstavnikov barchett je ferrari 166MM narejen leta 1948, ki je edini dirkalnik, ki je v eni sezoni zmagal na treh legendarnih dirkah 24ur Le Mana, 24 ur Spaja ter znameniti sicilijanski dirki Targa Florio.

OSCA MT4, ki so jo sestavili bratje Maserati, je bila osem let zapored najuspešnejša barchetta v razredu pod 1500 kubičnimi centimetri.

Tudi abarth 1000SP barchetta, izdelan leta 1966, je bil zelo uspešen dirkalnik svojega časa. Vgrajen je imel litrski fiatov motor, ki je predelan zmogel 105 konjskih moči in v letih od 1966 do 1971 zmagoval na velikih dirkah Nurburgringa, Mugella, Vallelunge, Monze ter Targe Florie.

Ne spreglejte