Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2019,
6.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

RAV 4 Toyota Hibrid Honda

Nedelja, 10. 3. 2019, 6.00

5 let, 2 meseca

Slovenska predstavitev: honda CR-V hybrid

Dva hibridna SUV v Sloveniji: Toyotin ali Hondin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Le nekaj tednov po prihodu hibridnega RAV4 je v Slovenijo zapeljal še drugi srednje veliki SUV, ki ga delno poganja elektrika. Hondin CR-V stavi na zredno tiho delovanje in učinkovitost pogona, hkrati pa v svet hibridnih avtomobilov prinaša nekaj prelomnih tehnologij. V Sloveniji bo našel v letošnjem letu 60 kupcev, ki bodo zanj odšteli vsaj 33 tisočakov. Kakšna je primerjava z RAV4?

Potem, ko so pri Hondi v pokoj poslali dizelski motor, je CR-V dobil njegovo zamenjavo v hibridni obliki. | Foto: Gašper Pirman Potem, ko so pri Hondi v pokoj poslali dizelski motor, je CR-V dobil njegovo zamenjavo v hibridni obliki. Foto: Gašper Pirman

Nič več dizlov, CR-V kot prvi sledi temu načelu

CR-V hybrid sledi vrednotam znamke, zato je kljub nekoliko manjšemu prtljažnemu prostoru (pod prtljažnikom je nameščena litij-ionska baterija) v prvi vrsti prostoren, praktičen in družinsko uporaben. Hibridni pogon v notranjosti prinaša nekaj manjših sprememb - namesto prestavne ročice so tam stikala za izbiro smeri, nekoliko drugačna je grafika na merilnikih in dodani sta obvolanski ročici. Ker hibridni CR-V nima vgrajenega menjalnika, seveda nista namenjeni menjanju prestav, temveč z njima voznik upravlja učinkovitost rekuperativnega sistema. Štiri stopnje vozniku omogočajo, da v določenih primerih ni potreben pritisk na stopalko za plin, pri nižjih hitrostih pa se zlahka vozi po načeli "one pedal driving".

Hibridni sklop sestavljajo dvolitrski atmosferski štirivaljni motor s 107 kilovati, ki deluje v Atkinsonovem ciklu, litij-ionska baterija in dva elektromotorja – eden je pogonski, drugi deluje kot generator električne energije. Sistemska moč se ustavi pri 135 kilovatih in 315 njutonmetrih navora, povprečna poraba goriva se po podatkih tovarne v kombiniranem ciklu ustavi pri 5,3 litra oziroma 5,5 litra pri različici s štirikolesnim pogonom.

Zaradi hibridnega pogona je prtljažni prostor za 64 litrov manjši, prav tako je CR-V hybrid od bencinskega brata nižji za osem milimetrov. | Foto: Gašper Pirman Zaradi hibridnega pogona je prtljažni prostor za 64 litrov manjši, prav tako je CR-V hybrid od bencinskega brata nižji za osem milimetrov. Foto: Gašper Pirman

Prostorna, preprosta in družinsko uporabna potniška kabina. | Foto: Gašper Pirman Prostorna, preprosta in družinsko uporabna potniška kabina. Foto: Gašper Pirman

Dva elektromotorja, vsak s svojim namenom

Ker hibridni sklop sestavljata dva elektromotorja, ima vsak svoj namen. Prvi deluje kot pogonski motor in ima 135 kilovatov moči, drugi elektromotor ima 107 kilovatov in deluje le kot generator električne energije za pogonski elektromotor.

Ta generator je na dvolitrski bencinski motor povezan prek fiksnega prenosa, ki hkrati deluje kot ''overdrive'' sklopka. Ker se CR-V vedno zažene v električnem načinu, generator deluje tudi kot zaganjač. Takšno rešitev smo zasledili prvič, saj do zdaj še nismo v serijski obliki videli, da elektromotor deluje kot sklopka, prenos pa ni speljan prek neskončnostopenjskega ali dvosklopčnega menjalnika. Prenosi so med seboj speljani prek treh "menjalnikov" s fiksnim prestavnim razmerjem.

Gre za zelo preprosto rešitev, ki odpravi potrebo po težkem in dragem menjalniku, hkrati pa to prinese prihranek 40 kilogramov pri masi. Ker največji del dodatne mase nosi baterija, je skupna masa v primerjavi z bencinsko gnanim avtomobilom večja za vsega sto kilogramov. Ker elektromotorji ter odprava potrebe po menjalniku in sklopki prinašajo še cenovne prihranke, je Honda na tem področju pripravila majhno revolucijo.

  Moč motorja (bencin/elektromotor) Povprečna poraba po ECE Cena
Toyota RAV4 hybrid 131/88 kw 4,5-4,6 od 33.300
Honda CR-V hybrid 107/135 kw 5,3 od 35.900

Na dva ali štiri kolesa

CR-V je na voljo s pogonom na sprednji dve kolesi ali štirikolesnim pogonom. Pri slednjem je prenos speljan prek gredi in zadnjega diferenciala do pogonskega elektromotorja, ki po potrebi prenaša nekaj navora tudi na zadnji kolesni par. Cene se pri nas za 2WD različico pričnejo pri 36 tisočakih, a je cena s Hondino eko subvencijo nekoliko nižja - 33 tisoč evrov. Za štirikolesno gnano različico je potrebno doplačati štiri tisočake.

Namesto menjalne ročice so na osrednji konzoli nameščena stikala, ki so sila preprosta za uporabo. | Foto: Gašper Pirman Namesto menjalne ročice so na osrednji konzoli nameščena stikala, ki so sila preprosta za uporabo. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte