Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 5. 2014,
8.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Toyota BMW Mercedes-Benz Honda Ford Nissan Volkswagen Audi Chevrolet Hyundai

Sreda, 21. 5. 2014, 8.46

8 let, 1 mesec

Top 10 najvrednejših avtomobilskih znamk: Toyota, BMW, Mercedes ...

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med stotimi najvrednejšimi znamkami je šest avtomobilskih proizvajalcev. Z vrednostjo znamke nad 14 milijard evrov na vrhu Toyota, BMW in Mercedes-Benz. Največji porast Forda, padec Volkswagna.

Na vrhu letos Google pred Applom, IBM ostaja tretji

Raziskavo o najvrednejših svetovnih znamkah so tudi letos pripravili pri analitični hiši Millward Brown, kjer so po več tisoč pogovorih s potrošniki na prva tri mesta postavili Google, Apple in IBM. Po njihovi raziskavi je Google v zadnjem letu pridobil 40 odstotkov vrednosti, ki znaša 115 milijard evrov, Apple pa je na drugi strani enak delež svoje lanske vrednosti izgubil.

Toyote množični vpoklici niso prizadeli dolgoročno

Med avtomobilskimi znamkami je tudi letos najvišje uvrščena Toyota, ki je izgubila tri mesta in pristala na skupno 26. Vrednost znamke so ocenili na 21,5 milijarde evrov , kar je 21 odstotkov več kot leta 2012.

"Toyota še naprej pametno gradi svojo znamko. Na eni strani izpostavlja kakovost in vrednost izdelka, obenem pa pospešeno uvajajo svoje hibridne tehnologije. Zelo dobro so se pobrali tudi po vseh velikih vpoklicih, ki so vrednost znamke zmanjšali le začasno," pravi Peter Walshe, direktor Millward Brown.

V zadnjih devetih letih, odkar podjetje pripravlja svojo lestvico stotih najvrednejših znamk, Toyota le dvakrat ni bila najvišje uvrščena avtomobilska znamka.

Ocena vrednosti Fordove znamke poskočila za več kot polovico

Toyoti najbližje sta BMW in Mercedes-Benz, ki sta svoji vrednosti dvignila za sedem oziroma 20 odstotkov. Za 14 odstotkov so letos višje ocenili tudi vrednost Honde.

Največji skok je sicer uspel Fordu. Njegova ocenjena vrednost znamke znaša 8,6 milijarde evrov, kar je 56 odstotkov več kot leta 2013. Ford se je s tem med avtomobilisti prebil na peto mesto in za seboj pustil znamke, kot so Nissan, Volkswagen in Audi.

V premiumskem razredu največja rast Audija, med prvo deseterico padec le za Volkswagen

Med premiumskimi znamkami je največji preskok naredil Audi, saj je Nemcem vrednost zrasla za 27 odstotkov na skupno 5,1 milijarde evrov. Audi sicer po svoji vrednosti še vedno za več kot trikrat zaostaja za BMW in Mercedes-Benzom.

Med prvo deseterico je vrednost padla le Volkswagnu, kar analitiki pripisujejo slabšemu izkoristku povečane prodaje avtomobilov v ZDA in manjšim dobičkom na Kitajskem. Tam Nemci sicer prodajo veliko vozil, a pogosto na račun manjše razlike v ceni in s tem manjšega dobička.

Ne spreglejte