Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
7.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Red Bull Air Race

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 7.14

8 let, 1 mesec

Tragična nesreča slovitega pilota: junak vojnih misij, akrobatike in službe na boeingu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med poskusom vzleta je življenje izgubil ameriški pilot Mike Mangold. Bil je vojaški in odličen akrobatski pilot, strokovni komentator Red Bull Air Race in pilot boeinga 767 pri American Airlines.

Nesreča med poskusom vzleta s češkim reaktivnim šolskim letalom

Legendarni ameriški pilot je nesrečo doživel ponoči po slovenskem času med vzletom v Apple Valleyu z letalom L-139. Po besedah očividcev je bilo mogoče v zadku letala videti ogenj, nato se je nagnilo na levo in strmoglavilo.

Poleg Mangolda je v letalu umrl tudi sopotnik, čigar identiteta za zdaj še ni uradna. Letalo je bilo izdelek češkega proizvajalca Aero Vodochody, šlo je za uveljavljeno enomotorno reaktivno šolsko vojaško letalo. Skupno so jih izdelali kar 2.800, letalo pa je bilo mogoče uporabljati tudi kot lahki jurišnik.

Kariero vojaškega pilota je začel pred 36 leti, zdaj je bil komercialni pilot na boeingu 767 Mike Mangold je bil eden najbolj izkušenih pilotov na svetu. Že leta 1978 je diplomiral pri ameriških zračnih silah in nato deset let letel s phantomi F-4. Po številnih vojaških misijah, preživel je tudi izstrelitev iz F-4 pri visoki hitrosti, je leta 1989 zapustil vojaško letalstvo in se kot pilot preselil v komercialno letalstvo. Zaposlil se je pri družbah USA Air in American Airlines, kjer si je nabral več kot 11 tisoč ur letenja z boeingom 727 in drugimi letali, kot so MD-80, BAE-146 in nazadnje z boeingom 767.

Red Bull Air Race – od zmagovanja do vloge strokovnega komentatorja

Leta 1990 se je Mangold začel resneje ukvarjati tudi z akrobatskim letenjem. Na ameriškem akrobatskem prvenstvu je že osvojil vse tri razpoložljive medalje in postal tudi najuspešnejši pilot svetovnega prvenstva Red Bull Air Race. Prvak je bil v letih 2005 in 2007, v vsej karieri pa je osvojil največje število uvrstitev na stopničke med vsemi piloti. Po koncu kariere se je bil Mangold strokovni komentator neposrednih televizijskih oziroma spletnih prenosov letalskih dirk Red Bull Air Race.

"Z menoj je v Red Bull Air Race delal leta 2014 in 2015 kot trener in mentor. Bil je pravi gentleman, pionir našega športa, velik šampion in pilot. Vsi ga bomo zelo pogrešali," je ob tragični novici iz ZDA dejal slovenski akrobatski pilot Peter Podlunšek.

60-letni Mangold se je kot navdušen padalec v zgodovino zapisal tudi kot eden izmed padalcev, ki je bil leta 1996 v Rusiji del do zdaj največjega skupinskega skoka s padali. Takrat je iz letala skupaj skočilo kar 296 padalcev.

Ne spreglejte