Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
29. 5. 2014,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 5. 2014, 8.38

8 let

Učinkovito varčevanje: na poti v službo v avtomobil povabite sodelavce

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ljubljanskem Tehnološkem parku so predstavili rezultate projekta Sopotništvo, ki uvaja skupne vožnje zaposlenih v službo in domov. Z njim zmanjšujejo stroške goriva in parkirnin ter vpliv na okolje.

Slovenski avtomobili so potniško precej neizkoriščeni

Direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) mag. Lilijana Madjar je z zgovornimi podatki pojasnila, zakaj Slovenija in še zlasti naša prestolnica potrebuje sopotništvo:

"Če upoštevamo podatke, da je povprečna zasedenost slovenskega avta 1,2 potnika na avtomobil, da tri četrtine potovanj v Sloveniji opravimo z zasebnim avtomobilom in da imamo kar 518 avtomobilov na 1.000 prebivalcev, je odgovor več kot očiten. Samo v Ljubljano prihaja dnevno iz drugih občin približno 110 tisoč oseb, od tega je 90 odstotkov migracij opravljenih z osebnim avtomobilom."

Ob tem je mag. Lilijana Madjar poudarila še, da je vzpostavitev trajnostne mobilnosti eden ključnih izzivov regije.

Študentje že nekaj časa razumejo, zakaj gre

Sopotništvo je v Sloveniji najbolj razširjeno pri študentih. S pilotnim projektom v Tehnološkem parku so želeli nagovoriti in pridobiti tudi nekoliko starejšo generacijo (na 30 let), ki je delovno aktivna, ima svoje avtomobile in se mora za tak način odločiti (v primerjavi s študenti, ki včasih nimajo izbire).

Prek projekta so preizkusili postopek uvajanja sopotništva v podjetjih, ki se je po svetu izkazalo za pomembno spodbudo za uporabo sopotništva nasploh.

Zgledi vlečejo …

Po uvodnih dveh mesecih ocenjujejo, da je bil projekt uspešen, čeprav je prevoz na delo ponujalo le 19 od okoli tisoč zaposlenih v parku. Ključno je namreč spreminjanje navad, je dejal direktor Tehnološkega parka Ljubljana Iztok Lesjak.

"Dnevno naše središče gosti skoraj 1.400 ljudi, zato se srečujemo z veliko obremenitvijo z avtomobili. Za zmanjšanje tako obremenitve našega središča kot tudi našega ogljičnega odtisa spodbujamo alternative rešitve za prevoz na dela in z njega – uporabo javnega prevoza, P+R, kolesarjenje, TT-parking, k tem alternativam pa smo dodali tudi sopotništvo. Pilotni projekt bo Tehnološki park Ljubljana promoviral in nadaljeval tako, da bo portal preselil na uradno spletno mesto Tehnološkega parka Ljubljana," je še povedal direktor Tehnološkega parka.

Prihranek je glavni motiv. Kaj pa javna uprava in večja podjetja?

Matej Gojčič iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije je poudaril, da se je interes za sopotništvo v dveh mesecih skokovito povečeval, prav zaradi tega podatka pa je projekt uspešen.

Največ zanimanja so zaznali pri tistih, ki se v Tehnološki park vozijo iz bolj oddaljenih krajev oziroma vsaj 50 kilometrov. V anketi med zaposlenimi so ugotovili tudi, da je prihranek glavni motiv za skupni prevoz.

Koncept sopotništva bi se po Gojčičevih besedah lahko prenesel tudi v druga okolja z večjim številom delavcev, na primer v večja podjetja ali javno upravo.

Ne spreglejte