Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 10. 2023,
23.47

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Geely

Ponedeljek, 16. 10. 2023, 23.47

6 mesecev, 2 tedna

Geely

Uradno: kitajski velikan Geely prihaja v Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Geely Atlas pro | Prvi model znamke Geely v Sloveniji bo športni terenec atlas pro.  | Foto Geely

Prvi model znamke Geely v Sloveniji bo športni terenec atlas pro.

Foto: Geely

Podjetje Geely, ki ga v avtomobilskih krogih poznamo kot lastnika Volva, Polestarja, Zeekra in Lotusa, bo z lastno znamko že letos vstopil tudi na slovenski avtomobilski trg. Njihov prvi avtomobil bo 4,5-metrski športni terenec.

Geely je del holdinga Zhejiang Geely Holding Group (ZGH), globalne skupine za tehnologijo mobilnosti s sedežem v mestu Hangzhou na Kitajskem. Ta je eden glavnih avtomobilskih velikanov iz Kitajske, ki je vstopil v lastniške strukture več tradicionalnih znamk. Geely je večinski lastnik Volva in delni lastnik Mercedesa.

Kaj je Geely?

V zadnjih treh desetletjih je ZGH razvil globalni portfelj blagovnih znamk. Skupina trenutno zaposluje več kot 120 tisoč ljudi po vsem svetu, znotraj svojih blagovnih znamk pa ima več kot 40 proizvodnih in montažnih obratov, osem centrov za raziskave in razvoj ter šest oblikovalskih centrov v Severni Ameriki, Evropi, na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji. V Geelyjevih raziskovalnih in razvojnih centrih je zaposlenih približno 20 tisoč raziskovalcev. V Evropi ima ZGH deset centrov za raziskave, razvoj in dizajn, poleg tega pa tudi šest proizvodnih obratov.

Avtomobilsko divizijo skupine sestavljajo Geely Auto Group (Geely Auto, Lynk&Co, Geometry, Livan, Proton), Volvo Car Group (Volvo, Polestar), Zeekr Intelligent Technology, Lotus, LEVC, Radar Auto, Farizon in smart Automobile (skupno podjetje z Daimlerjem).

Znamko Geely bodo vodili iz Zagreba

Na podoben način kot MG Motors v našo regijo prihaja tudi podjetje Geely Adria. To je neodvisni član skupine podjetij SEEAG, dejaven na področju avtomobilskega trgovanja, storitev mobilnosti in drugih inovativnih avtomobilskih dejavnosti.

Geely Adria, ki ima sedež v Zagrebu, zastopa Geely v sedmih državah jugovzhodne Evrope in je trenutno v procesu zagotavljanja regionalne pokritosti z nacionalno prodajno mrežo. Podjetje v zadnjem letu vodi Hrvoje Horvat, ki je pred tem delal pri Renaultu. V Sloveniji bo za lansiranje znamke Geely odgovorno podjetje KMAG, ki ga najbolj poznamo kot uvoznika znamk Kia in Volvo.

Najprej s športnimi terenci in bencinskimi motorji

V Sloveniji bo najprej na voljo model geely atlas pro. To je športni terenec, ki je dolg 4,5 metra. Poganja ga 1,5-litrski turbobencinski motor TGDI (132 kilovatov), ponuja pa tudi blagi hibridni 48-voltni pogonski sistem. Na voljo bo tako z dvokolesnim kot štirikolesnim pogonom. Pri Geelyju napovedujejo bogato serijsko opremo avtomobila, cene pa za zdaj še niso znane.

V prvem četrtletju 2024 prihaja v Slovenijo še naslednji Geelyjev model - to bo športni terenec coolray. Prihodnje leta bodo sicer pripeljali še več modelov.

Geely atlas pro:

Geely Atlas pro | Foto: Geely Foto: Geely

Geely Atlas pro | Foto: Geely Foto: Geely

Geely Atlas pro | Foto: Geely Foto: Geely

Ne spreglejte