Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 12. 2015,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gorenje

Torek, 15. 12. 2015, 7.21

8 let

V orbito izstrelili Ferrari in oblikovali za velenjsko Gorenje, zdaj jih rešujejo Indijci

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Italijanski oblikovalski studio Pininfarina je zaslovel s svojim delom v avtomobilski industriji, v zadnjih 10 letih pa zabredel v finančne težave. Zdaj ga je za 163 milijonov evrov prevzela Mahindra.

Od bleščeče preteklosti ni mogoče živeti

Indijski prevzem znamenitega italijanskega oblikovalskega podjetja, ki je bilo v Torino ustanovljeno leta 1930 in se je podpisalo pod avtomobile različnih znamk (med njimi tudi ferrari testarossa, ferrari 250 GT, alfa romeo giullieta spider …), je zadnje dejanje v tem indijsko-italijanskem sodelovanju. Že pred dvema letoma je Mahindra zaposlila nekdanjega oblikovalca Pininfarine, zdaj pa bodo obubožani italijanski legendi avtomobilske industrije – ker vse več proizvajalcev avtomobile oblikuje z lastnimi studii, je bila Pininfarina v rdečih številkah v desetih od zadnjih enajstih let – ponudili možnost za nov razvoj in krepitev temeljev. Indijci si od prevzema Pininfarine obetajo predvsem dostop do oblikovalskega znanja in smernic za prihodnost lastnih vozil.

Nadaljevanje prodora Mahindre v avtomobilsko industrijo

Kljub prevzemu, zanj so Indijci plačali 185 milijonov ameriških dolarjev (163 milijonov evrov), bo Pininfarina obdržala precejšnjo raven samostojnosti. Tako bo še naprej samostojno nastopala na borzi v Milanu, Paolo Pininfarina, pravnuk ustanovitelja podjetja, bo predvidoma ostal predsednik nadzornega sveta.

Mahindra je v preteklosti že prevzela oddelek motociklov francoskega koncerna PSA Peugeot Citroën in proizvajalca Ssangyong, pri razvoju športnih terencev pa so s Pininfarino sodelovali že v preteklosti. Kot oblikovalci so bili aktivni na zelo različnih področjih, ukvarjali so se tudi z notranjim oblikovanjem in belo tehniko. Z njimi je na primer sodelovalo tudi velenjsko Gorenje.

Pred devetimi leti še skoraj 2.800 zaposlenih

Indijci bodo imeli v Pininfarini s svojima dvema družbama 76-odstotni delež. Pred dvema letoma je imela Pininfarina le 821 zaposlenih, pred devetimi leti pa je bilo zaposlenih še 2.768. Svoja predstavništva so imeli v številnih evropskih mestih, tudi v Maroku in ZDA.

Ne spreglejte