Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 2. 2022,
10.25

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Natisni članek

Varnostni pas vpoklic Tesla

Petek, 4. 2. 2022, 10.25

2 leti, 3 mesece

Velik "vpoklic" Tesle, ki pa to dejansko ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Tesla Autopilot | Zaradi težav opozorilnika za nepripet varnostni pas mora Tesla "vpoklicati" 817 tisoč avtomobilov. | Foto Gregor Pavšič

Zaradi težav opozorilnika za nepripet varnostni pas mora Tesla "vpoklicati" 817 tisoč avtomobilov.

Foto: Gregor Pavšič

Ameriška nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) je zaradi težav pri občasnem nedelovanju opozorilnika za nepripet varnostni pas Tesli naročila, da mora vpoklicati 817 tisoč avtomobilov in stvar popraviti. A vpoklic pri Tesli poteka nekoliko drugače, saj bodo napako popravili s programsko posodobitvijo, lastnikom pa ne bo treba avtomobila pripeljati na uradni servis.

Kot so zapisali pri NHTSA, se opozorilnik za nepripet varnostni pas ne oglasi vedno in opozori voznika. Zaradi tega ta vozila ne dosegajo zahtev, ki jih določa standard 208 v zakon o varnosti motornih vozil. Pri Tesli morajo zato vpoklicati določene modele S in X (izdelane med leti 2021 in 2022) ter praktično vse modele 3 in Y, ki so jih prodali v ZDA. Skupno morajo težavo odpraviti na 817.143 vozilih.

Lastnikom bodo težave odpravili med polnjenjem

K sreči lastnikom omenjenih modelov ne bo treba avtomobila peljati na servis, saj gre za programsko napako. Pri Tesli bodo posodobitev programske opreme tako opravili kar prek oblaka. To se bo zgodilo enkrat v teh dneh, prenos in namestitev pa se bosta uredila, ko bodo avto priklopili na polnilno omrežje. Če bo to na Teslini polnilnici, bo to polnjenje še brezplačno.

Pri NHTSA so med drugim potrdili, da programska oprema z oznako 2021.43.101.1 že odpravi te težave in je bila v proizvodnji modelov 3 in Y nameščena s 27. januarjem. Pri modelih S in X pa so to programsko opremo začeli uporabljati dan kasneje, torej 28. januarja. Vsi, ki so kupili omenjene avtomobile po tem datumu, ne potrebujejo nadgradnje programske opreme.

Čeprav v resnici ne gre za vpoklic, ampak za programsko nadgradnjo prek zraka, pri NHTSA to še vedno obravnavajo kot vpoklic. To težavo so 6. januarja letos zaznali v korejskem raziskovalnem inštitutu. Od 10. do 22 januarja je Teslin programski oddelek preučeval težave in skupaj z NHTSA določil obseg avtomobilov, ki potrebujejo popravek. 25. januarja so podali uradno izjavo in že čez dva dni v prve avtomobile začeli nameščati posodobljeno programsko opremo. Do 31. januarja Tesla zaradi te težave ni dobila nobenega garancijskega popravila ali zaznala težave v prometu.

Ne spreglejte