Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
5. 3. 2013,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen

Torek, 5. 3. 2013, 14.01

8 let

Volkswagen e-Co-Motion – dostavnik z električnim srcem

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ženevski salon znova aktualizira električno mobilnost. To med drugi dokazuje tudi Volkswagnova električnega študija e-Co-Motion, ki z 200-kilometrskim dosegom pokriva izzive mestne dostave.

Električni kurirček za povezavo med sodobnimi transportnimi vozlišči

V Wolfsburgu želijo s študijo majhnega in okretnega električnega mestnega dostavnika ponuditi rešitev za vožnjo po mestnih relacijah oziroma komercialnih poteh brez izpustov. E-Co-Motion naj bi tako predstavljal idealno vozilo za hitre transferje med sodobnimi transportnimi vozlišči železnico, špedicijo in javnimi potniškim prometom.

Veliko prostora znotraj kompaktnih mer

Električni kurirček je s svojimi dimenzijami – dolžina: 4,55 metra, širina: 1,90 metra, višina: 1,95 metra – pripravljen na vse izzive mestne prometne infrastrukture, hkrati pa ponuja kar 4,6 kubičnega metra prostora in 800 kilogramov nosilnosti.

Da so inženirji dosegli te številke, so seveda morali precej prirediti do zdaj znano arhitekturno zasnovo tovrstnih vozil. To so dosegli z jasno ločnico med prostorom, ki ga zavzema pogon, in tistim, ki je namenjen potnikom oziroma tovoru.

Njegova zasnova dopušča precej fleksibilnosti, zato se novinec lahko praktično povsem prilagodi želji kupca. Lahko je dostavnik tovora ali pa udobni taksi oziroma celo družinski avtomobil.

Tri različno zmogljive baterije

Srce volkswagna e-Co-Motion predstavlja elektromotor, katerega optimalna moč zanaša 50 kilovatov. Pri večjih obremenitvah je ta motor sposoben ponuditi največ 85 kilovatov in 270 njutonmetrov navora.

Njegovemu poslanstvu in optimalni energijski učinkovitosti je prilagojena tudi največja hitrost, ki znaša 120 kilometrov na uro. Največji doseg znaša 200 kilometrov, kar pomeni, da so dosegljivi tudi krajši medkrajevni izleti in naloge v predmestju.

Dostavnik je mogoče delno nalogam prilagoditi tudi z vidika energijske kapacitete, saj lahko vanj vgradijo tri različno zmogljive baterije z zmogljivostjo 20, 30 ali 40 kilovatnih ur.

V prid boljši okretnosti je planetni brezstopenjski menjalnik, postavljen nad zadnjo os, kar omogoča večje kote zavojev prvih koles. Obračalni krog od zida do zida znaša izjemno ugodnih 8,95 metra.

Ne spreglejte