Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2016,
19.18

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Četrtek, 21. 4. 2016, 19.18

7 let, 11 mesecev

Volkswagnova denarna kompenzacija: voznikom 4.400 evrov namesto sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Volkswagen je svojim kupcem v ZDA, da bi se izognil sodnemu sporu, ponudil pet tisoč ameriških dolarjev oziroma 4.400 evrov finančnega nadomestila. Če stranke tega ne bodo sprejele, Nemcem še vedno grozi sodišče. V Evropi takšnih nadomestil ne načrtujejo.

Bodo kupci sprejeli denarno nadomestilo?

Volkswagen bi moral do danes po naročilu Zveznega sodišča v San Franciscu je narediti načrt za odpravo sporne opreme pri okoli 600 tisoč avtomobilih, kolikor so jih prodali na ameriškem trgu.

Po poročanju nemškega časnika poročanje časnika Die Welt načrt ne naslavlja vseh težav, vendar pa bo nemško podjetje prevzelo stroške vpoklica, poleg tega pa bi vsak lastnik prejel omenjenih pet tisoč dolarjev (4.400 evrov). Usoda Volkswagna je zdaj v rokah prizadetih lastnikov, saj bi primer, če ne sprejmejo ponujenega, vseeno končal na sodišču.

Bo moral Volkswagen samo v ZDA plačati 2,64 milijarde evrov?

Volkswagen še ni potrdil celotnega stroška take kompenzacije, ki pa bi pri obsegu 600 tisoč vozil znesla okrog 2,64 milijarde evrov.

Volkswagen si je najhujši škandal v zgodovini podjetja zakuhal, ko je na okoli 11 milijonov vozil po svetu namestil omenjeno opremo, ki je med laboratorijskimi testi pokazala nižjo vrednost škodljivih izpustov kot pa med navadno vožnjo.

Nemški pravnik Christopher Rother je za Die Welt pojasnil še, da bodo ameriški primer kot referenčno točko uporabili tudi za primer evropskih lastnikov spornih avtomobilov priznane znamke. Dogovor je pozitivno vplival tudi na vlagatelje, saj se je Volkswagnova delnica v sredo vzpela za 6,61 odstotka.

Kakšni bodo letošnji finančni rezultati Volkswagna?

Skupnih stroškov padlega velikana iz Wolfsburga, ki je želel postati največji proizvajalec avtomobilov na svetu, zaradi škandala še ni mogoče izračunati, zagotovo pa bodo dosegli vrtoglave višine v milijardnih zneskih.

Volkswagen naj bi ob tem za lani beležil milijardno izgubo, poleg tega pa bi lahko prvič po 80 letih odpovedal tudi izplačilo dividend.

 

Ne spreglejte