Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2021,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Renault luksuzni davek davek na motorna vozila DMV

Ponedeljek, 11. 1. 2021, 4.00

3 leta, 3 mesece

Cene avtomobilov po spremembi davka na motorna vozila

Vpliv novega DMV: zdaj in prej, to so razlike v cenah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Toyota C-HR | Pri manjših, kompaktnih modelih nekaj deset evrov nižji davek ne bo ublažil podražitve zaradi uvedbe novega standarda Euro 6D full. | Foto Gašper Pirman

Pri manjših, kompaktnih modelih nekaj deset evrov nižji davek ne bo ublažil podražitve zaradi uvedbe novega standarda Euro 6D full.

Foto: Gašper Pirman

Pogled na cenike iz lanskega decembra in na tiste, ki so se zaradi spremembe davka na motorna vozila spremenili s prvim januarjem, lahko prinaša precej različne končne številke. Kot so predvidevali se pri "ljudskih" avtomobilih ni veliko spremenilo. Cene so v večini primerov ostale na lanskoletni ravni, cenovno znižanje pa je v večji meri preprečil prihod novega emisijskega standarda Euro 6D full, ki zahteva večji finančni vložek proizvajalcev za doseganje emisijskih norm. Potrdilo se je le to, kar se je napovedovalo že ob prvem osnutku zakona - močnejši kot je motor, dražja je njegova cena in prihranek za fizičnega kupca je večji.

Najpomembnejši učinek zakona je bila predvsem odprava občutne podražitve novih avtomobilov po novem letu. Če bi davki ostali enaki, bi se vsi avti s 1. januarjem podražili, ker bi se po starem zakonu upoštevale višje emisije, ki jih je prinesla uvedba merilnega cikla WLTP. Kljub temu da gre za enake avtomobile kot pred uvedbo novega zakona, bi se homologirane vrednosti, ki so sedaj bistveno bolj realne, z novim načinom merjenja povišale. Če ne bi prišlo do spremembe zakona bi se prav vsi avtomobili podražili, zdaj pa se bo DMV izračunal glede na komponente izpustov in ne več na osnovi nakupne cene. Za določene segmente vozil se je DMV ukinil, novosti pa so deležni kupci dražjih in močnejših avtomobilov.

Cena clia ostaja nespremenjena v novem letu. | Foto: Gašper Pirman Cena clia ostaja nespremenjena v novem letu. Foto: Gašper Pirman

porsche 911 turbo S
Avtomoto Ekskluzivno: Porscheji bodo v Sloveniji do 68 tisoč EUR cenejši

Razlike so malenkostne, nekje v plus, drugje v minus

Že sredi decembra je bilo glede na osnutek zakona jasno, da bodo za povprečne avtomobile razlike z novim DMV majhne. To se je sedaj, s prihodom novih cenikov tudi potrdilo. Kljub od nekaj deset do največ sto evrov razlike v davku za čistejše avtomobile se avtomobili v grobem niso pocenili. Ko smo ob koncu decembra shranili nekaj cenikov in jih pogledali po novem letu so se domneve izpred meseca dni potrdile.

Avtomobili se vsaj v osnovnih različicah niso pocenili. Nižji davek je poskrbel, da se zaradi novih emisijskih Euro 6D zahtev (v veljavo so vstopile 1. januarja) avti niso podražili oziroma je nižji davek to podražitev vsaj močno ublažil.

 

2020

2021

Razlika

toyota C-HR

26.300

26.700

+ 400 EUR

škoda kamiq 1.0 TSI

16.511

16.448

-63 EUR

škoda kamiq 1.5 TSI DSG

22.017

21.906

-111 EUR

škoda kodiaq TDI

31.304

31.154

-150 EUR

škoda kodiaq 2.0 TDI L&K

46.425

45.562

-863 EUR

renault clio I feel Slovenia

16.250

16.250

0

dacia duster

13.740

13.740

0

škoda octavia TSI

17.971

17.976

+ 5 EUR

 toyota RAV4

29.500

29.600

+ 100 EUR

Bolj poštena obdavčitev, a neenakosti še vedno obstajajo

Šele po novem letu je na praktičnih primerih postalo jasno, kako je pri velikoseriijskih "ljudskih" avtomobilih razmerje med nižjim DMV in višjo ceno povezano z merilnim standardom Euro 6d in dražjo tehnologijo v motorjih. Kot je še pred potrditvijo novega zakona povedal Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji bo novi standard Euro 6D full stransko stal med tisoč in 1.500 evri, pri kompaktnih modelih pa bo davek nižji za nekaj deset evrov. Ta dvig cen se bo sčasoma poznal tudi na ceni avtomobila, ki ga novi DMV ne bo zmogel ublažiti.

Spremembo zakona seveda podpirajo tudi pri Renault-Nissan Slovenija, a kot je pojasnil direktor Francois Delion "naš predlog je bil, Francois Delion | Foto: Renault Foto: Renault da bi morale biti vse spremembe DMV na splošno davčno nevtralne in podpirati tranzicijo k bolj zeleni mobilnosti z nižjo obdavčitvijo za vozila z manj emisijami, še posebej za vozila s pogonom na avtoplin in hibride, ter ničelno obdavčitvijo povsem električnih vozil. Veseli smo, da je bil davek na električna vozila ukinjen in da spremembe ustrezno upoštevajo nove kalkulacije emisij po WLTP.  Klub vsemu pa obžalujemo, da bodo pri vozilih s termičnim motorjem učinki nove obdavčitve vidni le na večjih, težjih avtomobilih. V segmentu najbolj prodajanih vozil  (B segment, vozila kot so Clio in Captur) znižanje davka v povprečju znaša od nekaj evrov do nekaj deset evrov na avto. Večji in težji kot je avto, večja je davčna razbremenitev. Glede na to, da večino prodaje na slovenskem trgu predstavljajo vozila iz nižjih segmentov, obžalujemo dejstvo, da torej za večino naših kupcev spremembe ne bodo prinesle opaznih sprememb na cenikih. Po drugi strani velja opozoriti, da zahteva usklajevanje z novimi pravili Euro 6DFull, ki so stopili v veljavo 1. 1. 2021 in še dodatno znižujejo meje emisij, od vseh proizvajalcev vgradnjo dodatnih depolucijskih tehnologij v vozila. To povzroča višanje cen. V najbolj prodajanem B segmentu cene novih tehnologij presegajo pozitivne učinke sprememb davčne zakonodaje."

Davka na električne avte ni, a so nižje tudi subvencije

Sprejeti zakon je prav tako odpravil DMV za električne avtomobile, ki pa je do zdaj znašal le 0,5 odstotka. Zaradi odprave davka se je maloprodajna cena električnih avtomobilov le malenkost zmanjšala, zaradi problematike z znižanjem in omejitvijo subvencij Eko sklada pa so se že zdaj podražili za vsaj 1.500 evrov.

električni avtomobil polnjenje
Avtomoto Šok, jeza in očitki: direktorica Eko sklada odgovarja
Ne spreglejte