Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
10.56

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Vsebino omogoča Michelin

Foto: Michelin

Natisni članek

advertorial Michelin MICHELIN CrossClimate

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 10.56

3 mesece, 2 tedna

Zakaj je pnevmatika najpomembnejši del avtomobila?

Vsebino omogoča Michelin

Foto: Michelin

Michelin

Pnevmatike so pri avtomobilu enako pomembne kot čevlji pri človeku. Zelo pomembno je, v kakšne čevlje obujemo svojega jeklenega konjička, da bomo z njim varni na kakršnikoli podlagi ne glede na vreme.

Uporabniki danes od pnevmatik pričakujejo varnost v vsakem vremenu, za svoj avtomobil pa bi najraje kupili en komplet pnevmatik.


Ko izbiramo nove pnevmatike za svoj avtomobil, bomo najverjetneje izbrali takšne, ki nam bodo na cestišču zagotavljale dober oprijem in bodo zanesljive v kakršnihkoli vremenskih razmerah. Ni namreč bolj nepredvidljive stvari, kot je vreme, ki se spreminja iz ure v uro. Pnevmatik ne moremo menjati iz ure v uro, še preobuvanje avtomobila dvakrat na leto nam je odveč.

Ker so naše pnevmatike edini stik vozila s cesto, igrajo ključno vlogo pri krmiljenju, udobju, zavorni poti in prihranku goriva. Različni načini uporabe zahtevajo različne lastnosti pnevmatik.

Kako torej izbrati pnevmatike, ki bodo zadostile vsem našim zahtevam?

Ko se zjutraj odpravljamo iz hiše, preverimo vreme in se obujemo glede na zunanje razmere. Pri avtomobilu žal ne moremo biti tako prilagodljivi, zato se moramo v vsakem vremenu zanesti na isti komplet pnevmatik, s katerimi smo opremili svoje vozilo. To nas mora varno prepeljati od ene točke do druge, ne da bi nas skrbelo za varnost na cesti. Prav je, da svojo pozornost usmerimo samo v varno vožnjo in razmere v prometu ter prilagajamo hitrost glede na trenutni položaj. Za vse preostalo naj poskrbijo vrhunske pnevmatike Michelin CrossClimate.

Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom omogočajo prihranek goriva. Kotalni upor je pomemben kriterij za določanje porabe goriva in varčevanje z gorivom. Avtomobil za premagovanje kotalnega upora pnevmatik porabi kar 20 odstotkov goriva ali en rezervoar od petih. | Foto: Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom omogočajo prihranek goriva. Kotalni upor je pomemben kriterij za določanje porabe goriva in varčevanje z gorivom. Avtomobil za premagovanje kotalnega upora pnevmatik porabi kar 20 odstotkov goriva ali en rezervoar od petih.

Pri nakupu pravih pnevmatik so pomembne naslednje stvari:

1. Velikost pnevmatik
Najprej je treba preveriti originalno velikost pnevmatike. Za spremembo velikosti pogledamo nalepko na vratih, kjer je označeno, kakšen je priporočeni pritisk za pnevmatiko. Odvisno od vrste vozila so te informacije tudi na pokrovu posode za gorivo ali v dokumentu avtomobila. Priporočamo, da gume enake velikosti uporabljamo poleti in pozimi.

Kako prebrati podatke z bočnice?

Michelin priporoča: Če nimamo štirih enakih pnevmatik, potem na eni osi ne uporabljamo pnevmatik različnih tipov. Če smo še vedno v dvomih, se s trgovcem posvetujmo o podrobnostih montaže pnevmatik za svoje vozilo.

Pnevmatike večjih dimenzij:

Lahko povečajo plast gume v stiku s tlemi, kar omogoča boljši odziv vozila in natančnejše krmiljenje skozi ovinke. Čeprav je lahko komplet nizkopresečnih pnevmatik z zmanjšanimi bočnicami videti bolje, je vožnja z njimi navadno težavnejša, občutili pa bomo tudi več nepravilnosti na površini ceste. Prav tako vplivajo na zaviranje, delovanje motorja in porabo goriva. Za lastno varnost upoštevajmo velikost originalnih pnevmatik vozila.

Michelin priporoča: Za doseganje optimalnih voznih razmer priporočamo vgradnjo platišč, katerih premer ustreza našim pnevmatikam. Če se odločite za zamenjavo pnevmatik s takšnimi, ki so drugačne velikosti, priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom.

2. Vremenske razmere
Pnevmatike se morajo prilagajati podnebnim spremembam, kot so dež, veter, megla, sneg. Vsi ti dejavniki vplivajo na delovanje pnevmatik, vozniki pa morajo prilagoditi stil vožnje trenutnemu vremenu. Tlak v pnevmatiki preverimo enkrat na mesec in pred dolgimi potovanji.

Vožnja po suhi cesti je varnejša, a moramo biti pozorni na nenadne spremembe na površini cestišča, kot so udarne jame, luže ali pesek, saj lahko močno zmanjšajo oprijem.

Vožnja po mokri cesti

Ko dežuje po dolgem, vročem in suhem obdobju, cesta postane spolzka zaradi prahu in olja. | Foto: Ko dežuje po dolgem, vročem in suhem obdobju, cesta postane spolzka zaradi prahu in olja.

Razmere v mokrem vremenu vključujejo vožnjo v dežju, snegu, megli in sodri. Da bi lahko v takšnih razmerah vozili varno, se moramo zavedati, da je vožnja v mokrem vremenu bistveno drugačna od vožnje po suhem. Še posebej to velja za dež in meglo

Na mokrih cestah pnevmatike prepotujejo daljšo razdaljo, preden se ustavijo. Dež prav tako zmanjša vidljivost. Znatno je povečana tudi nevarnost splavanja na vodi – akvaplaninga.

Zavorna pot na mokri cesti je trikrat daljša kot na suhi. Dobro ohranjena pnevmatika Michelin hitro odvaja vodo vzdolž tekalne plasti in stran od mesta, kjer pnevmatika prihaja v stik s cesto.

Michelin priporoča: Redno nadzirajmo globino profila pnevmatik. Ta mora bit globok vsaj 1,6 milimetra. Globlji ko je profil, lažje pnevmatika odvaja vodo.

 3. Pnevmatike za vožnjo v mestu
Ker vožnja v urbanih območij zahteva posebno pozornost, vsaj enkrat na mesec preverimo stanje hladnih pnevmatik.

Pnevmatike, ki niso dovolj napolnjene z zrakom, podaljšajo zavorno pot in povečajo porabo goriva. Ne pozabite preveriti tlaka v svoji rezervni pnevmatiki. | Foto: Pnevmatike, ki niso dovolj napolnjene z zrakom, podaljšajo zavorno pot in povečajo porabo goriva. Ne pozabite preveriti tlaka v svoji rezervni pnevmatiki.

Michelin priporoča: Uporabimo pnevmatike z najkrajšo zavorno potjo tako na mokrih kot na suhih cestah. Izberimo pnevmatike z daljšo življenjsko dobo. Vožnja po mestu vsebuje veliko ustavljanj in speljevanj, ki lahko znatno vplivajo na življenjsko dobo pnevmatike.

 4. Pnevmatike za vožnjo po glavnih cestah in avtocestah
Pnevmatike igrajo ključno vlogo pri delovanju vozila pri relativno visokih hitrostih. Ponujajo potrebno odzivnost, ki ohranja pot vozila.

Kriteriji izbire pnevmatik za vožnjo po avtocestah:

- Za največjo varnost izberimo pnevmatike, ki omogočajo najkrajšo zavorno pot na mokrih in suhih cestah.

- Za daljša potovanja izberimo pnevmatike, ki omogočajo udobno vožnjo v smislu vibracij in hrupa.

- Izberimo pnevmatike, ki ponujajo maksimalen oprijem in stabilnost.

 5. Pnevmatike za športno vožnjo
Če uživamo v športni vožnji, izberimo pnevmatike, s katerimi bomo lahko pri relativno visokih hitrostih obdržali smer vožnje, seveda v skladu s pravili varnosti v cestnem prometu ali na pooblaščeni dirkalni stezi.

Obstaja rešitev za vse razmere in vse podlage

Kaj če bi našli pnevmatiko, ki je optimalna izbira ne glede na razmere na cestišču?  | Foto: Kaj če bi našli pnevmatiko, ki je optimalna izbira ne glede na razmere na cestišču?

Pnevmatike so edini del vozila v stiku s cestiščem, zato so izredno pomembne pri zagotavljanju dobrega oprijema, zaviranju, delovanju in varnosti. Ni naključje, da je pri Michelinu zaposlenih 4.000 ljudi na področju raziskav in razvoja z največjim proračunom v panogi izdelave pnevmatik.

Nova potniška pnevmatika Michelin CrossClimate, ki so jo razvili Michelinovi strokovnjaki, je izjemno inteligentna rešitev, ki poskrbi za varnost v vseh vremenskih razmerah.

Je edina pnevmatika, ki združuje prednosti letnih in zimskih pnevmatik – ima lastnosti letne pnevmatike pri zaviranju na mokrem cestišču, zaviranju na suhem cestišču, dolgi življenjski dobi in varčnosti z gorivom, hkrati pa ponuja prednosti zimske pnevmatike pri oprijemu in učinkovitosti zaviranja za voznike, ki občasno vozijo v hladnih in snežnih razmerah. Vse to ponuja celoletni komplet pnevmatik. Če se odločimo za izjemno inovativne pnevmatike Michelin CrossClimate, lahko ob menjavi letnih časov pozabimo na svojega vulkanizerja.

VIDEO: Najpomembnejša Michelinova inovacija

Predstavitev pnevmatike Michelin CrossClimate

Zakaj Michelin CrossClimate? Ker s pnevmatikami Michelin CrossClimate lahko prečkamo vse podnebne pasove. Predani Michelinovi razvijalci so v eni pnevmatiki združili do zdaj nezdružljive značilnosti – sposobnost premagovati zimo, mraz, dež in sneg ter suho poletje hkrati.

Prednosti pnevmatike Michelin CrossClimate:

Michelin CrossClimate je primerna za vožnjo pozimi tudi v tistih državah, kjer zakonodaja predpisuje vožnjo z zimskimi pnevmatikami. | Foto: Michelin CrossClimate je primerna za vožnjo pozimi tudi v tistih državah, kjer zakonodaja predpisuje vožnjo z zimskimi pnevmatikami.

- Izdelana je iz inovativne zmesi tekalne plasti. Tekalna površina se oprijema tudi najmanjše hrapavosti na cestišču pri vseh pogojih (suho, mokro, sneg).

- Je energetsko učinkovita. Nova plast pod tekalno površino optimizira energetsko učinkovitost pnevmatike.

- Odlikuje jo kombinacija edinstvenega profila v obliki črke V z novimi tridimenzionalnimi, samozapirajočimi se lamelami, ki na snegu ustvarjajo učinek krempljev in s tem povečujejo oprijem.

- Ima boljše zmogljivosti pri zaviranju.

- Na evropski lestvici je razvrščena v najvišji razred A za zaviranje na mokri podlagi.

- Dobila je certifikat za zimske vozne razmere.

Ne spreglejte