Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
7. 10. 2016,
15.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

7

Natisni članek

merjenje hitrosti Trojane predor

Petek, 7. 10. 2016, 15.44

6 let, 7 mesecev

Sektorsko merjenje povprečne hitrosti po 16 mesecih še brez ene izrečene globe

Zakaj je prehitra vožnja mimo Trojan še vedno nekaznovana?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

7

Skoraj leto in pol po postavitvi merilnikov za sektorsko merjenje povprečne hitrosti skozi trojanske predore policija prehitrim voznikom še vedno ne more izrekati glob. Dobavitelj opreme je ustrezen certifikat pred meseci sicer dobil, toda prvo merjenje povprečne hitrosti na slovenskih avtocestah se še vedno ni začelo.

Sektorsko merjenje hitrosti mimo Trojan v smeri Ljubljane še ne deluje oziroma se za prehitro vožnjo ne izrekajo globe. | Foto: Gregor Pavšič Sektorsko merjenje hitrosti mimo Trojan v smeri Ljubljane še ne deluje oziroma se za prehitro vožnjo ne izrekajo globe. Foto: Gregor Pavšič

Na Siol.net smo pred slabim letom pisali o tem, da merilniki za sektorsko merjenje hitrosti na območju trojanskih predorov še vedno nimajo ustreznih certifikatov. To je bilo štiri mesece po začetku pilotskega merjenja hitrosti. Prvi merilnik so namreč postavili 17. Junija lani in takrat ocenili, da bodo meritve poskusno izvajali le »nekaj tednov«, nato pa bodo vozniki s previsoko povprečno hitrostjo že dobili prve globe.

predor Trojane | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Certifikat dobili, a prehitri vozniki globe še vedno ne dobijo

Zapletlo se je pri certifikatu za nameščene merilne naprave, brez katerega policija kršiteljev ni mogla kaznovati. Letos konec junija je urad za meroslovje certifikat vendarle dobil, a danes lahko vozniki iz Maribora proti Ljubljani na tem odseku še vedno vozijo prehitro. Tudi štiri mesece po pridobitvi certifikata namreč globe ni dobil še noben voznik.

"Policija razpolaga s podatkom, da je urad za meroslovje že izdal certifikat o odobritvi tipa merila in da trenutno potekajo postopki za izdajo potrdila o skladnosti s predpisi. Do konca omenjenega postopka policija sistema ne bo prevzela v upravljanje. Ker sistema torej še nimamo, v uporabi ne razpolagamo s statističnimi podatki o deležu voznikov, ki prekoračujejo omejitev hitrosti na tem odseku," so nam sporočili iz slovenske policije, kjer so nam prav tako potrdili, da posledično kazni za prehitre voznike še ne izrekajo.

Merilne naprave so v zadnjem letu in pol zaznale tudi hitrosti več kot 200 kilometrov na uro. | Foto: Gregor Pavšič Merilne naprave so v zadnjem letu in pol zaznale tudi hitrosti več kot 200 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Povprečno hitrost določita dve kameri, ki posnameta registrsko oznako vozila

Policija bo povprečno hitrost na odseku, kjer je hitrost omejena na sto kilometrov na uro, merila le v smeri Ljubljane. Štela bo povprečna hitrost na pet kilometrov dolgem odseku od predora Trojane do konca predora Podmilj.

Pred prvim predorom bo kamera posnela fotografijo registrske oznake vozila, po koncu merjenja pa bo enako storila še tam postavljena kamera. Obe fotografiji bosta poslani v nadzorni center, kjer sistem izmeri povprečno hitrost. Če ob upoštevanju vseh odbitkov ne presega dovoljene hitrosti, se fotografiji izbrišeta, v nasprotnem primeru se zajeti material pošlje v nadaljnjo obravnavo policiji.

Lanske analize hitrosti vozil v trojanskih predorih so pokazale, da so najvišjo dovoljeno hitrost sto kilometrov na uro prekoračile skoraj tri petine voznikov.  | Foto: Gregor Pavšič Lanske analize hitrosti vozil v trojanskih predorih so pokazale, da so najvišjo dovoljeno hitrost sto kilometrov na uro prekoračile skoraj tri petine voznikov. Foto: Gregor Pavšič

Skozi predore tudi hitreje od 200 kilometrov na uro

Lanske analize hitrosti vozil v trojanskih predorih so pokazale, da so najvišjo dovoljeno hitrost sto kilometrov na uro prekoračile skoraj tri petine voznikov. Gre za preveliko odstopanje v negativno smer v primerjavi z drugimi preučevanimi avtocestnimi odseki. Najvišja izmerjena hitrost je v zadnjih 18 mesecih presegala 200 kilometrov na uro. Na policiji pravijo, da so se hitrosti po postavitvi merilnikov lani umirile, a nato so se zaradi neizrekanja glob spet znatno povišale.

Klasični stacionarni merilniki izračuna povprečne hitrosti ne omogočajo

Na uradu za meroslovje so nam potrdili, da obstoječi merilniki hitrosti na slovenskih avtocestah tovrstnega sektorskega merjenja hitrosti ne omogočajo. Obstoječi stacionarni merilniki hitrosti na avtocesti so izdelani po principu radarskih senzorjev, ki izmerijo trenutno hitrost vozila, ko prevozi neko določeno točko v vidnem polju radarske naprave.

Če bi na začetek in konec nekega odseka ceste postavili po en takšen radarski merilnik, bi kvečjemu lahko izmerili, kakšni sta bili trenutni hitrosti vozila na teh dveh točkah, o povprečni hitrosti na tem odseku pa ne bi mogli sklepati.

Ne spreglejte