Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
16. 7. 2022,
23.48

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

2

Natisni članek

Boštjan Avbelj reli

Sobota, 16. 7. 2022, 23.48

1 leto, 9 mesecev

Reli Casentino − zmaga slovenske posadke Avbelj - Andrejka

Zdravljica za Slovenca: izjema zmaga avtomobilista v Italiji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

2

Boštjan Avbelj | Boštjan Avbelj in Damijan Andrejka (škoda fabia rally2) sta dobila šest od sedmih hitrostnih preizkušenj relija Casentino. | Foto International Rally Cup

Boštjan Avbelj in Damijan Andrejka (škoda fabia rally2) sta dobila šest od sedmih hitrostnih preizkušenj relija Casentino.

Foto: International Rally Cup

Slovenska posadka Boštjan Avbelj - Damijan Andrejka je z zmago na reliju Casentino nadaljevala izjemno sezono in poskrbela za enega najboljših rezultatov slovenskega avtomobilskega športa.

Na mednarodni ravni slovenski reli že dalj časa nima odmevnejših uspehov, saj so tudi prireditve svetovnega in evropskega prvenstva finančno vse zahtevnejše in zato težje dostopne. Ledino pa zdaj vsaj glede absolutne konkurenčnosti v mednarodni skupini zelo uspešno prebija Boštjan Avbelj (škoda fabia rally2). Leta 2019 se je z dirkališč preselil v reli in se iz Slovenije podal v Italijo.

Lani veliko smole, letos tudi kanček športne sreče

Letos že drugo leto sodeluje z moštvom Munaretto. V lanski sezoni je sicer dosegel dve zelo odmevni zmagi v Piancavallu in Bassanu, toda z nekaj smole in lastnimi napakami je tudi izgubil veliko dragocenih točk v prvenstvu IRC. To ni prva italijanska "liga" v reliju, a z naborom relijev, predvsem pa z letošnjo odlično konkurenco, predstavlja to dejansko optimalen preizkus konkurenčnosti slovenskega voznika.

Včeraj je v Toskani zrežiral pravo malo lekcijo, saj je dobil šest od sedmih hitrostnih preizkušenj. Na zadnji je prebil zadnjo pnevmatiko in skoraj ostal brez zmage, a mu jo je uspelo rešiti za 1,6 sekunde. Brez te izgube bi bila prednost Avblja in sovoznika Damijana Andrejke več kot pol minute. V cilju sta si Slovenca lahko oddahnila in uživala v zasluženi zmagi. Zdi se, kot bi se jima vsa smola, ki sta jo imela v lanski sezoni, zdaj povrnila s kančkom športne sreče.

Video - Zdravljica in slavje na cilju relija

Boštjan Avbelj | Foto: International Rally Cup Foto: International Rally Cup

Rossetti, Nucita in Ostberg so stik izgubili že v prvih kilometrih

Njuna prednost bi bila brez prebite pnevmatike in glede na napovedano konkurenco zares velika. Glavna italijanska tekmeca sta bila izkušena Luca Rossetti, nekdanji evropski prvak in eden najboljših italijanskih voznikov zadnjih 20 let, in Andrea Nucita (oba škoda fabia rally2). Obema se je tokrat spet pridružil zvezdnik s svetovnega prvenstva Mads Ostberg (citroen C3 rally2). Nekoč je bil tovarniški voznik Citroena v svetovnem prvenstvu in pred dvema letoma svetovni prvak v WRC2.

Že na prvi HP včeraj je bilo jasno, kako se bo reli Casentino odvijal. Avbelj je povedel s prednostjo 5,8 sekunde, nato sta odstopila Nucita (tehnična okvara) in Ostberg (nesreča), Rossetti pa, kot zmagovalec prejšnjega relija, ni mogel slediti ritmu Avblja.

"Na zadnjem testu 'shakedown' nismo našli najboljših nastavitev, toda v dirki se je nato izkazalo, da mi dirkalnik zelo leži. Suvereno sva vozila cel dan, hitro in tekoče brez napak. Na drugi preizkušnji, kjer je s ceste zletel Ostberg in razlil olje po cestišču, sva v peti prestavi in pri polni hitrosti tudi midva skoraj odletela s ceste. Nisva bila edina, a nekako se nama je izšlo. Na zadnji preizkušnji je bil res pravi šok. Zadnja pnevmatika je spustila in zato sva se v enem ovinku še zavrtela. S prazno sem poskušal voziti kakor hitro je bilo le mogoče, in veselje ob zmagi je bilo na koncu še toliko večje. To je seveda zelo pomembna zmaga za prvenstvo, zadnji reli v IRC nas v Bassanu čaka konec oktobra," je razburljivi reli Casentino ocenil Avbelj.

Zdravljica in želje za prihodnost: Avblju se obeta naslov prvaka IRC

Na cilju relija v Bibbieni je včeraj donela Zdravljica. Za Avblja je bila to prva zmaga letos, po eno zmago imata tudi Nucita in Rossetti. Ker pa sta oba letos že odstopila, je Avbelj včeraj še povečal prednost v skupnem seštevku prvenstva IRC.

Do konca sezone je še en reli, seveda pa upajo, da bosta Avbelj in moštvo Munaretto letos nastopila še na kakšnem reliju absolutnega italijanskega prvenstva in da bi morda Avblja videli vsaj na enem reliju v Sloveniji. Navsezadnje novogoriški reli, ki ima med vsemi slovenskimi najvišji evropski status, že desetletje čaka na prvega slovenskega zmagovalca.

Ne spreglejte