Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
2. 2. 2021,
18.58

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Natisni članek

toyota yaris GR Toyota

Torek, 2. 2. 2021, 18.58

3 leta, 3 mesece

Toyota yaris GR

Želi postati ikona: Slovenci so jih naročili že 20

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Toyota yaris GR | Po slovenskih cestah bo očitno vozilo vsaj 20 primerkov toyote yaris GR. | Foto Gregor Pavšič

Po slovenskih cestah bo očitno vozilo vsaj 20 primerkov toyote yaris GR.

Foto: Gregor Pavšič

Toyota je v Slovenijo pripeljala prve primerke yarisa v različici GR s štirikolesnim pogonom, 261-"konjskim" motorjem in predvsem dirkaškim duhom. Trgovce bolj kot vprašanje, ali bodo našli kupce, ki bodo za takega yarisa odšteli 40 tisoč evrov, pesti vprašanje, ali bo yarisov GR glede na povpraševanje sploh dovolj.

Nekoč je z relijem zaslovela lancia delta HF integrale, podobno tudi subaru impreza. Toyota je eden izmed proizvajalcev z daljšim stažem v svetovnem prvenstvu. Imeli so že dirkalnik skupine B (le z zadnjim pogonom) v sredini osemdesetih let, ob koncu desetletja pa so s takratno celico začeli loviti favorizirano ekipo Lancie iz Torina. Carlos Sainz je bil s Toyoto prvič svetovni prvak v reliju med vozniki leta 1990, ta uspeh je nato ponovil še dve leti pozneje. Vozniški naslov sta s celico osvojila tudi Juha Kankkunen in Didier Auriol. Štirim vozniškim naslovom so Japonci v devetdesetih letih dodali še tri naslove svetovnega prvaka med proizvajalci.

Serijski reli avtomobil s štirikolesnim in prav nič elektrificiranim pogonom

V moderni avtomobilski industriji klasični športni avtomobili izginjajo iz prodajnih katalogov. Poslovili so se že nekateri klasični "hot hatchi" in zato je bil Toyotin načrt, da novega yarisa izdela tudi v povsem športni preobleki – celo s štirikolesnim pogonom in prav nič elektrificiranim motorjem –, prav zagotovo presenečenje.

Tak yaris pa je bil v skladu z uspehi Toyote na področju velikoserijske prodaje hibridnih pogonov in uspehi obujene tovarniške ekipe. Sebastien Ogier je bil lani prav s toyoto spet svetovni prvak. Športni yaris sicer ni poceni majhen avtomobil. Izhodiščna cena znaša slabih 35 tisoč evrov, paket race s tršim podvozjem in zaporo sprednjega ter zadnjega diferenciala pa 39.500 evrov. Če temu dodamo še kovinsko barvo, stane yaris GR z vsemi športnimi dodatki okroglih 40 tisočakov.

Toyota yaris
Avtomoto Izkupiček v praksi: 70 odstotkov vožnje ugasnjen bencinski motor

Z dodatki stane 40 tisočakov, kljub temu ga je naročilo že 20 Slovencev

Kljub temu pa je zanimanje za tak avtomobil očitno izjemno. Enega prvih yarisov GR je v Sloveniji dobil Andrej Jereb, sicer Toyotin trgovec in nekdanji zelo uspešni voznik relija, skupno pa so v Sloveniji zanj prejeli 20 naročil. V vsej regiji jih je 25, nam je potrdil Primož Tiringsar, direktor družbe Toyota Adria.

Toyota je proizvodnjo yarisov GR (za zdaj) omejila na 25 tisoč avtomobilov in glede na začetno prodajo je jasno, da je morda že zdaj tak avtomobil v resnici težko naročiti. Trgovce očitno čaka zahtevno delo povečevanja kvot tudi za sicer majhen slovenski trg, kjer pa morebitnih kupcev za dinamične avtomobile očitno ni malo.

Yaris GR le v trivratni izvedbi in z nekoliko drugačno linijo strehe kot klasični yaris. | Foto: Gregor Pavšič Yaris GR le v trivratni izvedbi in z nekoliko drugačno linijo strehe kot klasični yaris. Foto: Gregor Pavšič

Paket nadgradnje prinese tudi boljše zavore. | Foto: Gregor Pavšič Paket nadgradnje prinese tudi boljše zavore. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte