Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
6.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Natisni članek

Tehno Avtomoto Družinski Avtomoto Škoda

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 6.08

6 let, 7 mesecev

Mlada Boleslav, Češka – prva vožnja motorno prenovljenega modela

Škoda octavia – češki hit po novem s tremi valji in litrom prostornine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Škoda octavia 1,0 TSI - prva vožnja | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Pri Škodi pravijo, da je octavia njihov najuspešnejši model, številke pa to le potrjujejo: kar 41 odstotkov vseh prodanih škod je octavij, ki so jih od leta 1996 prodali že več kot pet milijonov. Da jo v novo modelsko leto peljejo tehnično osveženo, se zato ne zdi nič čudnega. Prvič je na voljo z litrskim trivaljnikom. Preverili smo, kako se obnese na cesti.

Poudarki:

Motor 1.0 TSI: aluminijasti blok in bati, kovane ojnice, za 50 (sesalna) oziroma 40 (izpušna) stopinj relativnega zasuka odmičnih gredi in 1,6 bara nadtlaka zraka pri izstopu iz (turbo)puhala. | Foto: Vinko Kernc Motor 1.0 TSI: aluminijasti blok in bati, kovane ojnice, za 50 (sesalna) oziroma 40 (izpušna) stopinj relativnega zasuka odmičnih gredi in 1,6 bara nadtlaka zraka pri izstopu iz (turbo)puhala. Foto: Vinko Kernc

Novi motor: tehnični podatki in vaše mnenje

- najbolje prodajani Škodin model

- prva v celoti nova Škoda po pridružitvi koncernu Volkswagen

- na trgu je tretja generacija (od 2013)

- nov motor je litrski turbobencinski trivaljnik

- po superbu je tudi octavia dobila sistem DCC (dynamic chasis control)

- na seznamu doplačil po novem tudi brezstično polnjenje mobilnih telefonov

- slovenski pooblaščeni prodajalci že sprejemajo naročila

- pri nas stane najcenejša octavia z motorjem 1.0 TSI 17.197 evrov (paket active)

Trivaljnik: zaradi tehničnih prednosti pomemben tudi v koncernu VAG

Pri nas najcenejša octavia z motorjem 1.0 TSI stane 17.197 evrov, za 17.952 evrov pa ponujajo dokaj dobro opremljen paket family. | Foto: Vinko Kernc Pri nas najcenejša octavia z motorjem 1.0 TSI stane 17.197 evrov, za 17.952 evrov pa ponujajo dokaj dobro opremljen paket family. Foto: Vinko Kernc

Trivaljniki so tehnični hit zadnjih let in koncern Volkswagen pri tem ne zaostaja. Njihov najnovejši motor s tremi valji je litrski bencinski s prisilnim polnjenjem, ki so mu zdaj našli (prvič) tudi mesto v eni od škod, in sicer v daleč najbolj prodajanem modelu, octavii. Motor je v primerjavi s podobno zmogljivim štirivaljnikom, ki ga bo zamenjal, lažji za kar 16 kilogramov (tehta namreč 78 kilogramov), poleg tega ima tudi znatno manjše notranje trenje.

Trivaljnik teče v aluminijastem bloku tako uravnoteženo, da ne potrebuje nikakršnih izravnalnih gredi zoper tresljaje, nekaj prednosti (termodinamika, čistost izpušnih plinov) pa prinaša tudi v izdelavo glave in izpušnega kolektorja v enem kosu. Naprava za neposreden vbrizg goriva zmore delovati pri tlakih do 250 barov, blok in glava pa imata, spet zaradi termodinamičnih prednosti, ločena tokokroga, a še vedno le eno črpalko za hladilno tekočino. Da bi še nekoliko prihranili pri porabi, pri škodi ponujajo doplačilen paket "aero", ki karoserijo še nekoliko približa tlom in doda gume z manjšim kotalnim uporom, aktivne zračne lopute ter spojler na zadku. Ta paket porabo zmanjša za 0,1 (kombilimuzina) oziroma za 0,2 (Combi) litra goriva na sto kilometrov.

Novi koncernski bencinski trivaljnik bo v octavii (combi) za zdaj v največji karoseriji tega koncerna. | Foto: Vinko Kernc Novi koncernski bencinski trivaljnik bo v octavii (combi) za zdaj v največji karoseriji tega koncerna. Foto: Vinko Kernc

Prostorninsko najmanjši, a ne najšibkejši. Octavia z njim sploh ni podhranjena.

Zaradi dobre zvočne izolacije značilnega zvoka trivaljnika skoraj ni slišati, presenetijo pa njegove zmogljivosti. Vleče namreč že od 1.500 vrtljajev v minuti tudi v višjih prestavah, pospeševanje je zvezno, a odločno, še posebej pa seveda v območju največjega navora med 2.000 in 3.500 vrtljaji v minuti. Octavia se z njim niti najmanj ne zdi podhranjena, saj (lahko) odločno pospeši z mesta, se do sto pripelje v desetih sekundah in se najhitreje pelje več kot 200 kilometrov na uro.

Tehnični podatki: Škoda octavia 1.0 TSI
Motor: Moč in navor: Menjalnik: Največja hitrost in pospešek: Poraba, izpusti:
1.0 TSI 85 kW, 200 Nm ročni (6) ali dvosklopčni DSG (7) 202 km/h, 9,9 s 4,5 l/100 km, 103 g CO2/km

Z motorji, zmogljivejšimi od 110 kilovatov, bo mogoče doplačati za dinamičen nadzor podvozja DCC. | Foto: Vinko Kernc Z motorji, zmogljivejšimi od 110 kilovatov, bo mogoče doplačati za dinamičen nadzor podvozja DCC. Foto: Vinko Kernc

DCC: trije različni značaji volana in blažilnikov na izbiro

Škoda octavia je drugi (za superbom) Škodin model, pri katerem je na voljo sistem DCC. Na fotografiji je različica RS. | Foto: Vinko Kernc Škoda octavia je drugi (za superbom) Škodin model, pri katerem je na voljo sistem DCC. Na fotografiji je različica RS. Foto: Vinko Kernc

Kdor se bo odločil za Octavio z motorjem, zmogljivejšim od 110 kilovatov (to so štirje bencinski in dva dizelska), bo lahko po novem doplačal za dinamičen nadzor podvozja DCC. Sistem prilagaja volanski mehanizem in značaj blažilnikov in ima tri stopnje: comfort, normal in sport.

Električni volanski servo omogoča povsem električno manipulacijo njegovega odziva, pri blažilnikih pa gre za dodaten, elektronsko nadziran obtočni ventil, ki z različnim pretokom spreminja togost blažilnikov.

DCC voznik nastavlja oziroma izbira prek sistema driving mode select, ki ima sicer pet mogočih položajev, štiri prednastavljene in enega, ki si ga voznik nastavi sam.

Nosilec za tablični računalnik za potnike na zadnji klopi: praktična in ergonomska rešitev. | Foto: Vinko Kernc Nosilec za tablični računalnik za potnike na zadnji klopi: praktična in ergonomska rešitev. Foto: Vinko Kernc

Brezstično polnjenje mobilnikov in upravljanje infozabavnega sistema z zadnje klopi

Indukcijsko polnjenje telefona. | Foto: Vinko Kernc Indukcijsko polnjenje telefona. Foto: Vinko Kernc

Modelno leto 2017 škodi octavii prinaša še nekaj preprosto bistrih ("simply clever") novosti, med katere štejejo protialergijski filter za klimatsko napravo, pranje (doplačilne) kamere za pomoč pri vzvratni vožnji, nosilec za tablični računalnik za zadnje potnike in (od poznega poletja dalje) dežnik v zanj odmerjenem prostoru pod sovoznikovim sedežem.

Nekaj je pridobil tudi infozabavni sistem: kdor bo doplačal za sistem Amundsen, bo po novem deležen vse bolj iskanih dodatkov, kot so Wi-Fi, možnost delnega upravljanja sistema prek aplikacije media command (tablica ali mobilni telefon) in za doplačilo še brezstično (induktivno) polnjenje mobilnega telefona, ki bo v tem času povezan z zunanjo anteno za boljši sprejem.

Bi vas kot kupca octavie novi bencinski 3-valjnik prepričal?

  • - vsekakor (zmogljivosti, poraba, tih in miren tek)
    25,77 %
    117 glasov
  • - morda (moral bi ga preskusiti)
    41,19 %
    187 glasov
  • - ne (trivaljnikov ne maram)
    18,28 %
    83 glasov
  • - ne (za octavio je pravi le dizelski TDI)
    14,76 %
    67 glasov
Oddanih 454 glasov
Ne spreglejte