Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
27. 8. 2012,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Ponedeljek, 27. 8. 2012, 14.14

8 let

51. salon karavaninga Düsseldorf 2012

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ta najuglednejši tovrstni evropski salon se znova izkazuje kot pravi trend barometer karavaning industrije. Modelno leto 2014 v počitniška vozila prinaša predvsem kilogramske redukcije ...

Tradicionalno romanje sodobnih nomadov na največjo evropsko karavaning tržnico

Kako pomemben je – tako kot znanilec novosti kot tudi prostor neposredne prodaje - düsseldorfski salon za karavaning industrijo, najbolj zgovorno pričajo številke. Na zahod Nemčije bo od 25. avgusta pa do 9. septembra tudi letos predvidoma romalo kar okoli 160.000 novodobnih nomadov, ki svoj prosti čas preživljajo v bivalnih vozilih vseh vrst. Ti pa imajo v osmih halah in zunanjih razstavnih površinah razstavišča Düsseldorf Exhibition Centre seveda kaj videti, saj svoje produkte skupaj predstavlja kar 570 razstavljavcev, med njim pa je 120 blagovnih znamk, ki ponujajo bivalna vozila – avtodome, vane in prikolice.

Za večino kupcev, ki v Evropi letno kupijo okoli 150.000 bivalnih vozil vseh vrst, pa je ta salon tudi prvi na koledarju vsakoletnih tovrstnih prireditev in dejansko prva priložnost za bližnje srečanje z novostmi novega modelnega leta.

Adria znova nagrajena

Med izstopajočimi razstavljavci, evropskimi karavaning velikani, je znova blestelo tudi naše domače, vedno bolj pomembno ter ugledno panožno podjetje Adria Mobil iz Novega mesta. Kot glavno novost so Dolenjci na zahod Nemčije pripeljali povsem na novo zasnovano luksuzno prikolico, astello glam edition, prvotno namenjeno zares zahtevnemu paru. Ta pa si je po izboru EIA prislužila prvo mesto med močno konkurenco.

Na razstavnem prostoru novomeškega podjetja pa je pozornost zbujal tudi manjši in cenovno bolj dostopen integriran model avtodoma – sonic axess. Dolenjci pa so drugič zaporedoma osvojili tudi zmago na nemškem izboru König Kunde Awards, ki ga je že petič izvedla revija Reisemobil International. Blagovna znamka Adria je v omenjenem izboru letos tako znova zasedla skupno 1. mesto v kategoriji avtodomov in vanov.

Prepričljivejša izolacija, manj kilogramov in manj centimetrov v širino in višino

Kravaning trendi, tako na področju avtodomov kot tudi v kategoriji bivalnih prikolic, gredo v smeri nižje mase in bolj kompaktnih zunanjih mer, a ne na račun udobja. Številni proizvajalci tako prostorske rešitve iščejo v izvlekljivih pop-up elementih, tako v orientaciji višine in širine. Glede na evropsko dolžniško krizo in njen tržni efekt pa se karavaning trendi spet nekoliko opazneje nagibajo v smer cenejših – za nakup in vzdrževanje – bivalnih prikolic.

"Light" razvoj prinaša tudi napredek v lahkih in izjemno učinkovitih izolacijskih gradnikih bivalnih nadgradenj. S takim gradnikom so se pohvalili predvsem pri skupini Knaus Tabbert, kjer se bodo proti mrazu, vročini in hrupu borili z visokoizolacijsko zaprtocelično peno (polytherm).

Hibridni pogoni (pre)počasi prodirajo v hiše na kolesih

V Düsseldorfu je bila znova v ospredju tudi zelo aktualna eko nota, ki se predvsem v smislu hibridnih pogonov in energijske neodvisnosti še vedno razmeroma (pre)počasi prebija v karavaning industrijo.

Glavni razlog, da na cesti še vedno ni bivalnikov na hibridni pogon, pa je predvsem teža. Dodatne baterije pač pomenijo dodatne kilograme, kar pa je v tej panogi zelo občutljiva tema.

Jasno je, da se namreč tako uporabniki kot tudi proizvajalci v resnici težko odrečejo razkošju bivalne opreme, kot so dodatna klimatizacija nadgradnje, multimedija, električne dvižne postelje, večje kuhinje, večje hladilne kapacitete … na račun čistejšega okolja.

Bo z B-kategorijo res mogoče voziti 4,25 tone težak bivalnik?

Zeleni trend naj bi v karavaningu spodbudila nova evropska uredba (koda vozniškega dovoljenja B96), po kateri naj bi menda od januarja 2013 v nekaterih evropskih državah vozniki z vozniškim dovoljenjem B lahko vozili avtodome ali pa kombinacijo vlečnega vozila in prikolice do največje dovoljene mase 4.250 kilogramov, kar je za 750 kilogramov več kot to zdaj dovoljuje izpit B-kategorije.

Ti dodatni kilogrami naj bi torej, da bo udobje ostalo neokrnjeno, naredili manevrski prostor za zeleno tehnologijo.

Vse več platna

Tudi v modelnem letu 2014 bo opazen porast ponudnikov in uporabnikov tekstilnega bivanja na kolesih. Šotorske prikolice tako postajajo vse bolj drzno oblikovane, razkošno opremljene in udobne. Vedno več novodobnih nomadov, predvsem mlajših, pa se ozira proti spanju na strehi avtomobila. Na razstavnih površinah Exhibition Centra je letos na ogled postavljenih še več zanimivih in inovativnih platnenih potovalnih rešitev.

V najrazkošnejšem razredu so trend vse večje garaže

Med razkošnimi težkokategorniki se bije bitka predvsem pri arhitekturnih rešitvah za čim bolj prepričljive garaže. Pomožna vozila v orjakih na tovornajških osnovah, nadgrajenimi s keramičnimi kopalnicami, masivnim pohištvom, razkošnimi dinetami, dnevnimi saloni in kuhinjami, so vedno večja. V garaži s sabo peljati smarta, toyoto aygo in podobne malčke preprosto ni več dovolj.

Pri Kettererju so v garažo prek 11 metrov dolgega continentala 11250 postavili audija A1, pri Volkner Mobilu pa audija S3 in celo kabrio različico mercedes-benza razreda E. Da v premium razredu ni krize, dokazuje tudi volkner mobil performance II, pri katerem je porscheja v garaži zamenjal ferrari 458 italia.

Krog kupcev še vedno držijo tudi "offroad" različice

Da hiše na kolesih nikakor niso le stvar urejenih cest in kampov, pa priča tudi še vedno relativno široka ponudba terenskih oziroma celo čisto pravih ekspedicijskih "offroad" bivalnikov.

Te dopolnjuje še širok nabor bivalnih nadgradenj za tudi v Evropi vedno bolj priljubljene poltovornjake oziroma "pickupe".

Ne spreglejte