Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 11. 2013,
14.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 7. 11. 2013, 14.33

6 let, 7 mesecev

Kontrolorji zračnega prometa: šolanje v Sloveniji traja vsaj 18 mesecev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kontrolor zračnega prometa dobi svojo prvo licenco po najmanj 18 mesecih izobraževanja. To se prilagaja delovnemu mestu, vložka v šolanje Kontrola zračnega prometa Slovenije ne razkriva.

Pisali smo o tragični prometni nesreči, v kateri je umrl komaj 27-letni Domen Novak, zaposlen na Kontroli zračnega prometa Slovenije. Ta je proti povzročitelju, ki mu grozi obtožba za uboj iz malomarnosti, podala odškodninski zahtevek na sodišče, ki presega znesek 128 tisoč evrov.

Zato nas je zanimalo, koliko stane in kako poteka šolanje za kontrolorje zračnega prometa?

Za prvo licenco se je treba šolati vsaj 18 mesecev

Vsa šolanja so natančno časovno vodena in predpisana, prav tako se vsa izvajajo v podjetju in jih kontrola zračnega prometa tudi sama financira.

V najboljšem primeru kontrolor zračnega prometa dobi svojo prvo licenco v 18 mesecih od začetka šolanja, odvisno od tipa licence in od pravega, živega letalskega prometa, s katerim dela. Ves ta čas je ob kandidatu kot njegova senca prisoten licencirani kontrolor zračnega prometa – inštruktor.

Stroškov izobraževanja za posameznega kontrolorja, ti se med seboj tudi precej razlikujejo, inštruktorje pa dejansko ves čas izobražujejo, na kontroli zračnega prometa niso hoteli komentirati.

Letalsko predznanje zaželeno, ni pa nujno

Osnovni pogoji za delo kontrolorja zračnega prometa so državljanstvo Republike Slovenije oziroma Evropske unije, znanje slovenskega jezika, izobrazba 5. stopnje in stalno prebivališče v Sloveniji.

Letalsko predznanje je za delo v kontroli zračnega prometa zaželeno, ni pa pogoj za zaposlitev. V sklopu izobraževanj bodoče kontrolorje zato tudi seznanijo z določenimi vsebinami, ki so del izobraževanj pilotov (navigacija, letališča, meteorologija, zmogljivosti letal …).

Vendar ne z namenom, da bi izdajali navodila, kako upravljati letalo do pristanka, temveč zaradi koristnosti teh znanj pri njihovem vsakdanjem delu.

Osemurni test: koordinacija, zaznavanje, sprejemanje hitrih odločitev, znanje angleščine

Če obstaja potreba po tem kadru, kontrola zračnega prometa objavi razpis za to delovno mesto. Vsi kandidati, ki izpolnjujejo osnovne pogoje, nato opravijo specifični test FEAST, ki ga vodijo iz Eurocontrolovega centra.

Test traja najmanj osem ur, preverja pa znanja koordinacije, zaznavanja, sprejemanja hitrih odločitev, angleščine in še nekaterih posebnosti, ki so pomembne v tem poklicu.

Tiste, ki pozitivno prestanejo test, napotijo na psihološki test, po uspešno opravljenem preizkusu pa sledi še razgovor s komisijo. Potrebno število najboljših kandidatov nato napotijo na zdravstveni pregled, ki ga opravi zdravnik specialist letalske medicine.

Šolanje odvisno tudi od delovnega mesta kontrolorja

Po opravljenem pregledu nato kandidate napotijo na šolanje, ki je odvisno od bodočega delovnega mesta. V Sloveniji se kontrolorji zračnega prometa delijo po licencah:

- letališki kontrolorji zračnega prometa Brnik in Cerklje ob Krki (delajo s prometom na letališču in v okolici letališča),

- letališki kontrolorji zračnega prometa Maribor in Portorož (delajo tako s prometom na letališču kot v terminalu oz. s prileti-odleti ter preleti v svojem sektorju),

- območni kontrolorji zračnega prometa Brnik (vodijo ves promet nad zgoraj omenjenimi enotami in nad celotno državo (vsi preleti), prileti, odleti na letališču Jožeta Pučnika, tu pa se kontrolorji še dodatno delijo na več radarskih licenc).

Po 40. letu zdravstveni pregled vsako leto

Šolanja so sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. Povsod je treba imeti najmanj 80-odstotni uspeh, da se ocena šteje za pozitivno. Praktični del je sestavljen iz šolanja na simulatorju, po uspešnem zaključku pa se nadaljuje s šolanjem na delovnem mestu.

Za podaljšanje dovoljenja za delo je ključen uspešno opravljen zdravniški pregled. Ta se do 30. leta starosti opravlja na pet let, med 30. in 40. letom starosti na dve leti, po 40. letu starosti pa vsako leto.

Ne glede na zgoraj navedene zdravstvene kriterije morajo za podaljšanje dovoljenja letno dvakrat opraviti vaje na simulatorju, pisati teste za obnovo dovoljenja in pridobiti pozitivno mnenje inštruktorjev. Dovoljenje podaljša javna agencija za civilno letalstvo.

Ne spreglejte