Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 9. 2015,
17.15

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Bentley Rolls-Royce Lamborghini Športni Avtomoto Ferrari

Četrtek, 17. 9. 2015, 17.15

10 mesecev, 2 tedna

Najdražji avtomobili Frankfurta: sežanski ferrari enzo brez konkurence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

V Frankfurtu so bile najdražje predelave vrhunskih avtomobilov, med serijskimi avtomobili pa dražjih od pol milijona evrov ni bilo. Slovenski najdražji avtomobil tako ostaja brez konkurence.

Ferrari, McLaren in Porsche novih hibridnih superšportnikov še nimajo

Za razliko od nekaterih prejšnjih največjih avtomobilskih salonov v Evropi tokrat pregrešno dragih avtomobilov dejansko ni bilo veliko. Avtomobilov, za katere je treba stati v vrsti, imeti pravi renome kupca in stanejo vsaj milijon evrov, na avtomobilskem trgu ni veliko. Prav ekskluzivnost je kajpak njihov največji adut. Teh vozil je na svetu tako malo, da si jih privoščijo le redki. In kdor za avtomobil odšteje dva ali tri milijone evrov, noče doživeti trenutka, da bi na sosednji ulici mimo pripeljal nekdo z enakim avtomobilom.

Država od prodaje dragih vozil letno dobi vsaj 3,6 milijona evrov

Zato vsaj tokrat v Frankfurtu ni bilo govora o najboljših hibridnih superšportnikih, kakršne so na primer nedavno predstavili pri Ferrariju, McLarnu in Porscheju. Zadnjega – ekskluzivni 918 sypder, ki vsebuje tudi znanje Hidrie – je navsezadnje kupil tudi Slovenec, a ga najbrž zaradi slovenske davčne politike raje registriral v tujini.

Nobena skrivnost ni več, da so na primer najbolj luksuzni avtomobili v Sloveniji za več deset tisoč evrov dražji kot v Nemčiji. V primerjavi z njimi imamo višji DDV in še tako imenovani luksuzni davek. Dragi avtomobili z na primer slovaškimi registrskimi tablicami, ki pa si jih lasti in vozi Slovenec, zato niso redki.

Na slovenskem finančnem ministrstvu nimajo podatka, kako je uvedba luksuznega dodatnega davka vplivala na število registracij dragih vozil v Sloveniji oziroma posredno v tujini.

Kot so nam povedali na finančnem ministrstvu, so lani prihodki državnega proračuna iz naslova dodatnega davka na motorna vozila znašali 3,6 milijona evrov, leto pred tem pa 3,3 milijona evrov. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so prihodki v državni proračun iz tega naslova znašali 2,7 milijona evrov, kar je za tretjino več kot v enakem obdobju lanskega leta.

Najdražji na slovenskih cestah ostaja ferrari enzo

Vsaj če sodimo po novih avtomobilih na letošnjem salonu v Frankfurtu, lastniki najdražjih avtomobilov v Sloveniji ne bodo dobili konkurence. V Sloveniji bo ostal najdražji ferrari enzo, ki si ga ima solastnik Gold Cluba iz Sežane Loris Požar. Legendarni avtomobil iz Maranella stane precej več kot milijon evrov. O natančni vrednosti je kajpak težko govoriti, saj tovrstni ekskluzivni in serijsko omejeni superšportniki iz leta v leto pridobivajo svojo vrednost in o dejanski vrednosti je mogoče govoriti šele takrat, ko ga lastni odloči prodati.

Tudi slovenski porscheji carrera GT - gre za tisti model Porscheja, v katerem se je lani ubil tudi filmski zvezdnik Paul Walker, je lahko danes že vreden več kot milijon evrov.

V Sloveniji se prav tako vozita vsaj dva lamborghinija aventadorja, ki sta uradno registrirana v tujini, pripadata pa slovenskima voznikoma. Vsi tovrstne prakse izogibanja davkom sicer ne podpirajo. Igor Akrapovič ima na primer svojega mercedes-benza S 63 AMG coupe registriranega v Sloveniji.

A photo posted by @slovenia_auto on

In trije najdražji serijski avtomobili Frankfurta so ...

Pri izboru najdražjih avtomobilov letošnjega salona v Frankfurtu je treba izpostaviti, da gre za izbor med novimi in serijskimi avtomobili. Lovoriko najdražjih bi na salonu sicer prejele različne predelave družb kot so Brabus, Mansory ... Te so specializirane za osebno nadgradnjo najboljših avtomobilov po željah kupcev. Ti predelovalci kot osnovo vzamejo vrhunske avtomobile in jih nato tako tehnično kot cenovno občutno nadgradijo. In zato se cene takih predelav začnejo pri približno pol milijona evrov, ceno navzgor pa dejansko omejuje le globina denarnice kupca oziroma naročnika.

Ne spreglejte