Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
18. 1. 2012,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Terenski Avtomoto

Sreda, 18. 1. 2012, 11.55

8 let

PRELISTANO: Reli Dakar

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novinar David Stropnik je po desetletju spremljanja najtežjega vztrajnostnega relija na svetu napisal pravi "road book", ki bralca zares popelje po trasi, ki vodi na konec sveta, doživetij in pameti.

Avtor: David Stropnik Založba: samozaložba – ArtFXmedia, 2011 Cena: 29 evrov

Reli Dakar velja za najtežjo vzdržljivostno dirko na svetu, na kateri so na preizkušnji tako človekova psihična in fizična moč kot tudi inženirska odličnost najboljše dirkaške tehnike, kar jo premore sodobni avtomobilski svet. "Bog je ustvaril puščavo zato, da lahko človek v njej izmeri svojo nesposobnost," je nekoč dejal Lawrence Arabski, David Stropnik pa v knjigi odkriva in bralcu na zares slikovit, drzen in prav nič olepšan ter necenzuriran način ponuja vpogled v športni dogodek, ki bolj kot na vse drugo spominja na moderno gladiatorsko bitko, kjer je vloga arene prepuščena razsežnostim puščavske divjine, gladiatorji pa so dirkači in njihovi stroji, ki se bojujejo s surovimi fizikalnimi zakoni oprijema in gravitacije ter s stotinkami, ki določajo junake tega relija.

Drugačna pripoved o drugačni dirki ...

Ta knjiga nikakor ni zgolj avtorjev novinarski dnevnik, ki bi nastal na desetih izvedbah relija Dakar, temveč pravo epsko literarno popotovanje, ki odpira tudi filozofsko plat človeške vzdržljivosti, prvinskih čustev in ranljivosti ob zavedanju smrtne nevarnosti ter hkrati opozarja tudi na še vedno velike razlike, ko se sredi ničesar srečata sodobna tehnika in pokroviteljski denar zahodnega razvitega sveta ter preprosta, a hkrati izjemno surova stvarnost tretjega sveta. Avtor bralcu ponudi zares unikatno zgodbo, ki je nastajala v mrazu neprespanih noči in vročini puščavskih dni, za volanom izmučenih strojev med neskončno dolgimi etapami, med minskimi polji, med domačini na koncu sveta in v družbi najdrznejših dirkačev, ki s svojimi izjavami še dodatno obogatijo pestrost in barvitost avtorjevih besed. Vsebina oriše tudi zgodovino te surove preizkušnje ter podrobno predstavlja še dirkaško tehniko in opremo, ki jo je avtorju kot športnoavtomobilističnemu novinarju dejansko uspelo preizkusiti tudi samemu. Knjiga pa ponuja tudi izjemno vizualno pestrost, saj je v njej pisana beseda obogatena s skoraj 500 fotografijami čistokrvne dirkaške akcije in dih jemajočih panoram ter preostalih potopisnih fotografskih utrinkov.

Nekaj misli, ki jih je v knjigi zapisal David Stropnik:

Priznajmo, smrt se na dirki vozi zraven – na vsakem motorju, avtu, tovornjaku – in čaka na trenutek padca koncentracije, ko si bo življenje privoščilo malo počitka."

"Ja, motošport je nevaren."

"Poklicni tovarniški vozniki morajo smrt vzeti v zakup in tvegati. Zato so plačani. Ne zanima jih cilj, ampak rezultat, ne zanima jih območje, skozi katerega peljejo, temveč čas, v katerem ga prepeljejo. Nihče seveda ne pride sem umret."

"Nasprotno, vsak pride po vrhunce svojega življenja in vsak naredi, kolikor je le mogoče za svojo varnost."

"Umreti ni težko, za to ni potrebno veliko truda, težko je (pre)živeti."

"Prav v naporih, da ubežiš smrti in premagaš skušnjave obupa, polno živiš. Šele v tveganju postaneš akter življenja, ne pa le statist, vanj ujet."

Ne spreglejte