Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
8.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 8.54

8 let, 1 mesec

Tako smo glasovali mi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če ste gledali televizijsko oddajo, potem veste, kako smo glasovali. Zakaj pa smo avtomobile razvrstili po takšnem vrstnem redu, pa vam povemo v tem prispevku.

Bolj skromni trdijo, da so danes na trgu avtomobilov sami dobri izdelki. Organizacije trdijo nasprotno: po mnenju NCAP nikoli ne bo dovolj varnih vozil (in prav imajo!), ekologi trdijo, da so prav vsi avtomobili preveč "umazani" ... In še je takih skupin, ki se pritožujejo. Športnikom ni noben avto dovolj hiter, družinam noben dovolj prostoren, mladim voznikom noben dovolj majhen. Pri izbiranju avtomobila leta torej ne gre za iskanje avtomobila, ki bi vse te skupine zadovoljil. Iščemo avtomobil, za katerega bi vse naštete skupine rekle: "No, saj tale bi pa še kar bil ...!"

Sami dobri avtomobili

Nočemo zveneti, da dajemo "ta skromnim" prav, ampak res se nam zdi, da so se letos med kandidati našli sami dobri avtomobili. Ne samo v finalu, mislimo na vse letošnje nove avtomobile, na vse kandidate. Res, vsakega lahko priporočimo! Pred nakupom novega avtomobila se moramo danes vprašati samo še: "Kateri mi najbolj ustreza?" in "Koliko zmorem?" Dobri so vsi!

Dobro ni dovolj!

Pa vendar trdimo, da za osvojitev naslova Slovenski avto leta ni dovolj, da je avto dober. Mora biti tako varen, da varnost pohvali celo Euro NCAP, čeravno z rezultatom ne bo zadovoljna. Mora biti tako čist, da bodo ekologi rekli: "Tile se pa trudijo!" Avto leta se mora peljati tako, da se bo športnim voznikom med vožnjo prikradel vsaj nasmešek, če že ne nasmeh do ušes. Zmagovalec mora biti tako udoben, da bodo v njem otroci sladko počivali. Kabina mora biti dovolj prostorna, da lahko za volan sedejo tudi višjerasli Slovenci. V prtljažnik pa gre vsaj košara, ki jo zaljubljenca vzameta na piknik. Hkrati mora biti dovolj pregleden in "nezakompliciran".

Avto leta mora biti napreden

Avto leta pa mora biti po našem mnenju tudi napreden. Tehnično. Avto leta mora uvajati nove ideje, ne le za svojo znamko, ampak za celoten avtomobilski svet. Če že ne prinaša revolucije, pa vsaj zelo izrazito evolucijo.

Naj zmaga bolj slovenski avtomobil!

Kaj pa, če se hkrati v ciljni ravnini znajdeta dva avtomobila? Kateri naj zmaga? Predlagamo, da ta, ki je bolj SLOVENSKI. Ali pa ta, ki je minulemu letu v SLOVENIJI pustil večji pečat. Vendarle iščemo SLOVENSKI avto leta.

No in? Kateri?

Pojdimo od spodaj. Tako je v navadi.

Peto mesto: toyota auris

Menimo, da si toyota auris zasluži peto mesto. Super avto, privlačne oblike, tako za tiste, ki imajo rajši drznost kot tudi za tiste bolj konservativne pristaše te japonske znamke. Avto je dovolj varen, dovolj hiter, dovolj prostoren, dovolj zelen, tehnično dovršen in če gre verjeti statistikam, tudi nadvse zanesljiv. A menimo, da prinaša premalo novotarij.

Četrto mesto: peugeot 308

Rekli smo, da mora prinašati avto vsaj močno evolucijo, če že ne revolucije. Je peugeot 308 revolucionaren? Ne, še zdaleč ne. Že tristosedmica je bila odličen avtomobil, dobro se je peljala, je imela dobre motorje, napredno opremo in kabino družinskih dimenzij. Cenimo napredek pri okoljevarstvenih naporih, a vseeno menimo, da peugeot iz sivega povprečja v spodnjem srednjem razredu izstopa po nečem drugem: po počutju v kabini. Tako prefinjene, tako svetle notranjosti tekmeci ne ponujajo. V kabini je počutje tako ugledno kot v precej dražjih avtomobilih. Pojav, da avtomobili, ki niso "premium", ponujajo aristokratsko kabino, smo letos zaznali pri laguni in mondeu, peugeot pa to ponuja že v enem razredu nižje. Pa bi bilo to dovolj za nalepke z napisom Slovenski avto leta na zadkih? Po našem mnenju ne.

Tretje mesto: renault twingo

Če bi bil twingo med štirico in petico, bi mu mi zagotovo zvišali oceno. Malce smo pa res lahko patrioti, saj izbiramo SLOVENSKI avto leta. Twingo je SLOVENSKI! In noben drug avtomobil ni letos v SLOVENIJI pustil večjega pečata. Twingo je zagotovo avtomobil, o katerem se je letos največ govorilo. Če že ne celo leto, pa vsaj junija. Takrat je v SLOVENIJI potekala mednarodna predstavitev tega avtomobila, SLOVENIJO je okusilo okoli osemsto novinarjev z vsega sveta. Prepričani smo, da se je po tem obisku marsikdo od njih odločil za dopust pri nas, ali pa se še bo. Pa tudi, če odmislimo patriotizem, ima twingo kaj za pokazati. Recimo naprednega. Nalepke na primer, ali pa tisto opremo znotraj, tisti tepih, tisto kozmetično ogledalce, audio connection box in podobne praktične domislice. Toda, ali je zgoraj našteto dovolj za laskavi naslov? Bi lahko bilo. Če! Če ne bi twingo na Euro NCAP testih dosegel samo štiri zvezdice, če ne bil twingo še vedno predvsem za manjše, in če bi bila evolucija vsaj še malce bolj obsežna.

Naj povem, da smo peto, četrto in tretje mesto podelili veliko lažje kot prvo in drugo. Imamo težave. Oba, audi in mazda, si po našem mnenju zaslužita naslov!

Da sta dobra, je logično. Pa sta napredna? Sta!

Mazdina naprednost

Mazda je prva začela uveljavljati nov trend na področju snovanja avtomobilov. Zniževanje mase. Idejo, ki jo danes predlagajo okoljevarstvene institucije, je Mazda že udejanila. Z novo dvojko. Zmanjšanje mase se pozna tudi med samo vožnjo, saj je dvojka kar občutno bolj živahna kot tekmeci, pa čeprav vzamemo v obzir dvojko s šibkejšim motorjem. Mazda se nam je dopadla tudi zaradi dejstva, da kljub majhni zunanjosti nudi prostorno notranjost. Všeč nam je bila tudi preprosta ergonomija, zaradi katere dvojka ne zahteva diplome, da jo znaš vozit - je enostavna in učinkovita.

Audijeva naprednost

Pa audi? Ni pionir, a na trg uvaja zelo zelo sveže zadeve: drive select, ki omogoča, da na parkirišču natančno manevriraš, ovinke pa krotiš brez preprijejamanja volana. Za povrh lahko značaj avta sproti prilagajaš trenutnemu počutju, enkrat se pelješ umirjeno in udobno, drugič na trdo in na polno. Tehnična posebnost je recimo samodejni menjalnik multitronic z osmimi prestavnimi razmerji v ročnem in neskončnim številom prestav v samodejnem načinu. Tudi volan, ki se zatrese, ko zapelješ čez črto na vozišču, je novotarija, čeprav smo sisteme z isto nalogo že preizkusili.

Pa vendar si audi prvo mesto zasluži še zaradi nečesa drugega: zaradi prostornosti. Ponavadi je bil srednji razred razdeljen na cenejše in prostorne avtomobile ter premium limuzine, ki so bile razmeroma skope s prostorom. Audi je bil vedno član te druge skupine, vedno je nudil dovolj prostora le za prednja dva potnika, družinam z najstniki pa je Audi ponujal večje modele. A slovenske družine idej iz Ingolstadta niso ravno poslušale, kupovale so najcenejše audije in se zadaj stiskale. No, z novo štirico so Audi in slovenske družine končno našle skupni jezik.

Toda ...

Mazdine slabosti

So tudi slabosti. Pri mazdi gre poudariti majhen prtljažnik. Podobno veliki tekmeci imajo na primer pomično zadnjo klop, ki reši zagate, ki se pojavijo samo parkrat letno. Za povrh je naš test pokazal, da mazda 2 kljub znižanju mase ne ponuja vzorno nizke porabe goriva, porabo smo celo pograjali. Cilj so torej pri Mazdi dosegli le na pol.

Audijeve slabosti

A tudi audi ima slabosti. Eno ponudi oblika. Ja, avto, oba, kupe A5 in limuzina A4 očarata, zdi se, da sta to končno dosegljiva audija, ob katerih zavzdihneš "uau". Zakaj torej slabost? Jah, na tole obliko so nas v audiju pripravili s prenovljeno štirico prejšnje generacije. Štirici, zdajšnjo in predhodno, na cesti hitro pomešaš. Oblika torej ni revolucija, ampak samo evolucija. In čeprav je audi v premium segmentu naredil velik skok, pa je razlika med premium limuzinami in cenejšimi limuzinami vse manjša. Izrazit napad na prestižni razred sta letos naredila Ford z mondeom in Renault z laguno, na trgu pa je še nekaj limuzin, ki zmorejo privabiti nekaj kupcev.

Že veste?

No, če ste si pogledali oddajo na TV Sloveniji 1 že veste, katerega od teh dveh smo postavili na prvo mesto. Mazdo ali audija? Še enkrat poudarjamo: oba si zaslužita lovoriko, a eden pač mora zmagati.

To je ....

Ne spreglejte